Ett viktigt Subway Series

Det var inte länge sedan ett Subway Series var något relativt ovanligt, då det i modern tid innan interleaguematcher bara förekom i slutspel. I dag har namnet urvattnats något med de årliga matcherna mellan New York-lagen Yankees och Mets, men trots de senaste årens kräftgång för de inblandade lagen så har matcherna alltid varit en extra krydda på säsongen. Föga kunde dock schemaläggarna hos MLB förutse hur laddad den nu kommande Subway Series på tre matcher skulle bli.

Det som gör serien extra intressant är förstås att båda lagen har en chans att nå slutspel, och i Mets fall mycket goda tack vare att man utmanövrerat Washington Nationals med bravur i NL East. Yankees har det lite tuffare p.g.a. att man dels är 3,5 segrar bakom Toronto Blue Jays i divisionen och bara har en handfull tillgodo på jagande lag om en Wild Card-plats. Om inte annat skulle det vara glädjande för Mets-supportrar om man satte Yankees i en ännu svårare sits genom att vinna serien.

När bytesfönstret stängdes i slutet av augusti hade Mets nämnts i en rad olika potentiella byten, där framför allt den misslyckade Carlos Gomez-dealen med Brewers stack ut. Istället landade man Yoenis Cespedes från Tigers och det är få Mets-supportrar som grämer sig över den värvningen. Cespedes har varit så gott som lysande med sina 17 HR och .293 BA i Mets-tröjan.

Årets framgångar för Mets måste dock tillskrivas den unga och duktiga pitcherrotationen. Jacob deGrom, Matt Harvey och Noah Syndergaard har varit dominanta och Jeurys Familia har 41 saves på 46 försök. Det enda riktiga frågetecknet är hur pass utagerat Matt Harveys utspel att inte pitcha fler än 180 innings – för att inte riskera att slå upp sin tidigare allvarliga skada igen – är. Harvey har sedan vänt i frågan och säger sig vara redo för det kommande slutspelet, men den tidigare oproblematiska kärlekssagan mellan Harvey och Mets-supportrarna fick sig en liten törn.

Yankees har tagit sig till sin ändå rätt så positiva sits mycket tack vare äldre spelare som sades vara så gott som obrukbara. Mark Teixeira, Alex ”A-Rod” Rodriguez och Carlos Beltran har i omgångar väckt den slumrande offensiven på ett imponerande sätt. A-Rod ryktades till och med inför säsongen vara föremål för en tvångspensionering av Yankees, men har med sina 32 HR och en OBP på .357 varit en stark bidragande orsak till Yankees vassa offensiv. Teixeira är dock skadad för resten av säsongen och är ersatt av unga, lovande och redan starkt produktiva Greg Bird.
På pitchersidan har Yankees framför allt utmärkt sig med en av ligans bästa bullpen, och firma Dellin Betances och Andrew Miller har med få undantag varit divisionens vassaste 1-2-punch.

Matcherna spelas på Citi Field i stadsdelen Flushing och är förstås slutsålda.


Vi frågade en inbiten supporter av vardera Mets (Andreas Svensson) och Yankees (Jens Dünkelberg) lite frågor inför serien. Även vår krönikör Johan Macke fick lämna sina kanske mer neutrala svar på samma frågor.

1) Hur viktig är serien för respektive lag?

Andreas: För båda lagen är serien mer viktig i benämningen att få tillbaka lite självförtroende och ”swag” efter några förluster än när det gäller att ta sig till slutspelet! Men självklart är det mycket som står på spel när det gäller slutspelsplatser också , men det handlar först och främst om ”bragging rights” om vilket som är New Yorks bästa lag!
Jens: Helt klart för oss i Yankees, Mets har ju så gott som vunnit NL East redan. Att de förmodligen är mer upphetsade eftersom de för ovanlighets skull är bra nu är en annan sak, haha!
Johan: Subway Series är väl alltid viktig, men har kanske de senaste åren varit ”viktigare” för fansen med tanke på Mets kräftgång. Men i år är det viktigt och roligt när båda lagen är med i racet. Det ska ju till ett mindre mirakel nu för att Mets inte ska vinna NL East så serien är väl utan tvekan viktigare för Yankees nu? Kan de inte nå Toronto (tror inte) så slåss de i alla fall om en Wild Card-plats.

2) Vem blir nyckelspelare i Mets?

Andreas: Mets har i år varit ett riktigt lag så det är svårt att utse en spelare som viktigare än någon annan! Men om jag måste välja en så är det Tyler Clippard, som var grym som set up-man till closern Jeurys Familia när han kom till Mets, men som de senaste matcherna varit rent usel. Om han klarar av att vända detta och komma tillbaka så har Mets en komplett pitching staff med grymma starters och en grym bullpen!
Jens: Yoenis Cespedes, utan tvekan.
Johan: Svårt att säga någon annan än Yoenis Cespedes.

3) Vem blir nyckelspelare i Yankees?

Andreas: Har dålig koll på Yankees i år förutom Mark Teixeira som jag har i mitt fantasylag, men han är nu skadad så jag säger väl att Tanaka blir nyckelspelare då han möter rookien Steven Matz i öppningsmatchen. Och tar Yankees den matchen så blir det tufft för Mets.
Jens: Brian McCann. Catchern är alltid extra viktig i sådana här stora matcher OCH han måste komma igång offensivt igen, speciellt i och med att A-Rod inte kommer att spela.
Johan: Masahiro Tanaka, det är den matchupen som i mitt tycke favoriserar Yankees så Tanaka MÅSTE vara vass ikväll.

4) Vilka vinner serien och med hur mycket?

Andreas: Jag tror och hoppas att Mets visar att de är det grymma lag som slog Nationals i tre raka på bortaplan! Så jag tippar på 3-0 till Mets!
Jens: Kan som vanligt gå lite hur som helst, men jag säger 2-1 i matcher till Yankees.
Johan: Yankees vinner med Tanaka ikväll, men sen tar Mets två raka på lördag och söndag så: Yankees-Mets 1-2.


 

 

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!