Inför NL Wild Card Game

Senast Pittsburgh Pirates (88-74) och San Francisco Giants (88-74) spelade mot varandra i ett slutspel var 1971. Då var det en matchserie på bäst av fem matcher som Pirates vann med 3-1 totalt. De senaste åren har Giants varit det mest framfträdande laget av de två med två World Series-titlar sedan 2010. Pirates har åt andra sidan rutin från Wild Card Game-spel efter fjolårets seger mot Cincinnati Reds i nämnda match.

Pirates avslutade säsongen starkt och vann 17 av sina 23 sista matcher och var bara en seger bakom St. Louis Cardinals i NL Central. Clint Hurdle, Pirates manager, fick utstå kritik när han valde att starta med Gerrit Cole i den sista matchen och inte spara honom till nattens match. Det gör att Pirates istället spelar den pånyttfödde Edinson Volquez (13-7, ERA 3.04), som kommer från en stekhet september med en ERA på 1.08 och en tillåten AVG på .182 på de fem septembermatcherna.
Offensivt saknar Pirates Pedro Alvarez, som är borta för resten av säsongen, men fick i sista stund Russell Martin spelklar. Viktigast är dock Andrew McCutchen som även i år gjort ett fantastiskt år (25 HR, 18 SB, OBP .410).

Efter en dipp i somras, 22-30 under juni och juli, spelade Giants bättre på slutet av säsongen. Ett tag såg man ut som en konkurrent om divisionssegern men Los Angeles Dodgers vann fyra av sex matcher i höstens två serier. Giants kliver in i slutspelet med tung skadefrånvaro i spelare som Matt Cain, Marco Scutaro och Angel Pagan. Desto viktigare med stabil pitching och Giants spelar förstås Madison Bumgarner (18-10, ERA 2.98) från start. Den 25-åriga pitchern har haft ett bra år, men en av få sämre insatser skedde mot just Pirates med 5 ER på 4 IP. I anfallsväg blir Buster Posey en nyckelperson när det kommer till kraft (22 HR, 89 RBI) och Gregor Blanco när det gäller fart på baserna (16 SB, .333 OBP).

Under säsongen har lagen möts sex gånger och Pirates har vunnit fyra av matcherna. Klockan 2:07 kastas den första pitchen på PNC Park i Pittsburgh inför fullsatta läktare, drygt 38000 åskådare.

Vi på Playball tippar:

Martin: Giants
Andreas: Giants
Johan: Giants

Snabbfakta

  • Giants SP Bumgarner har slagit fyra homeruns under årets säsong
  • Pirates fick hemmafördel efter 4-2 i matcher mot Giants under säsongen
  • Giants vann World Series 2010 och 2012, kommer trenden fortsätta?
  • Pirates hade flest errors av NL-lagen under 2014, 109 stycken (Giants 100)

[table id=31 /]

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!