Kontrasternas dag

Det finns en känd, och för övrigt ganska bra, låt som heter ”It’s the most wonderful time of the year” som man ofta hör i juletid. Nu är jag förvisso en ”sucker” för julen, men när jag tänker på den låten och vad den står för ligger basebollpremiären nära till hands. När matcherna börjar gälla något. När man känner att abstinensen är slut och man ”lever upp igen”..

En tuff dag

..men det är långt dit nu. Idag är det som längst bort, i morgon är det trots allt lite närmare. Basebollsäsongen är nu slut efter att San Fransisco Giants natten till idag vann den 7:e matchen med 3-2 över Kansas City Royals och därmed tog hem World Series anno 2014. Deras 3:e titel (även 2010 och 2012) på 5 år, ett smått otroligt facit. Nu har jag bara sett ”Condensed game” (bästa uppfinningen någonsin) så jag ska väl inte analysera sönder matchen men här följer lite korta reflektioner:

Madison Bumgarner är ju såklart den stora hjälten, det har skrivits och kommer skrivas spaltmeter om hans fantastiska slutspel, från prestationen i Wild Card-matchen till hans relief pitching natten som var. Men Jeremy Affeldt då? Tim Hudson kastade 28 pitches, fick 5 outs, släppte 2 runs och fick lämna matchen med män på 1:a och 2:a bas efter 1 och 2/3 inning. Då kom Affeldt in. Han fixade först den sista outen i 2:a inningen som förhindrade att Royals kunde ta ledningen. Han fick sedan till ett double play i både 3:e (vilket spel av Joe Panik!) och 4:e inningen och vips hade han kastat 2 och 1/3 inning utan att släppa en poäng. För Affeldt innebar det att hans ”scoreless streak” i slutspelet fortsatte och att han även går till historien som vinnare av match 7.

Jag försöker hänga med så gott jag kan och hålla koll på spelare, ledare och allt vad det heter i lagen, men jag kan ärligt säga att jag hade aldrig hört talats om Mike Jirschele innan jag såg den här skitroliga intervjun när han var med i ”Intentional Talk”. Royals 3B coach valde att hålla Alex Gordon vid 3:e bas i den 9:e inningen med 2 outs och 2-3 underläge. Ett beslut som var rätt, Gordon hade säkert taggats ut ganska enkelt av Buster Posey, även om Jirschele efter matchen sa:
”Believe me, I wanted to send him. I couldn’t do it. I didn’t want to go the whole offseason with Alex getting thrown out halfway to home plate right there.”

”Madbum” blev ju självklart och mycket välförtjänt vald till MVP, men det krävdes en sådan prestation för att Pablo Sandoval INTE skulle vinna. Vilken serie av ”Kung Fu Panda”, herregud.

Jag gläds oerhört med Jake Peavy (igen!) men mest känner jag för Tim Hudson. Det är härligt att få se ”veterans” äntligen nå World Series och även få stå som vinnare.

Om det ens var någon tvekan innan lär det ju knappast vara det nu:
Att Bruce Bochy är en manager för ”Hall of fame” är en självklarhet!

En fin årsdag

Jag måste väl lägga ner det här någon gång så jag inte tjatar hål i huvudet på er men.. Ända till natten som gick har jag som fan/supporter levt under hashtaggen #stillchamps
Idag är det ett år sedan Boston Red Sox vann match 6 med 6-1 över St. Louis Cardinals och säkrade World Series-titeln med 4-2 i matcher på Fenway Park. Jag har sagt det förut och säger det igen, mitt rus över vinsten la sig nog aldrig riktigt i år. En säsong som uppenbarligen var en besvikelse för Red Sox kändes aldrig ”så farligt” för mig i alla fall. Jo, det sved att förlora Jon Lester, men det var nog det värsta som hände också.

I april när jag åkte över för Opening Day köpte jag min ”Champs”-hoodie. Jag bar den ofta till en natt i somras när dragkedjan (!?) gick sönder på den, efter dryga tre månader. Kvalitén på den var uppenbarligen ungefär som lagets prestationer i år. Men för några veckor sedan fick jag den fixad och senaste tiden har jag haft den på mig mycket då jag visste att säsongen närmade sig sitt slut och en ny mästare skulle koras.
Jag känner alltid sån glädje och stolthet när jag får bära mitt lags kläder. Hoppas ni gör det också. Jag kom på mig själv någon dag förra veckan när jag gick i hoodien med att tänka hur härligt det var/är att ha den på sig. Jag sken till och med upp lite grann.

