Spelarporträtt: David Ortiz

När man om några år tänker tillbaka på World Series 2013 så kommer troligtvis många tänka på David Ortiz. Han imponerade under Fall Classic med sitt batting average på .688, 11 hits på 16 at bats och därtill 8 walks (varav 4 intentional). Alla som kan baseboll vet att det inte bara då som dominikanen har spelat bra, under säsongen hade han ett AVG på .309 och en slugging på .564.

Ortiz är en odraftad spelare som skrev på för Seattle Mariners 1992 när han gått ut high school. Han spelade i deras organisation till och med 1996. Därefter trejdades han till Minnesota Twins som en ”player to be named later” efter att Mariners fått Dave Hollins. Han debuterade i september 1997 men pendlade mellan Twins och deras AAA-lag New Britain Rock Cats där han spelade både DH och första bas. Han hade därtill skadebekymmer vilket gjorde att han även hade många sejourer på DL under ett par år. Hans första säsong som han blev ordinarie i Twins var 2002, något som även blev hans sista i klubben. I januari 2003 skrev han som free agent kontrakt med Boston Red Sox, en säsong som skulle komma att bli väldigt lyckad. Han spelade 128 matcher och under dem var hans AVG/OBP/OPS .288/.369/592.

Ortiz har haft tre nycklar till sitt imponerande spel under World Series.

Kraft. Det finns ingen som säger emot det här. ”Big Papi” är otroligt stark och han har även lyckats få ut det i slagträt. 431 homeruns har han slagit under sin Major League-karriär vilket placerar honom som nummer 45 genom tiderna, en sjundeplats av aktiva spelare.

Kontakt. Svingar han kan man räkna med att han träffar bollen. Han har väldigt hög träffprocent vilket  gör honom till en ännu farligare slagman.

Öga. Han har ett bra ”bat eye” vilket gör att han sällan tar strikes, och i synnerhet inte om det är den tredje. Det blev ännu bättre under World Series, han blev utstrikead en gång bara. Och det var på en sving. Men givetvis finns det undantag, han tar också ”called strike three’s” men då kan det gå såhär.

David Ortiz har fått kritik också. Framför allt från DH-motståndare som hävdar att han bara är en halv spelare i och med att han nästan bara spelar offensivt. Faktum är att han endast spelat defensivt i 263 av sina 1969 matcher.

Som många andra bra spelare har det förekommit dopingrykten. Under 2009 rapporterade tidningen New York Times att han var en av över 100 spelare som testats positivt för doping 2003. Ortiz har å sin sida nekat till att varken köpt eller använt prestationshöjande medel och förklarar att det kan bero på de vitaminer han tog då. Han har även sagt att spelare som testats positivt för doping ska stängas av en hel säsong.

Kuriosa: David Ortiz fullständiga namn är David Américo Ortiz Arias och när han spelade i Mariners organisation gjorde han det som ”David Arias”. När han sedan kom till Minnesota Twins bytte han till Ortiz. Dock finns det basebollkort som det står David Arias på!

 

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!