Inför 2018 – NL West

Dags för vår första Inför-rapport för året!
Vi inleder genomgången med att titta på NL West:


dbacks_logo2

Arizona Diamondbacks

Hur gick det ifjol:
93 vinster innebar en andraplats i divisionen efter suveränen Dodgers. Man segrade i Wild Card-matchen mot Rockies, men sedan blev det respass i tre raka matcher mot Dodgers i NLDS. Trots detta var 2017 en stor framgång för D-backs.

Viktiga nyförvärv/förluster:
Att tappa J.D. Martinez är såklart väldigt tufft, om än väntat. Martinez, som kom in innan trade deadline från Detroit, var helt suverän och en av seriens bästa spelare under andra av halvan säsongen. Steven Souza Jr. ska inte ses som en direkt ersättare, men kan han prestera som han gjorde 2017 (30 HR’s) så kan han bli en viktig kugge för laget. Catchern Alex Avila är även en bra förstärkning med sin erfarenhet på flera plan.

Vem slår in poängen:
Redan nämnda Souza Jr. kompletterar kompetenta spelare som Paul Goldschmidt och Jake Lamb, men ska D-backs återigen bli ett slutspelslag måste produktionen förbättras från A.J. Pollock, David Peralta och framför allt Yasmany Tomas.

Vem är lagets ess:
Zack Greinke kastade återigen över 200 innings, vann 17 matcher och hade ett ERA på 3.20, det får man väl kalla för ett ess. Sleepern under 2017 var dock Robbie Ray som hade ett lägre ERA (2.89) än Greinke.

Hur kommer det gå i år:
Som jag skrivit ovan måste produktionen bli bättre/jämnare från flera offensiva spelare. Dessutom tror jag att Archie Bradley och Brad Boxberger blir viktiga delar i lagets bullpen.

Kuriosa/Övrigt:
Efter många år så är ”bullpen-bilen” tillbaka! Arizona kommer i år alltså ”skjutsa” sina spelare från lagets bullpen in till ”the pitchers mound”. Vilken grej!

 

rockies_logo2

Colorado Rockies

Hur gick det ifjol:
Efter ett antal år med resultat under .500 så vann laget 87 matcher och kom 3:a i NL West. Det räckte också till en Wild Card-plats men där blev det respass mot Arizona och säsongen tog abrupt slut.

Viktiga nyförvärv/förluster:
När man tänker på namn som Jonathan Lucroy och Greg Holland så känner man ju spontant att det kan bli rätt tunga tapp, men Rockies har i alla fall fått in en klockren ersättare till Holland i Wade Davis. Dessutom hoppas man nog att återvändaren Chris Ianetta kan vara en stöttepelare som catcher då Lucroy är borta.

Vem slår in poängen:
Nolan Arenado
är en av ligans bästa 3B-spelare och bjöd 2017 på ännu en lyckad säsong offensivt (37 HR, 130 RBI). Tillsammans med outfieldern Charlie Blackmon, som satte nytt rekord både vad gäller homeruns (37) och RBIs (104) förra året, är det lagets viktigaste offensiva spelare.

Vem är lagets ess:
Inför säsongen 2017 skrev vi om Jon Gray som trots sitt ERA från 2016 (4.61) fick ”ace-status”. Under förra året sänkte han sitt ERA med nästan en hel run, 3.67, men startade istället bara 20 matcher och kastade 110 innings totalt.

Hur kommer det gå i år:
Rockies har gått all in vad gäller lagets bullpen och förutom redan nämnda Davis har man signat om Jake McGee och även förstärkt med förre Indians-relievern Bryan Shaw. De har uppenbarligen svårt att knyta till sig starters och satsar därför på att stänga matcherna med en dominant bullpen. I sista stund har de även fått in gamle bekantingen Carlos Gonzalez igen, men jag hade gärna sett någon mer offensiv förstärkning för att kunna ta en slutspelsplats igen.

Kuriosa/Övrigt:
Kontraktet de gav Wade Davis slog ett rekord. Det är nämligen det kontraktet med högst AAV (average annual value) någonsin till en reliever.

 

dodgers_logo2

Los Angeles Dodgers

Hur gick det ifjol:
Väldigt bra och det räckte nästan hela vägen. Man vann 104 matcher, flest av samtliga lag i MLB. Efter att ha spöat D-backs i NLDS så besegrade man Chicago Cubs i NLCS och var sen bara en match ifrån att vinna World Series.

Viktiga nyförvärv/förluster:
Då man nu bytt strategi och vill komma under lyxskatts-taket lönemässigt så har det varit en ovanligt lugn offseason för att vara Dodgers. Både Brandon Morrow och Yu Darvish har lämnat för Chicago Cubs och det är de två största tappen. Några direkta ersättare till dem hittar jag inte men Tom Koehler skulle jag säga är det starkaste nyförvärvet och det säger ju en del.

