Panel med olika röster inför säsongsstarten

Nu är det snart dags för den efterlängtade säsongsstarten av MLB! Covid-19 och efterföljande, segdragna förhandlingar mellan ligan och spelarfacket har gjort att det är först nu som säsongen kan starta. Säsongen är komprimerad och innehåller en hel del skillnader från en vanlig säsong. Jag skrev mer om det tidigare.

Istället för att ensam skriva ner mina tankar så ville jag testa ett annat grepp i år. Samma frågor skickades ut till en handfull olika personer i baseboll-Sverige. Personer som jag tror kan ha värdefulla insikter och som jag av olika anledningar var nyfiken att höra deras åsikter från.

Deltagare

Panel MLB
Deltagarna i vår panel är lite tjusigare än uppbådet när Stephen Strasburg presenterades av Nationals år 2009.


Kristian Pälvia
@KPalvia
Jag har fortfarande inte haft förmånen att träffa Kristian, men i sociala medier är han litet av en favorit för mig. Gladlynt och glädjespridande. Mycket om ungdomsverksamheten i Skövde Saints, hans åtaganden i de svenska och europeiska basebollförbunden genom åren samt engagemanget i Little League.

Johan Macke@Rodsockan
Min gamle vapendragare här på Playball, och en av de jag respekterar allra mest. Kunnig och har mycket känslor för sporten och dess utövare. Johans ”Mecka” är Fenway Park, som han har besökt årligen i tio års tid – en svit som dessvärre bryts i år på grund av Covid-19.

Christoffer Johansson@chrisjohansson58
Det skulle inte förvåna mig om Christoffer har Baseball Prospectus-boken under huvudkudden när han sover. Han har råkoll på talanger och deras framtidsutsikter, skadehistorik och draftposition. Därutöver samma koll på MLB-spelarna och är därför alltid en av förhandsfavoriterna i vår fantasyliga.

Magnus Olsson@olssox
Hängiven fantasyspelare och kommissionär i den keeperliga jag är med i. Har ett sinne för detaljer och en fäbless för sportlogotyper. Hängiven ”South Sider”.

Jonathan Ferris
Mets-supporter som är befriande, som den amerikan han är, ”osvensk” i sina kommentarer och åsikter. Klarspråk men också underbyggt med kunskap.

Martin Sundquist@priddartvi
Också en tidigare Playball-kollega som hängt med ett tag. Jag har alltid gillat det faktumet att han håller på Rays av alla lag och försvarar dem i vått och torrt. Martin är också anledningen till att jag har en Jönköping Baseball Club-keps i min samling!

Andreas Westling@anwest1
Och så jag, sist förstås – så att jag kan tjuvläsa de andras svar och plocka ut godbitarna och låta smart!

Frågorna

Panel MLB

1. Hur peppad på en skala 1-5 är du på att säsongen drar igång?

Kristian:
Självklart är det kul att säsongen äntligen kommer igång, men det är ändå med vemod – skulle själv haft två USA-resor i år med matcher både i Baltimore och ”Little League Classic” i Williamsport. Den utdragna fighten mellan ägare och spelare la också lite sordin på stämningen och jag är orolig för vad som händer efter säsongen, dels med nytt ”labor agreement” men också den befarade slakten på Minor League-lagen. Men ”Baseball is Back” är alltid de skönaste orden!

Johan: 
Jag skulle vilja svara flera siffror här men får jag bara säga en så blir det 5 i alla fall. Världen är konstig och inget är sig likt men att MLB startar ger mig stor glädje.

Christoffer:
Solklar 5:a. Det är 9 mån sen vi hade baseboll från majors. KBO i all ära men baseboll är som bäst i MLB.

Magnus:
En trea. Normalt är jag alltid superpeppad inför säsongstart men det är så mycket annat som har ens fokus ett år som detta och det är lite svårare att känna samma glädje för en så kort säsong.

