Inför ALDS Baltimore Orioles – Detroit Tigers

Resultat under ordinarie säsong: 5-1 i matcher till Tigers favör

Nu börjar det riktiga slutspelet där mästarna i AL East möter diton i AL Central i en serie om fem matcher. Medan Orioles hade en tämligen enkel resa till slutspel, mycket tack var det förvånansvärt svaga motståndet i East-divisionen, så fick Tigers kämpa desto hårdare mot framför allt Kansas City Royals för divisionssegern som säkrades först i sista matchen.

Tigers ställer upp med en pitcherrotation innehållandes tre Cy Young-vinnare i Max Scherzer, Justin Verlander och David Price. Som jämförelse har ingen pitcher i Orioles ens mottagit en enskild Cy Young-röst. Tigers fyra tänkta starters i slutspelet, addera Rick Porcello till tidigare nämnd skara, har alla kastat fler än 200 innings i år, Orioles har bara Chris Tillman över 200 innings. Scherzer och Price ligger över 25 % strikeout-ratio, Bud Norris är bäst i Orioles med 20,2 %. Lägg till att Orioles pitchers oftare drar fler walks och pitcherduellen är till Tigers fördel. Det som förklarar att Orioles och Tigers pitchers ligger så gott som på identisk ERA är Orioles utmärkta defensiv som enligt Defensive Effency-statistiken placerade dem på fjärde plats. Jämförelsevis rankas Tigers defensiv som näst sämst i hela ligan. Orioles stod för 87 errors under säsongen, Tigers hade 101 stycken.

Offensivt var Orioles laget som stod för homeruns, totalt 211 i år. Näst bäst var Colorado Rockies med 25 färre och Detroit blev sjua med 155. Orioles Nelson Cruz var ligabäst med sina 40 homeruns och blir oerhört viktig, också för sin förmåga att komma ut på bas. Att komma ut på bas har varit Tigers styrka i år, med ligabäst AVG på .277 och näst bäst i OBP .331. Orioles är .256/.311. Tigers vinner även i antalet stulna baser, 106 mot Orioles 44 – sämst i hela ligan.

Orioles får klara sig utan skadade Manny Machado och dopingavstängda Chris Davis, som är avstängd ytterligare åtta matcher. Stor press vilar på Nelson Cruz och Adam Jones att slå in poängen. I Detroit är duon Victor Martinez (32 HR, AVG .335, OBP .409) och Miguel Cabrera (25 HR, .313/.371) nyckelpersoner.

Playball tippar vilka som går vidare till ALCS:

Martin: Tigers
Andreas: Tigers
Johan: Orioles

[table id=32 /]

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!