Inför 2015 – NL West

Äntligen är det dags för baseboll igen! I veckan börjar försäsongsmatcherna och med det även vår bevakning inför säsongen 2015. Först ut är NL West:

dbacks_logo2

Arizona Diamondbacks

2014: 5:a (64-98)
Nya spelare: Yasmany Tomas, Jeremy Hellickson och Rubby De La Rosa
Spelarförluster: Didi Gregorius, Wade Miley och Miguel Montero

2014 års säsong var ingen rolig historia för D-backs. Inför säsongen tvingades lagets ace Patrick Corbin till Tommy John-operation. Under sommaren tvingades även Bronson Arroyo till samma öde, noterbart där är att det var Arroyos första besök på disabled list (DL) någonsin under hans karriär. Tittar man på lagets roster nu känns det spontant inte som den mest skrämmande motståndaren i ligan, men det finns anledning till framtidstro och hopp i Phoenix:
Nya kubanen Yasmany Tomas hoppas man ska bli ett affischnamn och att han kan hantera att spela 3B. Värt där att nämna att i försnacket förväntades Tomas kosta uppemot 100 miljoner dollar, men skrev på ett sexårsavtal värt ”bara” 68.5.
Ny manager i Chip Hale, som återvänder som ”skipper” till laget där han var coach mellan 2006 och 2009 och även, sen september, ny GM i form av förre pitchern Dave Stewart.
Nyss nämnda namn i all ära, faktumet att man tog in Hall Of Fame-managern Tony LaRussa som ”Chief Baseball Officer” i maj och att laget nyss fått ett nytt lukrativt TV-kontrakt gör att förutsättningarna för en ljusare framtid definitivt är inom räckhåll.

 

rockies_logo2

Colorado Rockies

2014: 4:a (66-96)
Nya spelare: Daniel Descalso, Nick Hundley och Kyle Kendrick
Spelarförluster: Michael Cuddyer och Brett Anderson

Det är kanske lite orättvist att skylla på lagets hyfsat färska (sen oktober) GM Jeff Bridich, men återigen handlade Rockies offseason mest om lagets shortstop Troy Tulowitski. Kommer han bytas bort eller inte? När vi skriver detta den 1/3 är han än så länge kvar, samma gäller för outfieldern Carlos Gonzalez som även han varit utsatt för envisa traderykten. Rockies överraskade nog många (inkl. mig) när man erbjöd Michael Cuddyer ett qualifying offer värt 15.3 miljoner dollar för säsongen 2015. Flera (igen, inkl. mig) trodde att Cuddyer kunde bli den första att faktiskt acceptera erbjudandet, men tackade närmast chockartat nej för att istället skriva på ett två-årskontrakt värt ”bara” 22 miljoner med New York Mets. Ett tydligt tecken på att Cuddyer ville bort från laget som inte haft en vinnande säsong sen 2010.  Rockies ser inte jättestarkt ut på papperet utan lär få kämpa med D-backs om att undvika jumboplatsen i divisionen, men ska man skrälla finns det några spelare som måste prestera:
Jorge De La Rosa, SP, som ska försöka sänka sitt ERA (2014, 4.10) till 2013 års (3.49) nivå.
Justin Morneau, 1B, kan han slå över .300 igen?
Nolan Arenado, 3B och ännu inte ens 24 år fyllda, kan han upprepa sin rookiesäsong?
LaTroy Hawkins, 42-årige veteranen/closern gör sin sista säsong och hoppas kunna avsluta med ett liknande saves-snitt som 2014 (23/26).

 

dodgers_logo2

Los Angeles Dodgers

2014: 1:a (94-68)
Nya spelare: Howie Kendrick, Jimmy Rollins, Brandon McCarthy och Yasmani Grandal
Spelarförluster: Matt Kemp, Hanley Ramirez och Dee Gordon

