Inför 2016 – NL West

Spring Training är i full gång och det är i dag bara tre veckor tills säsongen börjar. Hög tid för oss att börja med våra rapporter för varje division. Vi inleder med National League West:

dbacks_logo2

Arizona Diamondbacks

2015: 3:a (79-83)
Nya spelare: Zack Greinke, Shelby Miller, Tyler Clippard, Jean Segura
Spelarförluster: Aaron Hill, Ender Inciarte

Diamondbacks är kanske det lag som det har pratats mest om sedan förra säsongen, och mycket beror på det nya tv-avtalet som startade från och med denna säsong. TV-intäkterna ökar i år från 30 miljoner till dryga 100 miljoner dollar. Det möjliggjorde för GM Dave Stewart att förbättra fjolårets svaghet – sin pitcherrotation. För även om Diamondbacks slutade under .500 så hade man en av ligans bästa offensiv. Tvåa i NL i runs, batting average och i antalet stulna baser. Därutöver tillhörde Diamondbacks de bättre lagen även defensivt. Svagheten fanns som sagt i sina pitchers, där de startande hade en gemensam ERA på 4.37.

Med en ganska bra free agent-marknad med startande pitchers så skrev Diamondbacks på ett kontrakt med den kanske hetaste pitchern – Zack Greinke. 32-åringen hade gjort en riktigt bra säsong (19-3, ERA 1.66, WHIP 0.844) i Los Angeles Dodgers och nyttjade den klausul som gjorde det möjligt att skriva på för sex år och 206 miljoner dollar. Strax senare bytte man till sig Shelby Miller från Atlanta Braves, som trots att det var en kostsam affär för Diamondbacks ger laget en betydligt stabilare rotation.

Offensivt kretsar mycket kring lagets två stora stjärnor Paul Goldschmidt och A.J. Pollock. Goldschmidt slog .321, 33 HR, OBP på .435 och hade 21 stulna baser i fjol. Pollock slog .315, 20 HR och hade 39 stulna baser. Man hämtade Jean Segura från Brewers som tänkt etta i slagordningen och man hoppas på att OF David Peralta fortsätter från sitt fina år 2015 (AVG .312, OBP .371, 17 HR).
Bullpen är något tveksam, förvärvet Tyler Clippard till trots. Brad Ziegler är fortfarande closer.

Laget är klart förbättrat i år och man siktar förstås på slutspel, men det känns rimligt att tippa att man åtminstone borde klara .500 i år.

 

rockies_logo2

Colorado Rockies

2015: 5:a (68-94)
Nya spelare: Jake McGee, Jason Motte, Gerardo Parra
Spelarförluster: Corey Dickerson, John Axford, Justin Morneau

Rockies har fem raka säsonger under .500, och mycket talar för att det blir en sjätte. Framför allt är det lagets dåliga pitcheruppsättning som är roten till det onda, man hade en samlad ERA på 5.04 (5.61 på hemmaplan). Då spelar det ingen större roll att man drog in flest runs i hela NL och fick en fin säsong från 24-årige 3B Nolan Arenado, som tangerade National Leagues MVP Bryce Harpers 42 stycken homeruns.

I slagordningen saknas förstås Troy Tulowitzki som byttes bort till Blue Jays under fjolårets säsong. José Reyes som kom till Rockies i motsatt riktning börjar säsongen avstängd. Hur länge bestämmer MLB först när han fått sin dom av domstol. Mycket ansvar vilar på unge Arenado och den mer rutinerade Carlos Gonzalez. Venezuelanen kom igång efter sin knäskada som präglade hans 2014 och slog 2015 respektabla 40 homeruns.
Den mest väsentliga värvningen till slagordningen är Gerardo Parra som skrev på för tre år, men det är i sanningens namn inget som skrämmer motståndarna nämnvärt. På sju säsonger har Parra slagit 56 HR, AVG .277 och stulit 69 baser.

År 2015 var Jorge De La Rosa lagets bästa startande pitcher med måttliga 9-7, ERA 4.17 och WHIP 1.356. Ändå värvade man ingen free agent utan förlitar sig på befintliga pitchers i organisationen. 26-årige Chad Bettis gick 8-6 och ERA 4.23 i fjol och det är troligt att Jon Gray tar en plats i rotationen. Bullpen har vässats till med Jake McGee, men samtidigt har John Axford och sina 25 saves under 2015 lämnat.

Ett troligt scenario är att Carlos Gonzalez lämnar Rockies för ett paket talanger under kommande säsong. CarGo är under kontrakt även nästa år, men med rätt spelare i retur släpper Rockies honom till ett titeljagande lag om en handfull månader. För Rockies kommer inte att vara i närheten av ett slutspel i höst.

 

dodgers_logo2

Los Angeles Dodgers

2015: 1:a (92-70)
Nya spelare: Scott Kazmir, Kenta Maeda
Spelarförluster: Zack Greinke, Jimmy Rollins

Det har varit en hyfsat turbulent offseason för Dodgers i år. Man förlorade budgivningen om Greinke mot divisionsrivalen Diamondbacks, man slutförde inte värvningen av Aroldis Chapman på grund av dennes rättegång och man hoppade även av Hishasi Iwakuma efter tveksamma resultat i läkargenomgången. Istället har man knutit till sig pitchern Kenta Maeda från japanska ligan med en kontrakt med kraftiga ekonomiska förbehåll vid skadefrånvaro. In i rotationen går även nya veteranen Scott Kazmir. Så sent som 2012 spelade han i en independentliga i Texas men har gjort bra ifrån sig i återkomsten till MLB. I fjol var han 7-11 och hade en ERA på 3.79 i Oakland Athletics och Houston Astros. För visst var det med Greinkes bortfall som Dodgers fick behov av förstärkning av pitchers. Till och med esset och den stora stjärnan i klubbhuset, självaste Clayton Kershaw, överskuggades av Greinkes 2015. Kershaw gick 16-7, ERA 2.13, SO/9 på 11.6 och IP 232.2 i fjol och förblir ohotad etta i rotationen.