Jonathan:
Jag skulle säga en 2:a. Har varit svårt att komma igång och bli taggad efter allt som har hänt. Förhandlingarna mellan ägare och spelare över pengar och sedan en förkortad säsong med konstiga nya regler. Sedan har det inte heller varit någon riktig spring training. Ska bli kul men känns väldigt fel så här långt.

Martin:
2. Känns rätt trist men jag är rätt opeppad på att säsongsstarten. Tror det har mycket att göra med tjafset mellan MLB och MLBPA där det till slut kändes som att fansen bara var en bricka i PR-spelet. Förhoppningsvis blir man taggad som vanligt när säsongen väl är igång igen!

Andreas:
Stabil 3:a. Som några har varit inne på så tyckte jag att förhandlingarna mellan spelarfacket och MLB smutsade ner sporten. Jag fick lite avsmak att de valde ett år som detta att gå på varandra ganska hårt.


2. Vad tror du blir den allra största skillnaden jämfört med en ordinarie säsong?

Kristian:
Det gäller att komma i form snabbt, och vinna tidigt – jämför med 2019 där Nationals som vann World Series gick 19-31 första 50 matcherna och 27-33 efter 60 matcher. Sånt har man inte råd med i år. Atmosfären att spela utan publik kommer ju vara ytterst märklig i början men spelarna kommer säkert vänja sig snabbt. Trade Deadline bara en dryg månad in i säsongen kommer bli intressant… och visst vore det kul med ett galet ”pennant race” efter 50 matcher? Sedan tror jag att DH i National League gör stor skillnad för lag med äldre slagskickliga spelare som gjort sitt defensivt.

Johan:
Intensiteten lär minska en hel del. Likadant med trash talk och försök till stolen bases. Förhoppningsvis går matcherna lite snabbare. Varje match blir ju ”viktigare” med tanke på mängden matcher,

Christoffer:
Största skillnaden är att säsongen är vidöppen. Fler lag som konkurrerar om slutspelsplatserna och det känns som att en spelares hot streak får mer betydelse. Samtidigt lär vi se mer spridning på Saves i de respektive lagens bullpens då jag tror på än mer statistiskt tilltalande matchups hos lagen för att stänga matcherna.

Magnus:
Framför allt tror jag att vi kommer få se fler skrällar. Det är så många slumpmoment vid så få matcher, och helt plötsligt kan vissa lag ha 10-20 spelare på skadelistan p.g.a. Covid-19 och andra försiktighetsåtgärder.

Jonathan:
Stora rosters gör en liten varning att själva matcherna kommer se ut som september innan MLB kortade ner antalet spelare. Det ser jättekonstigt ut med tomma arenor. Sedan tror jag att vissa lag kommer bara att ge upp väldigt tidigt och försöka trejda bort sina bästa spelare efter bara några få spelade matcher – trist.

Martin:
Pessimisten i mig suckar redan över hur mycket i TV-sändningarna som kommer jämföras med en säsong. Utöver det kommer det nog kännas som vanligt, tror jag kommer vänja mig rätt fort vid att det saknas publik och allt vad det innebär. Spelmässigt lär skillnaden vara minimal. Djup på rosters kommer spela större roll. Kanske får vi se veteraner göra ett större avtryck än yngre spelare som inte haft samma möjligheter att träna hemma?

Andreas:
Kompisar och kollegor brukar påtala att baseboll är långsamt, att det inte händer något under långa perioder. Jag brukar försvara det med att när det väl händer något, då uppstår en elektrisk stämning som är svårslagen. Nedre nionde, det står lika, RISP-situation och en publik i extas. Jag är verkligen fundersam på vad baseboll blir utan publiken, uppstår de där situationerna ens?

Hot Dog Dodgers
Kanske irrelevant för texten, men en Dodger Dog är aldrig fel!

3. Tror du att något lag är bättre rustat än andra för den kortare säsongen?

Kristian:
Jag tror att lagen med bäst bullpens, stabil defensiv, och bredast trupp står bäst rustade på pappret – men de lagen som är mest aggressiva och kreativa, kommer vinna mest. Ska bli jättespännande att se hur lag som Cleveland Indians och Tampa Bay (kreativitet och pitching bredd), Oakland Athletics (bred trupp), samt San Diego Padres (bullpen) går under säsongen.