Det går ju inte att bortse från trade:n som gjorde att Matt Kemp fick byta Dodgers mot San Diego, men mer om honom nedan så jag tänkte fokusera på lite annat från L.A.
Efter ännu en besvikelse och uttåg redan i NLDS mot St Louis Cardinals behövdes en förändring på ledarsidan. Eller en, det hände en hel del tidigt i höstas. Andrew Friedman togs in som ”President of baseball operations”, Farhan Zaidi som general manager och Josh Byrnes (tidigare GM för D-backs och Padres) har fått rollen som ”Senior Vice President”. Dodgers försöker uppenbarligen bygga ett nytt team av bra smarta ledare som ska ta klubben framåt. Jag kan dock inte låta bli att tycka att en del märkliga beslut tagits som jag redan tagit upp i tidigare krönikor:
Kanske vet de något om Kemp som inte andra gör, men skulle man göra sig av med en av de fyra outfielders som slogs om platserna 214 (förutom Kemp även Carl Crawford, Andre Ethier och Yasiel Puig) kändes väl Kemp som den jag helst hade haft kvar. Att dessutom förutom Kemp skicka 32 miljoner till San Diego i salary relief?
Okej jag vet, Brandon McCarthys andra halva av 2014 i Yankees-tröjan var väldigt bra, men 4 år och 48 miljoner dollar??
Brett Andersons club option på 12 miljoner sa Rockies blanka nej till, då signade Dodgers honom. 1 år, 10 miljoner.. Detta samtidigt som man skickade Dan Haren OCH hans lön på 10 miljoner till Miami?
Trots detta lär Dodgers vara med i toppen i år igen och bevisa att jag har brakfel i mina analyser/frågeställningar. Howie Kendrick kommer vara en bättre 2B än Dee Gordon. Clayton Kershaw är ju den han är. Zack Greinke lär ha ett superbt år och med största sannolikhet utnyttja sin ”opt out”-klausul efter säsongen och bli free agent igen. Nytillskottet Yasmani Grandal blir lagets förstecatcher och hoppas producera bättre än A.J. Ellis. Någon att hålla koll på kan vara Joc Pederson. Inte ens 23 år fyllda lär han slåss om center field-positionen, så det återstår att se om Dodgers outfield-huvudvärk fortsätter trots allt.

 

padres_logo2

San Diego Padres

2014: 3:a (77-85)
Nya spelare: Matt Kemp, Justin Upton, Wil Myers och James Shields
Spelarförluster: Yasmani Grandal, Seth Smith och Everth Cabrera

”Plötsligt händer det” heter det i Triss-reklamen. Så måste ju Padres-fansen känna efter en helt galen offseason manövrerad av nya GM:n A.J. Preller som gick ut på en galen shopping/trading spree som inleddes runt Winter Meetings i december. Ett komplett nytt outfield med Matt Kemp, Justin Upton och Wil Myers. En ny starting pitcher i James Shields som gör en redan stark uppställning ännu starkare. Säsongen 2015 kan bli en succé för hemmafansen på Petco Park men en del frågetecken måste ända rätas ut:
Med sån stor omsättning på spelare, kan man få ihop det till ett LAG?
Kan Wil Myers spela tillräckligt bra försvar som CF på betydligt större Petco Park? Och hur pass bra kommer Justin Upton och Matt Kemp producera statistikmässigt av samma anledning?
Kan nya catchern Derek Norris prestera framåt samtidigt som han ska lära sig och styra helt nya pitchers på daglig basis?
Jag är oerhört nyfiken på hur det kommer gå för Padres i år!

 

giants_logo2

San Francisco Giants

2014: 2:a (88-74)
Nya spelare: Norichika Aoki och Casey McGehee
Spelarförluster: Pablo Sandoval och Mike Morse 

Det är intressant att samtliga lag i divisionen har nya GM:s.. Förutom Giants då, där Bryan Sabean har styrt skeppet sedan ’96 och gör det med den äran. Laget är regerande mästare och har vunnit tre World Series-titlar sedan 2010 och det är klart att med sådana resultat går det inte att säga emot att Giants lär vara med i racet igen. Men det har inte varit en lyckad offseason hittills för Sabean och co. De ville behålla Pablo Sandoval, men han lämnade för Boston trots att Giants enligt uppgift ska ha erbjudit samma antal år/lön i sitt kontraktsförslag. Man var länge med och var aggressiva för att få Jon Lester till San Fransisco, men  han valde Chicago Cubs till slut. Giants ska även ha varit med och försökt signa Yasmany Tomas, men han valde som ni vet Arizona. Just Pablo Sandoval kommer bli ett enormt tapp och även om Casey McGehee inte är någon dålig spelare känns det som väldigt stora skor för honom att fylla. Norichika Aoki kommer in på en bra billig deal men frågan är om det räcker. Nya kontrakt för Jake Peavy och Ryan Vogelsong gör att man återigen har en solid starting rotation, men frågetecknen hopar sig för mig:
Madison Bumgarner var uppenbarligen enormt bra förra året, men hur blir hans 2015 efter totalt 270 kastade innings under 2014?
Hur pass bra kommer Matt Cain vara när han återvänder från sin skada och kommer Tim Lincecum starta igen?
Dessutom, har man inte gjort för lite? Behövs det inte lite nytt blod för att de ska kunna återupprepa framgången?

