Inför World Series 2015

Inatt 01.07 (observera tiden!) inleds World Series mellan Kansas City Royals och New York Mets. Det är två utvilade lag som möts efter att Royals besegrat Toronto Blue Jays med 4-2 i matcher och Mets gjort processen kort med Chicago Cubs, 4-0 i matcher. Matchserien inleds i Kansas då American League vann All Star-matchen i somras. Serien spelas i bäst av sju i formatet 2-3-2 vilket betyder att Kansas har hemmaplan i match 1 och 2 samt eventuellt match 6 och 7.
Här nedan följer våra tankar och tips om serien:

Johan Macke:

Jag vet inte vad det är egentligen, jag kan inte förklara det.. Jag gillar inte Royals, det bara är så. Jag vill inte att de ska vinna! Jag var så frustrerad som det går att bli (när det inte handlar om Boston) när Houston Astros tappade en till synes klara ALCS-plats mot Royals i match 4 av ALDS. Jag hoppades sen på att Toronto Blue Jays skulle ta dem, något jag var tämligen säker på, men det gick inte heller. Så nu är vi här med Kansas City Royals i World Series igen. Det enda, absolut enda bra med det är att jag kan hålla på New York Mets stenhårt i den här serien! Får jag dessutom som jag vill så kommer en hel del #mlbse- och Mets-supportrar bli mycket glada om en dryg vecka.

Preliminära matchups i match 1-4:

Royals Mets
Match 1 i Kansas Edinson Volquez (13-9) Matt Harvey (13-8)
Match 2 i Kansas Johnny Cueto (11-13) Jacob deGrom (14-8)
Match 3 i New York Yordano Ventura (13-8) Noah Syndergaard (9-7)
Match 4 i New York Chris Young (11-6) Steven Matz (4-0)

Jag försöker se någorlunda objektivt på det här men kan inte komma fram till någon annan slutsats än att Mets har en mycket starkare starting rotation. Det jag däremot undrar är när/om de kommer få någon slags reaktion. Ska verkligen de här unga männen kunna hålla ihop sina psyken och fortsätta prestera som de gjort? Jag hoppas det, men jag skulle inte bli förvånad om någon har en svagare match någon gång.

Precis som Martin noterar längre ner så är Kansas bullpen starkare. Wade Davis har varit smått överjävlig sen han tog över closer-rollen. Frågan här är hur mycket/ofta Kansas manager Ned Yost kommer kunna och vilja använda den? Å ena sidan är de ett fruktat vapen.. Å andra sidan hoppas han väl att lagets starting pitching är så pass bra att den inte ska behöva användas för mycket? Svår balansgång och det ska bli intressant att se hur ”sugen” Yost kommer vara på att byta ut sina starters. Mets manager Terry Collins vet att han har en closer i Jeurys Familia som han kan lita på, men resten då?

Daniel Murphys sanslösa formtopp är ju omöjligt att inte nämna. Mets hoppas såklart att han inte tappat den, men det är ändå sex dagar sedan de spelade senast. Royals har i sin tur haft ett uppehåll i fyra dagar. Vi vet och hör ofta hur viktigt det är att behålla timingen och hur några dagars uppehåll kan ställa till det för slagmännen. Båda lagen har ju sjävklart haft sina egna workouts och batting practice men det tycks aldrig vara riktigt samma sak.

Jag har hittat en sak som jag tror eventuellt kan gynna Royals om man jämför med Cubs med tanke på Mets starting pitching. Det här är en helt personlig tanke/reflektion utan att jag kollat på det statistiskt men.. Royals ser jag som ett mera ”hit for average”-lag än Cubs. Okej, alla Cubs-spelare försökte säkert inte slå in homeruns hela tiden men visst känns Royals mera som ett lag som slår ”singles” till första bas för att sedan ”small ball”-spela sig vidare? Alternativt stjäla baser? Hur pass bra kommer Mets hantera Royals aggressivitet?!

Att sätta Matt Harvey som första starter var i alla fall för mig en liten överraskning. Det säger dock en hel del om Mets förtroende för honom och plötsligt känns ”innings limit”-snacket ganska avlägset. Hetaste matchup:en måste vara Cueto vs deGrom i match 2. Cuetos kommande free agency finns hela tiden i bakhuvudet och jag hade tagit deGrom alla dagar i veckan om jag fick välja. Den matchen i matchen i rond 2 och 6 tror jag kommer bli avgörande.
Min profetia säger att New York Mets vinner World Series med 4-2 i matcher!

 

Andreas Westling:

Om Johan har lite svårigheter att få fram varför han ogillar Royals så har jag som Yankees-sympatisör förstås lite lättare att förklara varför jag håller lite extra på Kansas-laget i årets World Series. För en Yankees-supporter är Mets mer ett projekt stöpt i en Disney-kultur än något genuint i basebollväg, det andas inte direkt stickball på New Yorks skitiga gator i alla fall. Det känns mer troligt som en klubb som skulle kunna ha en söt, brandad maskot och kanske en superfrän effekt vid homeruns. Oh, wait.
Om jag istället sätter på mig en mer neutral hatt så har jag förstås inga svårigheter att imponeras över Mets säsong med en av ligans bästa pitcherrotationer. Det är svårt att inte bli lite småförtjust i en spelare som Jacob deGrom oavsett lagtillhörighet. Och Murphys slutspel så här långt, herregud.

