Gerrit Cole till Yankees via ett monsterkontrakt

 = Gerrit Cole
 = Startande pitcher
 = New York Yankees
 = 324 miljoner dollar
 = 9 år

Så smällde det till i veckan när den här årgångens mest profilerade free agent – Gerrit Cole – skrev på ett kontrakt med New York Yankees. Det tidigare rekordet, satt någon dag tidigare när Stephen Strasburg skrev på ett nytt kontrakt med Washington Nationals värt 245 miljoner dollar över sju år, krossades rejält. 324 miljoner dollar över nio år var det Yankees behövde hosta upp för att få Coles underskrift.

Yankees hade enligt rapporter hård konkurrens från Los Angeles-lagen Dodgers och Angels om Gerrit Cole. Båda västkustlagen ryktas ha lagt bud i 300-miljonersklassen, men det som tippade över till Yankees fördel var att de gick med på ett nionde år i kontraktet. Det var mycket snack om att Cole skulle föredra västkusten eftersom han är född och uppvuxen i Newport Beach, strax söder om Los Angeles, och gick i college i just Los Angeles. Dessutom tackade han nej till Yankees efter att ha blivit draftad av klubben 2008 för att plugga i sin hemstad. Men efter att ha träffat Yankees representanter, som dessutom kryddade mötet med att ha med Coles ungdomsidol Andy Pettitte, så föll lotten på Yankees.

För Yankees innebär det att man äntligen får det etablerade ess som saknats sedan CC Sabathia var som bäst. Med Cole får man en pitcher som kan kasta länge i en match och som skapar många strikeouts.

Andreas kommentar

Som Yankee blev jag förstås extremt glad. På något sätt kanske jag blev mest lättad, eftersom vi har haft svårt att vinna fajter om freeagents de senaste åren. Det har nästan känts som att vi har varit snåla och rädda att skriva långa kontrakt, som är ett måste för att få de största stjärnorna. Därför glädjer det mig extra mycket att ägarna, med Hal Steinbrenner i spetsen, gav general manager Brian Cashman alla tillgängliga medel för att få till ett kontrakt med Cole.

Jag är en defensiv person vanligtvis, men nu har jag svårt att se att vi inte vinner American League East och går in i slutspelet som en av de största favoriterna. Det enda som kan stoppa oss är att vi skulle plågas av skador (som inte stoppade oss 2019) eller av ett underpresterande aldrig tidigare skådat. Åt andra sidan kunde Red Sox tappa från 108 segrar och World Series-segrare 2018 till blott 84 segrar och missat slutspel denna säsong, så allt kan hända.

Just Red Sox tänkte jag lite extra på efter Cole-kontraktet. Dels tänkte jag förstås att det skulle vara som en liten nagel i ögat för dem, men jag tror också någonstans att Strasburgs och Coles megakontrakt kan lätta på trycket för den annars så känsliga David Price. Nu behöver han inte längre påminnas om att han är den bäst betalda pitchern utan kan få lite andrum.

– Andreas Westling
@anwest1 / @playball_se

Foto: Jon Dawson

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!