 

Matt Kemp

I Centrum – Matt Kemp

När vi diskuterade inför-rapporter och bestämde att vi skulle fokusera på en spelare per division var det ganska självklart för mig att välja Matt Kemp när jag skulle skriva om NL West.

Den 18:e November 2011 skrev Kemp på ett åttaårigt avtal värt 160 miljoner dollar med Los Angeles Dodgers. Då sas det att han skulle stanna resten av karriären i ”Dodger Blue”, han skulle bli ”Face Of The Franchise”, fortsätta i klubben som draftade honom 2003 osv. Men så hände något.

En ny ägarkonstellation med bl.a. Earvin ”Magic” Johnson i spetsen kom in, och här skulle spenderas pengar. Plötsligt blev Dodgers ett av lagen med de största spenderarbyxorna på tillsammans med Red Sox och Yankees. Detta i samband med att Kemp och Andre Ethier fick sällskap i augusti 2012 av Carl Crawford och Yasiel Puig under 2013 så blev plötsligt Dodgers outfield-situation ett problem. Detta blev ännu mer tydligt då Kemp hade ett skadedrabbat 2013 (spelade endast 73 matcher) och, trots att han spelade 150 matcher 2014, blev av med sin center field-position, något som inte var helt uppskattat.

Hade någon frågat mig hade jag sagt att Kemp var den sista av de fyra man skulle byta bort. Nu blev det inte så, han blev den första. Jag har fortfarande lite svårt att greppa att det ens hände. Okej man kanske ville dumpa en del lön och även öppna för att redan nämnda Joc Pederson skulle få spela, men då har man ju ett liknande ”4 spelare på 3 positioner”-problem igen ju?

Kanske såg/vet Dodgers ledning/läkarteam något vi andra inte vet. Är han sämre däran fysiskt än vad vi tror? Trade:n med San Diego höll inte på att falla isär, men visst tog den lite längre tid än befarat p.g.a. att läkarundersökningen visade på höftproblem, problem i BÅDA höfterna dessutom.
Det San Diego gjorde då var att be om mera pengar än vad som först var bestämt då en oro om hur Kemp skulle prestera/hålla sig hel i framtiden måste ha uppenbarat sig.  Dodgers sa blankt nej till att skicka med ännu mer pengar och San Diego fick ”bara”, förutom Kemp och de andra spelarna, de 32 miljoner dollar i salary relief som var bestämt sedan innan.
Det här väljer jag att se på två sätt:

San Diego skapar en ”contender”, ett lag som ska vara med om slåss om det. Matt Kemp blir ett affischnamn som ska locka publik och vara en ny storstjärna i staden. Man litar på det Kemp säger att han är skadefri och kan prestera bra..
..eller så kommer Dodgers framstå som genier om (när?) Kemp väl går sönder. Att han p.g.a. krånglande kropp har haft sin peak. Att han helt enkelt inte är värd 107 miljoner dollar för de kommande fem åren.

Det blir spännande att se hur det kommer gå och vilka som får rätt. Vad jag tror? Något så tråkigt som att båda kanske får det. För att avsluta, och nu pratar jag hypotetiskt, hade jag fått välja hade väl ett Dodgers-outfield med Kemp, Pederson och Puig varit det allra bästa..

Tack för att ni läste. Nästa vecka skriver kollega Andreas om NL Central.

/Johan

Foto: ”Not That Bob James”

Visa kommentarerStäng kommentarer

4 Kommentarer

 • Pia
  Posted 1 mars, 2015 at 21:50 0Likes

  Hur KAN man veta allé detta!? Jisses vilken faktagranskning! bra jobbat

  • Rodsockan
   Posted 2 mars, 2015 at 11:46 0Likes

   Haha research vettu =)

 • Andreas Westling
  Posted 8 mars, 2015 at 17:27 0Likes

  Spännande satsning av Padres, jag hoppas den håller! Padres är lite av mitt ”andralag” och jag har alltid gillat Kemp, klockrent att de funnit varandra 🙂

 • bear_01432
  Posted 31 mars, 2015 at 23:00 0Likes

  You my friend have a gift for this game ,and i look forward to reading more from you 🙂

Kommentera!