Drought. Ett vackert anglosaxiskt ord med härkomst från nederländska och lågtyska. På svenska betyder det förstås torka, och även om det inte är lika extremt som i Cubs fall så är de 29 och 30 år sedan som Mets och Royals vann en World Series-titel alldeles för många år om du frågar lagens supportrar. Senaste besöket för Mets i World Series var år 2000 (förlust mot Yankees, 1-4) och för Royals i fjol, när man förlorade mot San Francisco Giants med 4-3 i matcher. I år kommer således ett av lagen nollställa sviten på år utan en World Series-titel. Och jag tror att det är Royals som gör det. Varför?

Därför: Mets möter American Leagues bästa lag. Det är inte ligans bästa pitchers, det är inte ligans bästa slagmän. Det är möjligen ligans bästa bullpen, de är dock definitivt ligans bästa lag. Royals kan lägga in en växel som inget annat lag i ligan, det såg vi inte minst i den åttonde inningen i match fyra av ALDS mot Astros. Det var som att Royals bestämde sig för att göra poäng och gick in och gjorde det nödvändiga. Nu går det förstås att argumentera att Mets rimligen borde vara National Leagues bästa lag med tanke på sitt deltagande i årets World Series, men jag tror inte att det räcker.

Håller sig Royals över vattenytan fram till sjätte, sjunde inningen har man ett farligt vapen med sin vassa bullpen. Jag ser ett scenario framför mig att Mets startande pitchers dominerar men saknar rätta offensiva vapen för att avgöra matcherna. Nu har förvisso Mets skapat i snitt 4,8 runs per match i årets slutspel, men det är inte helt problemfritt offensivt. Curtis Granderson och Yoenis Cespedes sägs inte vara hundra efter mindre skadeproblem, och Murphys sju homeruns i slutspelet på 38 AB mot 14 HR på 499 AB under ordinarie säsong tyder på en viss anomali i produktionen. Håller formen i sig?

Mitt tips till slut? Royals vinner med 4-2 i matcher.

 

Martins Sunquist:

Mets vinner med 4-1 i matcher
”Pitching vinner slutspel” heter det. Mets har en helt otrolig 4-mannarotation och jag har väldigt svårt att se Royals vinna den här serien. Jag vet inte vilken match Royals kommer vinna, men det man har i sin fördel är en bättre offensiv och en shutout bullpen vilket borde ge dem en av matcherna.
Det kommer dock inte räcka längre än så då Mets kommer avgöra matcherna innan dess.


 

Övrigt

Seattle Mariners har hittat sin nya manager. Scott Servais, en f.d. assisterande general manager i Los Angeles Angels, byter kontor mot dugout till nästa säsong. Ny bench coach blir Tim Bogar.

Ett smått chockartat beslut av Boston Red Sox blev igår officiellt när man presenterade Philadelphias Phillies f.d. general manager, Ruben Amaro Jr., som ny 1B coach! Jag (Johan) såg ryktet för några dagar sedan och blev lite förvånad men tycker ändå det ska bli spännande att se om den ”bespottade” Amaro Jr. kan förbättra sitt rykte i sitt nya lag och nya position.

Apropå Amaro Jr’s förra roll heter Phillies nya general manager Matt Klentak. Även han kommer från en position som assisterande general manager för Angels (jo, det är sant!).

Natten till tisdag kom ett lite tråkigt men väntat besked. Torii Hunter drar sig tillbaka efter 19 MLB-säsonger. 40-årige Hunter, som avslutar sin karriär med ett .277 batting average och sin sista säsong mäktade med 22 homeruns och 81 RBI’s, berättade själv:
”I’ve been married to the game 23 years. I put it almost No. 1 in my life. My family kind of second. I made sacrifices for my family and now it is time to give them more time.”

Han sa även att han hela tiden gått in i säsongen 2015 med insikten att det troligen skulle bli hans sista säsong:
”I didn’t want a going-away tour, I didn’t want to be a distraction.”

Torii Hunter hade en mycket stor del i att Minnesota Twins var med i wild card-racet och flera hoppades att han skulle fortsätta ytterligare ett år. Nu blir det tyvärr inte så men förhoppningsvis får vi se honom på MLB Network inom en snar framtid!

Trots tre raka divisionstitlar och ett år kvar på kontraktet väljer Los Angeles Dodgers och manager Don Mattingly att gå skilda vägar. Dodgers ger sig nu in i jakten på en ny ”skipper” medan Mattingly tros bli ny manager för Miami Marlins.

Tack för att ni läste, kommentera gärna här eller på Twitter!

/Andreas – @anwest1
Johan – @Rodsockan
Martin – @Priddartvi

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!