Inför 2015 – NL East

braves_logo2

2014: 2:a (79-83)
Nya spelare: Shelby Miller, Nick Markakis
Spelarförluster:  Justin Upton, Jason Heyward, Emilio Bonifacio, Ervin Santana, Gavin Floyd, Evan Gattis

2014 var en stor besvikelse för Atlanta Braves. Många (inklusive undertecknad) hade räknat med att man skulle vara med och utmana Washington Nationals om förstaplatsen, istället slutade man med ett losing record. Resultatet av det var en rejäl rensning av dyra kontrakt då bland annat 2/3 av deras tidigare starka outfield är borta. Den tredjedelen som är kvar är den grovt underpresterande Melvin Upton som slog .184/.268/.289 2013 och, något mindre dåligt, .208/.287/.333 förra säsongen samtidigt som han har ett 5-årskontrakt värt $84 miljoner att casha in på.  Upton som tidigare under offseason meddelade att han kommer gå under sitt juridiska namn Melvin istället för smeknamnet Bossman Jr.

Det man fått tillbaka av alla trades är främst ett starkare minor league. Affischnamnen man fått i majors är Nick Markakis och Shelby Miller. Det är därför ganska säkert att säga att Braves är i en återuppbyggnadsfas och kommer med stor sannolikhet inte vara med i slutspelsjakten i år.

marlins_logo

2014: 4:a (77-85)
Nya spelare: Martin Prado, David Phelps, Mat Latos, Dee Gordon, Dan Haren, Ichiro Suzuki, Michael Morse
Spelarförluster: Nathan Eovaldi, Garrett Jones, Chris Hatcher

Under flera år sjönk Miami Marlins sakta mot botten och 2013 nådde man den i form av ett .383 record. Efter det har Marlins styrt skutan upp mot vattenytan igen och 2014 tog man stora kliv framåt trots att man hade bl.a. den stora stjärnan Jose Fernandez skadad. I år fortsätter resan mot toppen och man har förstärkt rejält, framför allt bland pitchers men även ett par bra slagträn. Dessutom har man förlängt med Giancarlo Stanton som fått ett monsterkontrakt, $325 miljoner för 13 år. Hans skada efter att tagit en hit-by-pitch med ansiktet är som bortglömd (man kommer dock påminnas när man ser hans specialgjorda hjälm) och Marlins går in stenhårt inför de kommande säsongerna.

Man har fått tag på både Michael Morse och Martin Prado som tillfört en hel del rutin, Mat Latos och Dee Gordon är för det långsiktiga bygget mot World Series. Är man där 2017? Inte orimligt. Jose Fernandez Tommy John kommer vara bortglömd, Mat Latos kommer vara i ”the prime of his life”, likaså Marcell Ozuna, Stanton och Gordon.
Marlins 40-manna är späckat av spelare födda 1988-90, Giancarlos kontrakt är utformat så att man vill skrämma iväg honom från att vilja vara i Miami efter år 2020. Marlins har all anledning att sikta på 2017, hur det går 2015 kommer Marlins administrativa del se som ett formbesked mer än något annat.

mets_logo2

2014: 3:a (79-83)
Nya spelare: Michael Cuddyer
Spelarförluster: Gonzalez Germen, Eric Young

Mets offseason har varit minst sagt lugn, vilket inte nödvändigtvis behöver vara något ont i man har ett ungt starkt lag som redan är ihopspelat. Det som hänt är att den rutinerade herren Michael Cuddyer har anlänt som en uppgradering över vindsnabbe Eric Young.
Det intressanta med Mets är istället alla frågetecken. Bartolo Colon var stark i Oakland Athletics 2012-13 men mindre bra i Mets förra året, hittar han tillbaka till 2013 års form eller kommer han fortsätta falla?
Är Noah Syndegard redo för MLB?
Kommer Curtis Granderson ge Mets valuta för pengarna?
Kan tidigare nämnde Cuddyer hålla sig skadefri en säsong?

Trots alla frågetecken har lillebror i New York en stark rotation med bl.a. Jacob DeGrom, Zack Wheeler och Matt Harvey som kommer tillbaka efter sin Tommy John surgery under säsongen. Ett starkt infield och stor potential i sitt outfield. Mets har all chans att slå storebror i år.

phillies_logo2

 

2014: 5:a (73-89)
Nya spelare: Chad Billingsley, Jordan Danks, Aaron Harang
Spelarförluster: Jimmy Rollins, A.J. Burnett, Marlon Byrd

Det blåser rejält kring Philadelphia Phillies just nu. Cole Hamels har öppet kritiserat laget och önskat bli bortbytt och frågan är väl inte om utan snarare när det händer. Citaten ”I just want to win” och ”I know it’s not going to happen here” kommer säkerligen skynda på processen. Phillies har ett gammalt lag och inte nog med det har de inte heller ett bra lag. Chase Utley, Cliff Lee och Ryan Howard är bra spelare, eller åtminstone varit, men samtliga har passerat 35 och tillför inget till ett lag som måste bygga upp på nytt. Att man därtill väljer att signa Aaron Harang är oförståeligt.

Det de har gjort bra under offseason är att byta bort både Jimmy Rollins och Marlon Byrd för yngre förmågor, men samtidigt går det lite för långsamt för Phillies. Känslan man får av dem är att de fortfarande hänger kvar vid tanken om att vinna 102 matcher som man gjorde 2011. Man har passerat sitt bäst före-datum och kommer inte bli bättre förrän man slänger ut den gamla ”mjölken” och får in lite nyare.

nationals_logo2

2014: 1:a (96-66)
Nya spelare: Max Scherzer, Yunel Escobar
Spelarförluster: Adam LaRoche, Asdrubal Cabrera, Tyler Clippard

Efter att ha vunnit flest matcher i National League förra året (men därefter åkt ut mot Giants i NLDS) bygger man vidare mot franchisens första deltagande i World Series. Tillägget av Max Scherzer ger huvudstadslaget ett i-landsproblem med sex väldigt starka starters där Tanner Roark antagligen blir den som får ge vika och inte vara en del av rotationen. Vidare är förändringarna inom laget det stora som hänt inom Nationals det senaste 5 månaderna, efter att Adam LaRoche lämnat ska den tidigare tredje basmannen Ryan Zimmerman flytta till det andra infieldhörnet och Anthony Rendon kommer ta över rollen som 3B på heltid.
Även nyförvärvet Yunel Escobar har en positionsförändring att vänta, shortstopen kommer flytta över på andra sidan och spela andra bas under åtminstone större delen av säsongen. En position Escobar inte spelat på sedan 2007.

Frågan för Nationals är inte om man kommer vinna divisionen utan hur långt man går i slutspelet. För man har ett djup av spelare som inget lag i divisionen kan mäta sig med och bör därför kunna vinna divisionen även om man skulle få skador på nyckelspelare. Så bra är Nationals just nu.

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!