Funderingar

Det är den tiden på året. Basebollmässigt den värsta. Från att säsongen tog slut fram till mitten av december tycker jag ändå att det kändes ganska bra. Det hände mycket, fanns mycket att titta på/analysera/skriva om och även att se fram emot. Men efter Winter Meetings ”dör” det ju lite. Nog för att den årliga Hall Of Fame-dagen då de nyinvalda presenteras är trevlig men annars är det f.o.m. nu fram till spring training börjar den värsta tiden tycker jag.

Jag vet också att det är den tuffaste tiden för jag reagerar och beter mig på exakt samma sätt som jag gjorde förra året. Jag bara sitter och tittar på schemat för säsongen. Mestadels för Boston Red Sox så klart, men jag har ett flertal gånger tittat igenom hela MLB-schemat. Bl.a. vilka dagmatcher man kan se de första veckorna.
Ja, okej då.. Hela året.

Det är både kul och lite tråkigt att se på Hall Of Fame-sändningarna för min del. Jag är ju inte direkt ”gammal i gamet” så när Ken Griffey Jr. och Mike Piazza valdes in så är det fortfarande så, och kommer vara något år till, att jag inte har stenkoll på spelarna. Det är klart att jag känner till dem men det är ju inga jag upplevt i min tid som baseboll-fan. Det positiva med det är ju i och för sig att jag nu kunnat lära mig lite mer om dem. Jag tror och hoppas att Trevor Hoffman väljs in nästa år eller inom en snar framtid. Jag minns när han fick sin 600:e save, Det är intressant att flera säger att Mariano Rivera utan tvekan är en ”first ballot HOF:er” men flera tvekar om Hoffmann??

Jag brukar tänka på det ibland, jag har en dröm. Jag vill att David Ortiz ska väljas in i Hall Of Fame. Jag hoppas och tror faktiskt att det kommer hända. Jag vet att det finns anklagelser och rykten hit och dit, precis som det gör/gjorde om Piazza för övrigt, men det skulle vara fantastiskt. Han är min favoritspelare alla kategorier och han har betytt så mycket under min tid som Red Sox-fan. Så jag hoppas inom, ja, vad blir det nu, 6-16 år, att ”Big Papi” blir invald. Det kommer vara en stor dag för mig, i så fall.

Bytet som skickar Ben Revere till Washington Nationals och Drew Storen till Toronto Blue Jays har av vad jag läst så gott som överallt skrivits som en trade som kommer gynna båda lagen. Innan jag börjar med mina funderingar så ja, det stämmer nog, men jag kan ändå inte låta bli att ifrågasätta en del:

Det var inte bara de stora bytena i somras (David Price och Troy Tulowitski) som gjorde att Toronto vann AL East. Revere kom in som en stabil leadoff-man och var en stor del i Blue Jays framgångar. Jag vet att de har alternativ (Dalton Pompey bl.a.) men jag tycker att det är lite konstigt att de gör sig av med honom ändå.

Nationals kommer ha kontroll över Revere i två år, Blue Jays får Storen i ett år. Redan där är det lite märkligt, men att Washington ska få ytterligare en PTBNL (player to be named later) i bytet också?!
Jo då, jag har koll på att Washington betalar de ca. 2 miljoner dollar som skiljer i lönen mellan spelarna, men jag får det ändå inte att gå ihop riktigt.

Dessutom, Storen till Toronto. Storen.. Det är ju Jonathan Papelbon Washington SKULLE gjort sig av med? Jag tycker att det är helt jävla otroligt att man inte hört mer om Papelbon under offseason. Är han omöjlig att byta bort? Är det p.g.a. hans kontrakt (1 år, 11 millar) eller hans attityd/beteende? Bråket med Bryce Harper må vara löst men, jag vet inte jag, känns ju inte helt otroligt att det kan hända något mer eller liknande där igen. Washington skulle såklart betalat differensen i lön som Toronto krävt och gjort sig av med honom.

Så gott som samtliga lag har lagt upp sina matchtider för Opening Day-matcherna. Cleveland Indians är ett av de lagen som inte gjort det. Vilka tror ni Red Sox möter på Opening Day??
Om jag är frustrerad att inte veta om jag kommer kunna se matchen eller inte? Gissa..

Efter deras trade med Cincinatti Reds undrar jag om New York Yankees kanske t.o.m. hoppas att Aroldis Chapman får en längre avstängning. Om jag förstått rätt så förskjuts Chapmans free agency (som annars sker efter säsongen 2016) ett år om han blir avstängd i 45 matcher eller längre.