För några timmar sen satt jag och tittade på ett kort sammandrag från match 6 från förra året. Igen. John Lackeys outing, Shane Victorinos 3R triple, Stephen Drews homerun.. Jag minns det så väl den natten. Hur jag först försökte lägga mig och sova ett tag med alarmet på. Efter att ha vaknat till flera gånger kommer jag aldrig glömma när jag sätter på ”At Bat” vid kvart över tre och får se: Bot 6, Cardinals at Red Sox, 0-6. Hur det pirrade till i magen, jag drog efter andan, fick ur mig ett ”ååååooooooooj” och närmast skuttade upp ur sängen och satte på datorn.

I headset följde jag sedan matchens tre sista innings pratande med mina vänner Clark från Maine och John från Kanada. Jag vet att någon av de inför top 9th på allvar började prata om vad laget skulle göra under offseason (!?), något jag abrupt avbröt och sa: ”vi håller på att vinna World Series här, kan vi ta det här sen?!?!”.  ”Ah, okej, juste”.. Humoristiskt när jag tänker på det idag.

Den 9:e inningen är sedan ett minne för livet. Först när Clark efter 2 outs utbrister ”oh man” med sprickande röst. Med 2 outs och 2-2 count ska Koji Uehara kasta bollen. Då hör jag ett lätt ”yeah” från John som uppenbarligen är nån sekund före och när jag sedan ser Matt Carpenters swing and a miss så brister det totalt för mig.

En fantastisk stund, jag återupplever den i minnet idag och är fortfarande tacksam för den. ”Vi” är inte längre mästare då Giants tog över den titeln inatt, men det var ett härligt år och den 30/10 kommer alltid att betyda mycket för mig.

Gläds nu på kvällen över nyheterna att closern Koji Uehara nyss kritat på ett nytt tvåårskontrakt värt 18 miljoner dollar. En idol stannar.. Härligt!

Det har även läckt en story om att det skulle vara problem mellan några av Red Sox coacher och Yoenis Cespedes. ”Everybody hates him”.. Låter väldigt märkligt då det tisslats och tasslats om att Cespedes kanske kommer bytas bort innan nästa säsong börjar. Men OM man vill byta bort honom, i så fall skulle väl knappast någon läcka om problemen? Det lär ju knappast bli enklare att byta bort honom då? Ryktena om en eventuell trade har intensifierats i och med att Cespedes bytte agent till Roc Nation, Jay Z:s firma. Samma firma som förhandlade fram Robinson Canos monsteravtal med Seattle Mariners. Fortsättning följer i frågan.. Själv tror jag att Cespedes stannar i Boston över 2015 och sedan blir free agent.

Maddon

Det blåser lite runt Tampa Bay Rays nu. För dryga två veckor sedan valde lagets general manager Andrew Friedman att lämna laget för att bli ”President of baseball operations” i Los Angeles Dodgers, för övrigt samma position som Theo Epstein har i Chicago Cubs. Självklart ett tapp för Rays då firma GM Friedman och manager Joe Maddon varit framgångsrika i flera år tillsammans.

Det många inte visste, inte ens Maddon själv som det verkar, var att Maddons agent, Alan Nero, förhandlat in en klausul i kontraktet som innebar att om Andrew Friedman skulle lämna sin post så fanns en chans för Maddon att inom två veckor ”opt out”, d.v.s. lämna sin post och kontrakt. Sagt och gjort, i fredags kom beskedet att Maddon nyttjat optionen och nu lämnat laget. Så på två veckor har Rays förlorat både sin general manager och manager, ett mycket hårt slag.

Ryktena om Maddon började direkt. Att han skulle bli hett eftertraktad var ingen högoddsare direkt. De starkaste ryktena skvallrade om Cubs som trots allt har en manager, Rick Renteria, under kontrakt för de kommande två säsongerna. Jag tänkte spontant att om Cubs säsong 2015 skulle börja lite sisådär skulle Renteria få sparken/köpas ut och Maddon ta över någon gång under sommaren.

Men igår kom uppgifter från Jon Heyman på CBS och Joel Sherman på New York Post om att Maddon ska vara KLAR som ny manager för Cubs. En nyhet som ännu inte bekräftats av laget, vilket mycket väl kan bero på att sådana nyheter inte ska publiceras under World Series för att bryta fokus från finalspelet. En mycket spännande signing av Theo och co som får mig att tro mer och mer på att Cubs kommer bli att räkna med om något år eller två.