Johan:
Hmm, njae, jag tänker nog inte på något speciellt lag så men ett på pappret ”sämre” lag har nog större chans att ta sig till WC när det inte är ett sådant maraton som det brukar. Eller jo, St Louis Cardinals kan ha nytta av en kortare säsong i racet mot Cincinnati Reds förresten!

Christoffer:
Dodgers är mitt spontana svar på frågan. En riktigt bred trupp både med offensiv och pitching kommer vara framgångsreceptet i år när en spelare kan drabbas av Covid-19 och i värsta fall missa flera veckor.

Magnus:
Jag tror att lag med färre veteraner gynnas. Äldre spelare har redan säkrat sin ekonomiska framtid och har lättare att avstå en säsong medan de unga måste spela för att etablera sin framtid inom sporten. Dessutom tror jag lag som en riktigt hade nått fram kommer gynnas, för de riktigt bra lagen vill ha så lång säsong som möjligt för att minska risken för otur, nu blir det helt plötsligt 75% av lagen som slåss om slutspelsplats.

Jonathan:
Lagen med djupa rosters och framförallt på pitchingsidan. Har man en djup bullpen kommer man långt. De spelar så många matcher med nästan inga lediga dagar. Varnar även för unga lag med mycket energi och talang som San Diego, Tampa Bay eller Toronto.

Martin:
Lag med djup roster som sagt. Vågar inte ge mig på att lista vilka det är men Rays är ett. De lag som har haft möjlighet att spela riktiga träningsmatcher och inte bara internmatcher har nog en liten fördel också.

Andreas:
Jag tror att ett lag som Rays, som är erkänt duktiga på att hitta kreativa lösningar, kommer att ha ett avgörande mindset en sådan här säsong. Addera att de har ett riktigt vasst lag så ja, de kan gå långt.


4. Vad tror du om ditt egna lags utsikter för säsongen?

Kristian:
Mina New York Yankees är ju alltid med i snacket inför säsongen… men sedan brukar skador ställa till det lite för dem – men med en kort säsong är det viktigt att ha en bredd och det har ju Yankees i lineupen. Är lite orolig över hur deras infield kommer vara defensivt utan Gregorius och med en kort säsong har vi inte råd med en massa strikeouts. Gäller att sätta bollen i spel och flytta löpare. Om alla i bullpen kan hålla sig friska känns det som den starkaste lagdelen förutom slagstyrkan i lineup. Blir en kamp om divisionssegern med Tampa Bay Rays.

Johan:
Boston Red Sox ser spännande ut offensivt, men pitchingen är ju rejält sargad. De säger själva att de vill vara med och överraska men jag tror att ett resultat runt .500 är rimligt. Jag säger väl 33-27 då så har jag sagt något!

Christoffer:
Mitt A’s kommer förmodligen snika till sig ett Wildcard i en tuff region West. Jag tror att Dodgers och Astros står i en klass för sig i Tier 1. A’s sätter jag i Tier 2 med D’backs, Padres och Angels (om dom kan få igång lite kvalitativ pitching utöver Ohtani). För A’s kan det bli seger i eventuell Wildcard-match men sen tar det tyvärr stopp tror jag.

Magnus:
Jag har goda förhoppningar för White Sox. Ett ungt lag som dessutom är roligt att titta på och som kan engagera fans från andra lag. Många skador kommer blir ett problem för det saknas som vanligt ett djup i laget, och om något år har många skador så är det 2020. Playoff vore första gången på 12 år så det är vad jag längtar efter!

Jonathan:
Jag hejar på Mets och det känns så där just nu. Laget är till salu och det tar mest uppmärksamhet just nu. Sedan är det är en massa frågetecken kring många spelare som framförallt Cespedes. Vi har en stark bullpen i år som kan bli riktigt stark om det går bra för vissa spelare som kommer tillbaka från antingen dåliga prestationer eller längre skador. Men laget saknar Thor som är borta med Tommy John och är inte speciellt ung, heller. Jag vill tro på World Series, men det är mycket som säger emot. Kanske räcker med att ett lag blir hett vid rätt tillfället som avgör det hela i år, så det är kanske där Mets chanser ligger.

