Inför NLDS

Washington Nationals – San Francisco Giants

Resultat under ordinarie säsong: 5-2 till Nationals fördel.

Första hela rundan i National Leagues slutspel är inte mycket mer än minuter bort och den tidiga matchen (21:00 svensk tid) är det Washingon Nationals och San Francisco Giants som tar plats på scenen först.

Nationals kommer till första matchen med sitt ess Stephen Strasburg medans Giants dito Madison Bumgarner får vila då han pitchade i NLWC för två dagar sedan. Istället ställer man upp med Jake Peavy som hade en ERA på 3.73 över säsongen men sedan han kom till Giants och den offensivt sämre National League har han haft en ERA på 2.17 över 12 starter. Pitching-matchen är dock ganska representativ för hela serien, Nationals leder ligan, och hela MLB, överlägset medan Giants inte hittas förrän på en sjunde plats i ERA.

Även offensivt är Nationals ett något bättre lag, med ett snitt på 4,23 runs per match mot Giants 4,10 är visserligen en ganska liten skillnad men med skillnaderna i pitching kan det bli tydligt i matcherna. Med sin över-genomsnittliga OBP tillsammans med att man har tre spelare med 15 eller fler steals kan Giants som har 3/4 högerhänta pitchers få problem att hålla spelare utanför scoring position.
För att Giants ska ta sig vidare gäller det att man har pitchers som är på absoluta toppen av sin förmåga, annars blir Nationals process kort med dem.

Playball tippar:

Martin: Nationals. De är bättre än Giants på allt.
Johan: Nationals. Nationals är bäst i hela NL, därför blir ett ojämnt Giants inget hinder!
Andreas: Nationals. Nationals är ligans mest kompletta lag


Los Angeles Dodgers – St. Louis Cardinals

Resultat under ordinarie säsong: 4-3 till Dodgers

Sist ut i slutspelet är en repris på förra årets NLCS där Cardinals gick som vinnare ur en jämn serie och mycket pekar på att det blir jämnt i år också.

Los Angeles Dodgers har slutspelets kanske starkaste fyra med Clayton Kershaw i dubbla matcher om det går till fem matcher, något som får många att skriva ”Los An..” i årets NLCS redan nu. Det som stoppar dem är att i St. Louis Cardinals heter esset Adam Wainwright, en av få spelare som kan utmana den trolige vinnaren av Cy Young award. 

Med två fyror där alla spelare hade kunnat utmana om första platsen i flera lag kommer slagningen vara ännu viktigare, inte minst för det mentala. Dodgers kommer in med ett snitt på 4,43 runs per match, mer än en halv run mer än Cardinals snitt på 3,82.
Något man inte ska glömma är den enskilde spelarens påverkan på matchen, men en av världens bästa catchers både defensivt och offensivt är Yadier Molina mycket värd i slutspel, och vem ser inte fram emot duellerna han och vindsnabbe Dee Gordon kan ha när den sistnämnde är på bas?
Något annat intressant är att i min favoritstatistik OPS har Dodgers fyra spelare bland topp 20 (Puig, .863, Kemp, .852, Gonzalez, .817 och Ramirez, .817). Cardinals har en (Holliday, .811) vilket kan komma att visa sig bland framträdande spelare.

Playball tippar:

Martin: Dodgers, något bättre pitching men klart bättre offensivt gör att det inte går att låta bli att tippa på dem.
Johan: Cardinals kommer åt Kershaw i minst en match och då vinner de.
Andreas: Dodgers får valuta för de investerade pengarna.

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!