Vägen till World Series

World Series är alldeles strax här, det vi längtat efter sen april. Mycket har hänt sedan dess så varför inte en tillbakablick på lagens säsonger?

St. Louis Cardinals gör sitt tredje raka slutspel. 2011 gick man hela vägen och vann World Series mot Texas Rangers. 2012 tog man sig till slutspelet tack vare det nya wild card-systemet. En otrolig match mot Atlanta Braves gjorde att man som underdogs tog sig till division series. Där tog man sig vidare från en fem matcher lång serie innan man mötte de blivande vinnarna av World Series 2012, San Francisco Giants som man förlorade mot i sju matcher.

För att återgå till årets säsong så fanns det en del tveksamheter. Det fanns visserligen många som trodde på World Series men en stor del av dem var deras egna fans. Man tappade bland annat Kyle Lohse inför säsongen men man hade fortfarande många starka pjäser kvar i form av Adam Wainwright och Carlos Beltran. Man inledde säsongen starkt och ledde divisionen med 15-11 i april. Men framgångarna hade bara börjat då. Man hade tuff konkurrens från sina konkurrenter Pittsburgh Pirates och Cincinnati Reds, båda lagen har legat runt .600 under större delen av säsongen. När det var dags för All Star Game låg man fortfarande på förstaplats i divisionen, en match framför Pirates. Därefter började man tappa lite mark mot sina konkurrenter. Utan att man var riktigt dåliga (möjligtvis till sin imponerande del tidigare på säsongen) så lät man Michael Wacha få en plats i rotationen i augusti. Rookien som draftats 2012 debuterade visserligen i maj, gjorde tre starter under sin första period i MLB innan han skickades ner till AAA igen. I augusti fick han en plats igen, och han imponerade! Sju starter och en ERA på 2.78. Tack vare honom och flera andra gjorde man ett ordentligt ryck i september. Man gick 19-8 och säkrade inte bara divisionstiteln utan man vann även ligan, en match före Atlanta Braves.

I slutspelet fick man inleda med att möta Pirates, ett lag som legat hack i häl med Cardinals under hela säsongen. Man tog en 9-1 seger i första matchen där man fullständigt krossade A.J. Burnett i tredje inningen. Efter det kom Pirates tillbaka i form av en seger med 7-1 och en med 3-5. I en jämn och spännande fjärde match vann man och lyckades få fram en femte avgörande match, en match man vann med 6-1! Därefter hade man Los Angeles Dodgers framför sig. Det innebar otroligt bra och roliga pitchingmatchups där man vann de två första. Efter det blev man nollade på Dodger stadium. Ytterligare en tuff match väntade och man vann med 6-4 innan man fullständigt krossade Dodgers i den sista matchen. 9-0 skrevs slutresultatet där!

Boston Red Sox kommer däremot från något mörkare tider. Man har inte vunnit divisionen sen 2007 och inte tagit sig till slutspel sedan 2009. De dystra tiderna (något överdrivet, det är inte alls några Cubs-mått här) började under hösten 2011. Man tappade både ledningen i divisionen och på säsongens sista dag även wild card-platsen. 2012 blev en katastrofsäsongen med Bobby Valentine som manager. Man vann endast 69 matcher och slutade sist i divisionen.

Ny manager och ett gäng nya spelare, bland annat Shane Victorino gjorde att Red Sox-fansen återfick hopp på en bra säsong 2013. Fansen fick svar på sina förhoppningar direkt, man inledde säsongen starkt och man var 18-8 när första månaden var spelad. Framgångarna fortsatte hela första halvan av säsongen och när det var ”halvtid” för säsongen hade man en ledning på fyra matcher. Under All Star Game visade man också varför man hade haft sådan stor framgång så långt, tre spelare i American Leagues trupp. Därefter kom den enda lilla svackan man egentligen haft under hela säsongen. Man tappade några matcher mot jagande Tampa Bay Rays under ett par veckor. Därefter kom man att göra en stark avslutning. Ett ordentligt ryck under augusti och sedan ett par stabila serier i slutet av säsongen gjorde att man kunde säkra både divisionen och även ligan!

Division Series började med en storseger mot divisionskonkurrenten Rays, 12-2 i första matchen och därefter 7-4 i andra. Rays lyckades dock tvinga fram en fjärde match, men sedan var det slut. 3-1 i sista matchen och man vann serien ungefär lika enkelt som man vann första matchen. Mot Detroit Tigers Championship Series blev det betydligt jämnare. Man förlorade första matchen men kunde sedan vinna två jämna matcher. Noterbart är att det endast skiljde en poäng mellan lagen i de tre första matcherna. Tigers tog dock en klar seger för att jämna ut till 2-2 i fjärde matchen. Därefter tog Red Sox ytterligare en enpoängsseger innan Shane Victorino slog en grand slam i game six för att avgöra serien till Red Sox fördel.

Det som är noterbart med de här två lagen är att båda lagen inte har haft någon riktig svacka utan har presterat på hög nivå genom hela säsongen. Båda lagen är även ligavinnare med ett 97-65 record under säsongen i något som av många anser vara respektive ligas tuffaste division. Man kan alltså säga att det är två lag som har förtjänat sin plats i World Series. Nu återstår det bara att se vilket lag som tar hem det också!

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!