Vem slår in poängen:
Alla? Det här är ett mycket starkt och komplett lag. Jag själv hoppas att Cody Bellinger fortsätter leverera som när han tog över 1B-positionen från Adrian Gonzalez under 2017.

Vem är lagets ess:
Här är det inget snack, Clayton Kershaw sitter fortfarande på tronen. Frågan här dock är ju OM det här kanske blir Kershaws sista säsong i Dodgers-tröjan? Han har en opt out-klausul i ett kontrakt och kan alltså bli free agent när 2018 är slut.

Hur kommer det gå i år:
Dodgers kommer bli favorit att vinna NL West i år igen. Det ska mycket till för att de inte ska göra det, men det är klart, lite nytt blod hade ju inte skadat. Men visst ska de vinna divisionen.. En annan sak jag undrar är om Matt Kemp kommer spela något. Han är betydligt mer slimmad än jag någonsin sett honom!

Kuriosa/Övrigt:
Enligt den här hemsidan ligger Dodgers nu lite under 197 miljoner dollar när vi pratar Opening Day payroll för 2018. Med den summan är man smått hisnande 45 miljoner dollar ”billigare” än 2017!

 

padres_logo2

San Diego Padres

Hur gick det ifjol:
Lite beroende på hur man ser det så ”vann” Padres till slut ganska komfortabelt kampen om att inte komma sist i NL West. Med sina 71 vinster tog man en fjärdeplats, sju matcher förre San Fransisco Giants.

Viktiga nyförvärv/förluster:
Padres bygger för framtiden mitt i sin rebuilding med ett nytt ”face of the franchise”. Eric Hosmer har kommit in från Kansas City Royals och kommer bli omslagspojke för många år framöver. En spelare man kommer sakna är Jhoulys Chacin som numera tillhör Milwaukee Brewers.

Vem slår in poängen:
Man hoppas såklart att Hosmer ska komma in och producera direkt, annars är det Wil Myers som är namnet många tänker på. Han måste dock upp lite, hade 20 färre RBIs (74/94) förra året kontra 2016. Dessutom får gärna Hunter Renfroe (26 HRs förra året) fortsätta utvecklas offensivt och få ett jämnare average (.231).

Vem är lagets ess:
Ingen direkt, men man hoppas nog att Dinelson Lamet och Luis Perdomo ska ta steg under säsongen. Jag är också nyfiken på om inte Bryan Mitchell, som kom från New York Yankees i en trade, kan bli en starter-aspirant för Padres. Pitcher-relaterat ska också sägas att man inför säsongen förlängde kontraktet med relievern Brad Hand som under större delen av förra säsongen och under offseason varit ryktenas man på trade-marknaden.

Hur kommer det gå i år:
Visst vill man alltid framåt, men Padres-fansen ska nog inte hoppas på för mycket. Jag rankar dem som femma i NL West nu och blir förvånad om de hamnar någon annanstans i divisionen än just där.

Kuriosa/Övrigt:
Kontraktet som Eric Hosmer signade med klubben (8 år, 144 miljoner dollar) är det största någonsin i Padres historia.

 

giants_logo2

San Francisco Giants

Hur gick det ifjol:
Fiasko, flopp, plattfall.. Vilket ord ni vill. Giants var hysteriskt dåliga 2017 och kom braksist i divisionen vilket givetvis var en enorm besvikelse för Bay Area-fansen.

Viktiga nyförvärv/förluster:
Förra årets resultat har inte fått klubben att tänka om. Laget slog istället på stora trumman under offseason och försökte med alla möjliga medel att knyta till sig Giancarlo Stanton, men misslyckades. Kort efteråt bytte de istället till sig Andrew McCutchen från Pittsburgh Pirates och 3B-spelaren Evan Longoria från Tampa Bay Rays. I det sistnämnda bytet tappade man bl.a. framtidsmannen Christian Arroyo och outfieldern Denard Span.

Vem slår in poängen:
Här handlar det om att många spelare som hade ett dåligt 2017 ska vakna till liv igen. Buster Posey, Brandon Crawford, Brandon Belt och Joe Panik bl.a. Samt då nya Longoria så klart.

Vem är lagets ess:
En stor besvikelse för Giants förra året var den sanslösa skada som lagets ace Madison Bumgarner råkade ut för när han kraschade med en dirtbike. Några liknande utflykter får han nog låta bli om 2018 ska bli ett bounceback-år för laget.

Hur kommer det gå i år:
Bättre än förra året, allt annat vore sensation. Det är dock ett ganska ”gammalt” lag och jag ser minst två lag som ska rankas före dem i tabellen.

Kuriosa/Övrigt:
Under en match mot Cleveland Indians i juli förra året så sålde Giants för första gången på 530 matcher INTE ut AT&T Park. Det var första gången sedan oktober 2010 som det inte var slutsålt.


Foto:
Max Dernt

Tack för att ni läste och följer oss här på Playball.
Kommentera gärna, här eller på Twitter/i MLB.SE-gruppen på Facebook.

Johan – @Rodsockan

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!