En annan sak angående Chapman. Yankees ska självklart INTE byta bort Andrew Miller! Gör de det (även om de kanske skulle innebära en ny starting pitcher i bytet) så tappar de inte bara säkerheten i inning 7 till 9, dessutom skulle de troligen behöva använda Dellin Betances lika mycket som förra året. Redan då diskuterades det om de bådas antal kastade innings så inte fan vill de ta den risken att överanvända de båda alt. en av de igen? Byts Miller bort så är han uppenbarligen inte Yankees ”problem” längre, men då skulle istället Betances behöva användas än mer. Så även om det tar emot för mig, visst ska Yankees behålla sitt nya ”three headed-monster”.

Att Alex Gordon skulle resigna med Kansas City Royals trodde jag aldrig när offseason började. Men hela outfield-marknaden har ju varit smått surrealistisk överlag. Det finns ju hur många OF Free Agents som helst kvar på marknaden?! I mina FA-tips skrev jag att Yoenis Cespedes skulle hamna i Chicago White Sox. Att White Sox inte vill ge kontrakt på längre än tre år skadar ju deras chanser, men nånting säger mig att det kanske kan lösa sig ändå på något sätt. Det vore en galen förstärkning för ”pale hose” som redan gjort en bra trade för att knyta till sig 3B Todd Frazier från Cincy.

Ett av de nya namnen som f.o.m. nästa år kan väljas in i Hall Of Fame är tydligen Manny Ramirez. En sjuhelsikes vågad gissning från min sida är att han INTE kommer väljas in.

Förutom nämnda Cespedes har det även pratats lite om möjligheten att Justin Upton borde (?) teckna ett kortare avtal för att kunna bli free agent igen när det inte finns lika många alternativ på marknaden. Har t.o.m. läst vissa som föreslog ett ettårsavtal. Visst, free agent-klassen efter 2016 är knappast vrålstark, men vilket lag skulle vilja ge upp ett draftval för att signa Upton i ETT år? Det skulle ev. vara lagen som har skyddade draftval i förstarundan då, men vilket av DE lagen skulle Upton vilja spela för?

Tyvärr för oss så kommer MLB.TV-abonnemanget kosta betydligt mer nu och i framtiden än föregående år. EU har infört en skatt på TV-abonnemang (s.k. VAT tax) som köps i USA så 130 dollar blir nu istället nästan 165. Synd, men såklart värt det ändå!

Los Angeles Dodgers kontrakt med japanske starting pitchern Kenta Maeda måste vara ett av de mest udda på senare tid. 8 år och endast 3 miljoner i garanterad årslön. Kontraktet kan dock bli värt ca. 8 miljoner till per år genom olika prestationsbonusar (s.k. ”incentives”). ”Betta” på sig själv gick snacket.

På Facebook finns nu en ny MLB:se-grupp. Gå in här om ni vill.

Det verkar bli Playball-träff den 23:e april när Yankees möter Tampa Bay Rays kl 19 och Red Sox tar sig an Houston Astros kl 22. Det blir fint det!

Apropå Playball så kommer vi (med reservation för ändringar) publicera våra sex inför-rapporter om divisionerna med start i mitten av mars, så att ni ska känna er rysligt pålästa och förberedda till Opening Day den 3:e april.
Två inlägg i veckan är planen. Vad har vi gett oss in på egentligen??!

Nä, nu har jag nog funderat klart!
Kommentera gärna, ni vet var jag/vi finns =)

/Johan – @Rodsockan

Visa kommentarerStäng kommentarer

4 Kommentarer

 • Andreas Westling
  Posted 11 januari, 2016 at 11:29 0Likes

  Jag känner exakt samma känslor kring HoF: En kul happening men som fortfarande nästan uteslutande handlar om spelare jag bara har läst om. Samtidigt är jag bara lagom intresserad, då det fortfarande mest handlar om vilka som _inte_ blir invalda pga steroidanvändande. Jag inser också att jag inte är riktigt påläst, för jag förstår inte hur en spelare som Griffey Jr inte får 100 %. Det solkar ner HoF lite.

  Nu är det verkligen ett dödläge i basebollintresset, ingen rolig period alls!

  • Rodsockan
   Posted 11 januari, 2016 at 11:59 0Likes

   Nä jag vet, mn frågar ju sig vilka de tre var som ba ”Nääääeeej”.
   Men ja, sen kan man ju se det att över 99% tyckte att han var värdig som rätt bra också 😉

   Nä jag vet, fan, vi måste göra något =D

   • Andreas Westling
    Posted 11 januari, 2016 at 12:32 0Likes

    Australian Baseball League går ju på torsdag-söndag under januari och in i februari. Kanske kan vara något? 🙂

    • Rodsockan
     Posted 14 januari, 2016 at 13:59 0Likes

     Hmm ja, kanske..
     Vet att jag kollat sånt där nån gång, men brukar tappa intresset ganska snabbt.
     Man blir så JÄVLA bortskämd med MLB..

Kommentera!