Jacoby Ellsbury till Yankees och andra trades/nya kontrakt

Senaste 48 timmarna har varit fyllda med heta övergångar och nya kontrakt. Hetast av dem var nog Jacoby Ellsbury som under småtimmarna inatt, svensk tid, skrev på för New York Yankees.

Ellsbury var en av de stora stjärnorna i det Boston Red Sox som vann World Series för bara en dryg månad sedan. Det var ingen överraskning att han skulle bli en free agent efter säsongen och det var väldigt tveksamt om man skulle ha råd att behålla honom.

Inatt blev det offentligt att han skrivit på för Yankees, ett kontrakt på 7 år plus ytterligare option. Kontraktet gör att han är garanterad $153 miljoner och används optionen är det värt ytterligare $16 miljoner. Det blev en smärre chock för basebollvärlden. Att han skulle lämna Boston var ingen stor överraskning, men att han skulle göra det genom ett kontrakt med den värsta konkurrenten förvånade många. Ett snitt på nästan $22 miljoner/år gör att han ligger väldigt högt bland de bäst betalda spelarna.

Ellsbury må vara en av ligans bästa leadoff hitters, han slog .298/.355/.426 och hade flest stulna baser i MLB, 52 stycken och endast 4 caught stealing. Jag är dock tveksam till att han är värd knappt $22 miljoner om året. Yankees har ett starkt outfield och dessutom så kommer det bli svårt med fler feta kontrakt till nästa år, som till exempel med Robinson Cano. Cano sägs vilja ha ett kontrakt på nästan $30 miljoner om året i 8-10 år. Yankees har tidigare erbjudit 7 år och drygt $20 miljoner. Det ska definitivt bli intressant att se hur mycket Yankees kan erbjuda nu. Och om hur mycket lägre lön kan han gå med på jämfört med vad han har velat ha tidigare. Frågan är vilken annan klubb som skulle kunna matcha Canos krav.


Under kvällen igår gjorde Tampa Bay Rays, Cincinnati Reds och Arizona Diamondbacks en tre-lagstrade. Rays får  catchern Ryan Hanigan från Reds och RP Heath Bell från Diamondbacks tillsammans med $500.000 plus delar av det Diamondbacks fick av Marlins. Till Reds går SP David Holmberg från Diamondbacks och till Diamondbacks går minor league pitchern Justin Choate och en player to be named later från Rays.

Den stora förvåningen var att Rays bytte till sig en tredje catcher. Jose Molina skrev bara för ett par dagar sedan på ett två-års kontrakt med Rays och är precis som Hanigan en defensiv catcher. Den tredje catchern Rays har är Jose Lobaton en switch hitting catcher (Molina och Hanigan slår höger) som har sina styrkor i offensiven. Det ska bli intressant att se var han hamnar. Marc Topkin skrev på Twitter ”No Lobaton deal for now. #Rays Friedman said catching situation will sort itself out, that its not ideal but they could go to spring w/all 3”. Det är troligtvis det mest troliga. Men långt ifrån optimalt att ha tre catchers på Active Roster, särskilt inte när ingen av dem har spelat speciellt mycket på 1B, DH eller någon annan position.


Övriga trades/nya kontrakt

  • Den andra stora traden var Detroit Tigers som bytte bort Doug Fister och får från Washington Nationals Steve Lombardozzi, Robbie Ray och Ian Krol. Det är tydligt att Tigers gör det för att säkra att man ska kunna ha kvar Max Scherzer till nästa säsong.
  • Timmarna innan Ellsbury skrev på för Yankees blev A.J. Pierzynski klar för Red Sox. Catchern får $8.25 miljoner för sitt namn på 1-årskontraktet. En offensiv catcher som kommer utgöra en bra duo med David Ross är vad jag ser i spåkulan.
  • Efter att Pierzynski blivit klar för Red Sox skrev Jarrod Saltalamacchia på för Miami Marlins. Kontraktet är på tre år och värt $21 miljoner.
  • Jim Johnson går från Baltimore Orioles till Oakland Athletics och Jemile Weeks samt en player to be named later går i motsatt riktning.
  • Efter att man missat på Johnson agerade Tigers snabbt, Joe Nathan som senast spelade i Texas Rangers skrev på ett 2-årskontrakt värt $20 miljoner.
  • Även Scott Kazmir skrev ett 2-årskontrakt. $22 miljoner och det är med Athletics.
  • Houston Astros och Colorado Rockies gjorde en trade som rör fyra spelare. Till Rockies går Jordan Lyles och Brandon Barnes. Astros får Dexter Fowler och en player to be named later.

 

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!