Oscar Taveras bortgång

Svårt att förklara det här, och med risk för att låta pretto eller liknande så, ja, jag får ta den risken helt enkelt. När en människa dör är det (oftast) sorgligt, när en ung människa dör är det ännu sorgligare. Även om inte jag känner personen har jag flera gånger varit ledsen då t.ex. musiker jag gillat gått bort. När en Djurgårdssupporter slogs ihjäl i Helsingborg i våras kände jag också mycket starkt för detta och grät en del.

Nu har det kanske inte gått så långt denna gång, men det var jobbigt och ledsamt att höra nyheterna i måndags om att den mycket lovande 22-åriga outfieldern Oscar Taveras som spelade i St Louis Cardinals avlidit på söndagen. Taveras och hans flickvän ska enligt uppgifter ha dött i en bilolycka. Dessa båda bilder gav i alla fall mig en klump i halsen. Så fint och sorgligt på samma gång.

Offseason

Säsongen är alltså slut. När en säsong tar slut så inleds en annan, dvs offseason! Ja, vafan, jag måste ju försöka se lite framåt då jag var lite nere tidigare på dagen. Därför tänkte jag här lista några tips hur man ”överlever” de kommande 4-5 månaderna utan matcher:

MLBTR – Den kanske bästa sidan med alla rykten, nyheter och annan info värt att veta finns här.

Intentional Talk – Mycket bra och roligt program som även under offseason fortsätter, om än i halvtimmesversion istället för den en timme långa ”säsongsversionen”. Ladda ner videopodcasts på denna länk.

MLB Network – Nej, tyvärr kan vi ju inte se kanalen som sänder baseboll 24/7 i USA. Men, på deras hemsida släpps ett flertal videoklipp från kanalens olika program. Förutom redan nämnda Intentional Talk rekommenderar jag High Heat med galningen Chris Russo, MLB Tonight (och Now) samt framför allt Hot Stove, en morgonshow som börjar sändas igen på måndag den 3/11 där det snackas rykten, signingar och alla möjliga gäster besöker och ringer in till programmet.

GM och Winter Meetings – GM Meetings äger rum i Phoenix 10-12/11 och Winter Meetings (offseasons absolut bästa vecka innan spring training!) hålls i år i San Diego 8-11/12. Då kan jag verkligen rekommendera MLB Network då det läggs upp massor av material.

MLB.coms Hot Stove Show – Vet inte när det startar i år men när det väl börjar sändas brukar det streamas runt kl 21 svensk tid direkt på MLB.com. Bara att gå in på hemsidan så kommer ett ”videofönster” upp på toppen av sidan som du sedan kan förstora om du vill.

#mlbse – Jag kan snacka baseboll när som helst! Glöm inte hashtaggen och snacka på bara. Skriv, diskutera, gör vad ni vill.. Jag välkomnar allt i alla fall.

Twitter – Proffsskribenter värda att följa enligt mig: @jcrasnick – @ChrisCotillo – @Ken_Rosenthal – @JonHeymanCBS – @Joelsherman1 – @JeffPassan – @jonmorosi – och @MLB_PR

Vad gäller Playball vet jag inte just nu vad som kommer att ske under offseason, men utan att föra mina kollegors talan lovar i alla fall jag att så fort något väcker min hjärna kommer jag leverera en ny krönika.

För att avsluta kan jag också meddela att jag kommer inte längre leverera några slags tips i fortsättningen. Tipsen får herrar Sundquist och Westling stå för. Ska vi vara ärliga är det nog lika bra det! Haha..

Tack för säsongen allihopa och tack för att ni ville läsa.

/Johan

Visa kommentarerStäng kommentarer

1 Kommentera

  • Rasmus Holmberg
    Posted 1 november, 2014 at 17:20 0Likes

    Satt uppe och kollade på ”group breaks” mitt i natten när jag fick höra om Taveras bortgång. Oerhört tragiskt och en oerhörd chock.

    Ser fram emot offseason. Har alltid haft ett litet extra intresse för alla typer av offseason av någon anledning. Bl.a. intressant att mitt Milwaukee Brewers valt att göra sig av med Rickie Weeks redan. Knappast oväntat egentligen då hans lön långt ifrån matchade hans prestationer. Men samtidigt hade han varit 9 år i Brewers huvudtrupp. Lite synd att han inte fick fira 10 år.

    Tack för en trevlig avrundningskrönika på säsongen. Hoppas du får mer inspiration att skriva väldigt snart. Hade varit roligt att få läsa krönikor och nyheter ännu oftare.

Kommentera!