Med tre raka divisionstitlar i ryggen och pengar i överflöd är det ändå ett mer försiktigt Dodgers. I september skrev vår Johan Macke om En vecka av galenskap och hur Dodgers strödde pengar om sig som om det inte fanns en morgondag. Det är ett mer sansat front office än så länge. Man tappar shortstopen Jimmy Rollins och ersätter med sportens för närvarande största talang Corey Seager. 21-åringen kallades upp i fjol och slog 4 HR och .337 på 27 stycken matcher. Unge OF Joc Pederson (23 år) hade en riktigt bra första halva av säsongen och hade en rak motsatt andra halva där produktion avtog kraftigt men startar som ordinarie centerfielder.

Yasiel Puig är en ständig snackis och det är fortfarande oklart om han kommer att få ett straff för ett gräl med sin syster som krävde en polisinsats. Dodgers ryktas även tycka att kubanen har ett par kilo för mycket övervikt. Oavsett behövs en frisk Puig om laget ska ta sig till sitt efterlängtade World Series – senast var år 1988.

 

padres_logo2

San Diego Padres

2015: 4:a (74-88)
Nya spelare: Alexei Ramirez, Jon Jay, Fernando Rodney
Spelarförluster: Craig Kimbrel, Ian Kennedy, Yonder Alonso, Jedd Gyorko, Joaquin Benoit

Vi var inte ensamma om att tro att Padres hade något på gång för ett år sedan. Man gjorde en oväntad satsning och värvade etablerade spelare som Matt Kemp, Justin Upton, Wil Myers och James Shields. Det slutade illa med 18 segrar bakom divisionssegraren Dodgers. Det var inte bara att säsongen slutade dåligt, satsningen kostade förstås mycket pengar och talanger i organisationen. Ser man till vilka spelare man tappat till i år så inser man att det blev en minirebuild av det hela.

Rotationen toppas av Tyson Ross som är ett av få glädjeämnen i Padres. 10-12, ERA 3.26 och en SO/9 på 9.7 i fjol. Ryktas dock vara nästa spelare att förstärka talangpoolen med i sommar, är under kontrakt över nästa säsong så det finns ett bra tradevärde i honom. Shields är kvar och bildar tillsammans med Ross, Andrew Cashner och Brandon Maurer de givna spelarna i rotationen.

Matt Kemp hade ett helt okej 2015 men behöver assistans i offensiven. Det finns potential i Wil Myers – som fortfarande inte blommat ut sedan sin fina säsong 2013 i Rays – och i Yangervis Solarte. Nye Alexei Ramirez kan bli ett välkommet tillskott, även om hans sista år (.249 AVG) i Chicago White Sox blev en nedgång. Senare under säsongen är det troligt att framför allt Hunter Renfroe plockas upp till Padres. På 133 stycken matcher i AA/AAA slog han 20 HR och .273 AVG.

Att Craig Kimbrel och Joaquin Benoit lämnat och ersatts av Fernando Rodney i bullpen gör inte slutspelschanserna bättre.

 

giants_logo2

San Francisco Giants

2015: 2:a (84-78)
Nya spelare: Jonny Cueto, Jeff Samardzija, Denard Span
Spelarförluster: Tim Hudson, Jeremy Affeldt, Tim Lincecum, Ryan Vogelsong

Gissningsvis börjar varje artikel om Giants utsikter för 2016 med något i stil med ”det är ett jämnt år, det är dags för Giants” med hänvisning till Giants segrar i World Series 2010, 2012 och 2014. Och samtidigt, det är inte en helt ovidkommande gissning. Det är ett balanserat lag och med en vinnarkultur i klubbhuset. Fjolårssäsongen såg mörk ut med många skador, men fylldes på med högt presterande rookies. Bland annat pitchern Chris Heston som stod för en no-hitter mot New York Mets i juni.

Man landade Jonny Cueto och Jeff Samardzija med lukrativa free agent-kontrakt och får en stabil rotation tillsammans med stjärnan Madison Bumgarner, veteranen Jake Peavy och den tidigare så heta Matt Cain. Bumgarner har dock dragit på sig en skada som enligt lagets läkare troligen innebär att han missar en eller två starter i början av säsongen.

Är det en svag punkt i Giants lagbygge så är det med några få undantag offensiven. Det finns självklara stjärnor i catchern Buster Posey och outfieldern Hunter Pence, men inte den där spelaren som slår in 40 homeruns och ökar på arenans ”splash hits”-räknare. Möjligen kallas Jarrett Parker upp under året, han gjorde en kort sejour i fjol med 6 HR, .347 AVG och .407 OBP på 21 stycken matcher.

Det blir tufft att slå Dodgers om divisionen, men med i wild card-racet borde Giants vara i högsta grad.

Foto: Bob James

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!