Slutspelspanelen

Slutspelet är äntligen här! Pittsburgh Pirates slog Cincinnati Reds och Tampa Bay Rays slog Cleveland Indians för att bli lag sju och åtta i Division Series. Det är med andra ord dags för Playballs slutspelspanel!

Fråga 1: Inför förra säsongen var det nya slutspelsformatet med två wild card-lag en stor snackis. Nu har vi lite facit i hand, vad tycker du om en wildcard-runda?

Martin: Ur det sportsliga perspektivet: Dåligt.  Det finns en anledning till är 162 matcher i grundserien och serier på 5/7 matcher i slutspelet. Det ska jämna ut sig i längden. På en match gör det inte det, ett sämre lag har stora möjligheter till att slå ett bättre i en match. Lägg därtill att det nästan alltid finns ett wild card-lag som har bättre Win-Loss än något lag som vunnit en division som får ett svårare läge på ett sätt som enligt mig är oförtjänt. Ur underhållnigsperspektiv är det dock grymt. Man har pressat ihop en hel serie till en match. Man har första matchen även känslan av match sju. Alla känslor är där. Det är otroligt underhållande att titta på. Men samtidigt orättvist.

Andreas: Det jag gillar mest med det nya upplägget är att de lag som tar sig till wildcard-matchen får nackdelen att behöva spela en avgörande match för att sig in i slutspelet. Tidigare har ett wildcard per automatik gett en slutspelsplats och inte på samma sätt straffats jämfört med de lag som vunnit sina divisioner.


Fråga 2: Ett koppel meriterade lag tog sig aldrig till slutspelet. Hårdsatsande Angels, moneyspending New York Yankees och uppstickaren Washington Nationals är några exempel. Vilket misslyckande är mest fiaskoartat?

Martin: Angels är utan tvekan det största misslyckandet. Yankees spelar dels i ligans tuffaste division och man har därtill haft en hel del skador. Även om Yankee-fansen inte är så nöjda med det så tycker jag att en tredjeplats är ett okej resultat. Nationals tycker jag värvade dumt, man la en hel del pengar under offseason men fick inte ut mycket för dem. Och med tanke på att man var bäst av lagen som inte gick till slutspel är det inte något pinsamt dåligt. Blue Jays tycker jag ändå ska nämnas i sammanhanget. Man gjorde en enorm satsning inför säsongen som tydligt visade på att man ville vara ett slutspelslag. Många, inklusive mig, trodde inte på Blue Jays ändå. Men att man kom sist i divisionen är ändå ett stort fiasko.

Andreas: Jag är väl inte helt opartisk i och med mina Yankees-sympatier, men med tanke på de långtidsskador som förföljde laget på nyckelspelare över hela säsongen tycker jag att 85-77 är ett ok resultat.  Det kan man däremot inte säga om Angels 78-84, det är riktigt illa. Albert Pujols sprang runt småskadad så gott som hela säsongen och Josh Hamilton lever inte över huvud taget upp till sitt kontrakt.
Jag kan inte heller undgå att känna lite ”vad var det jag sa?” om Toronto Blue Jays. Hissades upp av många men satsningen på föredettingar höll inte.


Fråga 3: När vi inför säsongen skulle tippa slutsegrare trodde du Martin på Los Angeles Angels och du Andreas på Arizona Diamondbacks. Båda lagen missade slutspel, men om ni gör ett nytt försök – vilka vinner World Series i år?

Martin: När jag tippade NL West skrev jag att jag såg att Dodgers var ett bra lag som skulle underprestera. Enda skillnaden mot verkligheten var att man bara underpresterade halva säsongen. Istället var det Angels som underpresterade. Vilket jag visserligen borde misstänkt. Bra spelare men flera av dem som man inte riktigt kunde lita på att de skulle prestera. Dodgers har slutat underprestera och därför vinner man mötet med Red Sox i World Series.

Andreas: När jag sneglar tillbaka på det jag hävdade för några månader sedan så tar jag mig för pannan, jag skrev nämligen att vi kunde anse Los Angeles Dodgers borta från slutspelssnacket. Oops. Jag är numera övertygad att vi ser World Series-vinnaren i matchserien mellan Dodgers och Atlanta Braves, de två är ligans mest kompletta lag. Jag drar till med Dodgers, som ett slags förlåt för senast.


Fråga 4: Har vi några överraskningar att vänta i slutspelet?

Martin: Jag har svårt att se någon riktig underdog, det är Tigers möjligtvis. Men jag tror inte riktigt på dem. Så det blir det tråkiga svaret nej på den frågan.

Andreas: Att Oakland Athletics slår ut Detroit Tigers och får revansch för förra årets ALDS, där Tigers vann med 3-2 i matcher. A.J. Griffin är förvisso skadad, men herrejesus vilket kollektiv A’s har, spetsat med Bartolo Colon som gör en monstersäsong vid 40 års ålder.

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!