Martin:
Jag tror att chanserna att Rays går till slutspel är stora. Yankees har givetvis en bättre trupp på pappret men jag tror att vi har bra chans att utmana om divisionstiteln. Kanske är ren optimism men jag tror att vårt djup på rostern är nyckeln om vi skulle vinna divisionen. Antagligen blir det ändå en wild card-plats för vår del och därifrån kan det gå hur som helst.

Andreas:
Med ett relativt fördelaktigt spelschema och ett försvagat Red Sox så borde slutspel vara rätt så givet. Yankees har definitivt ett lag som tillhör den absoluta toppen och magkänslan är att allt annat än ett World Series ses som ett fiasko. Om vi slår Astros på vägen dit så är jag extra nöjd!

Cubs World Champions
Wrigley Field efter World Series 2016, dags igen?

5. Vilka lag möts i World Series och vem står som slutgiltig segrare?

Kristian:
Jag gillar Washington Nationals chanser att vara första laget på 20 år att upprepa World Series titeln. De är livsfarliga i slutspel med flera pitchers som är villiga att gå in i nya roller under korta matchserier. Om Yankees kan anpassa sig med slagningen och hålla sig friska så går de också långt. Yankees över Nationals, 4-2 i matcher om jag tippar med hjärtat.

Johan:
Det är säkert ett tråkigt svar men New York Yankees mot Los Angeles Dodgers känns ju inte helt omöjligt. I en pest eller kolera-final för mig får jag väl säga Dodgers då, haha.

Christoffer:
Dodgers vs Yankees i en episk World Series där vi ser Clayton Kershaw mot Gerrit Cole i Game 7. Pratas mycket om att Kershaw inte kan pitcha i slutspel men han tystar kritikerna med en Quality Start och Walker Buehler kommer in som piggyback option på Kershaw och plockar en ovanlig 3 inning save.

Magnus:
Dodgers möter Yankees i finalen. Astros är nog egentligen bättre men tror det kommer få en mentalt tuffare säsong än andra lag. Dodgers vinner, men det har jag tippat typ de senaste fem åren och jag har ju som bekant haft fel då och jag kan ju inte ha fel i all oändlighet.

Jonathan:
Jag tror att det kommer att bli ganska överraskande lag med till slut. Jag tror att San Diego Padres vinner World Series för första gången över Tampa Bay!

Martin:
Inga högoddsare här utan jag tror Dodgers vinner över Astros. Har trott på Dodgers flera år nu och deras trupp känns fortfarande väldigt stark. Om någon nu invänder med vad Kershaw har för ERA i slutspelet bekymrar mig inte, Dodgers är farliga både med och utan honom. Att tippa Astros som vinnare av ALCS tar emot efter det som framkommit under vintern men jag tror inte att de kommer vara nämnvärt sämre för att de följer reglerna.

Andreas:
Det vore magiskt med Yankees och Dodgers i final, men när man räknar in aspekter som den korta säsongen så inser man hur vidöppet det är. Såg en Tiermaker på Twitter som påvisar just detta, hur många lag som faktiskt är aktuella. Så jag säger ett Big Apple-möte mellan Yankees och Mets, med Yankees färger projicerade på Empire State Building när World Series är slut!

***

Säsongen startar torsdagen den 23 juli med Nationals mot Yankees och Dodgers mot Giants. Matcherna sänds på Viaplay (notera att det är efter midnatt, dvs den 24 juli)

Avslutningsvis vill jag rikta ett stort tack till Kristian, Johan, Christoffer, Magnus, Jonathan och Martin för ert deltagande. Med kort varsel och i semestertider så tog ni er tid att svara. Tack!

– Andreas Westling
@playball_se

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!