AL Division Series 2015

Ikväll drar slutspelet igång ”på riktigt”. Riktiga slutspelsserier med känslor som dras med från match till match i en vecka, med hela lag som dras med och får dra sitt strå till stacken, tränare som även behöver tänka på morgondagen. Och matcher som inte börjar mitt i natten svensk tid.

I den första serien där Toronto Blue Jays möter Texas Rangers, inledningsvis i Kanada, där den nyblivne Blue Jayen David Price kastar första pitchen. Price har en diger historia av oktobermöten mot Rangers, tre tidigare möten i ALDS och match 163-möte de senaste fyra åren. Resultatet är dock inget att skryta med då han stått som losing pitcher i samtliga division series-matcher men vann det senaste, utslagsmatchen 2013.
Blue Jays har ligans farligaste offensiv, vilket dom visade med sina 891 runs under året, 127 före tvåan New York Yankees och det är i synnerhet deras 2-3-4, Josh Donaldson, Jose Bautista och Edward Encarnacion. Trion har slagit 120 HR, 101 2B och har ett avg på .276.

Motståndet Texas Rangers har också sin styrka i poänggörandet men utan att slå lika många homeruns har man en styrka i att komma ut på bas och har flera vindsnabba spelare som kan stjäla sig in i scoring position, bland annat Elvis Andrus och Delino DeShields kan ge Blue Jays catcher Russell Martin stora problem. Lagets viktigaste spelare är dock sluggern Prince Fielder som har hittat tillbaka till den formen han hade för ett par år sedan. Med sitt fjärde slutspel på fem år kommer han vara otroligt värdefull – om inte på planen så utanför den – han har något som många av hans motståndare saknar, slutspelsvana.


I den senare serien, som startar fyra timmar senare, gästar wildcard-vinnaren Houston Astros förra årets wildcard-vinnare Kansas City Royals.

Astros kommer till slutspel med en otrolig pitching, Dallas Keuchel och Scott Kazmir är utan tvekan två av ligans bästa pitchers, hade ligans bästa ERA som lag och hela 13 shutouts, näst flest i American League.
Det som ligger i fatet för Astros är att man blev tvungna att ”slösa” Keuchel redan i ALWC och måste vila till tredje matchen istället för att kunna använda honom i första och en eventuell femte match. Istället blir det Colin McHugh som startar första matchen.
Offensivt har Astros, något förvånande, slagit näst flest homeruns i ligan, bara två färre än ledaren Blue Jays. Det anmärkningsvärda är lagarbetet bakom det hela, fem spelare har slagit fler än 20 homeruns och 11 spelare har slagit 10 eller fler.

Det som ska stå emot är den pitchervänliga (sett till homeruns) Kauffman Stadium och Royals pitching som varit som en berg-och-dalbana. Man ligger på tredje plats i ERA men ligger näst sist i quality starts, något som visar på en väldigt ojämn pitching.
Offensivt sett har man, liksom ovan nämnda Rangers, väldigt många hits och stulna baser. Lagets batting average är bara .001 sämre än ligaledande Detroit Tigers samtidigt som man har 104 stulna baser.
En otroligt viktigt match i matchen kommer bli Lorenzo Cain mot Jason Castros svaga arm.

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!