Nationaldagen är slut

..vilket betyder att vi kan börja fokusera på USA och Major League Baseball igen. Fan vad trevligt!
Var en dryg månad sedan jag la upp något här så nu var det dags. Mycket nöje:

”Roligaste” laget i ligan?

Boston går som tåget, framåt. Det är bra. Tyvärr, för min och andra Red Sox-fans del, går det som tåget bakåt också. Tittar vi på de senaste 10 matcherna för lagen i AL East är Boston, tillsammans med New York Yankees och Tampa Bay Rays, 4-6. Baltimore Orioles krigar vidare i toppen och är under samma period 6-4 medan Toronto Blue Jays vaknat till ordentligt och vunnit åtta av de senaste tio.

Men som sagt, tåget går både fram och bak. Även om de över helgen kallnade lite så fortsätter laget producera runs framåt. Det finns många som fortsätter slå bra. Både Jackie Bradley Jr. och Xander Bogaerts blev nyligen av med sina hitting streaks men ser bra ut, framför allt den sistnämnda. David Ortiz fortsätter slå som att han skulle varit 25, helt otroligt. Mookie Betts? 5 homeruns på 7 at bats för några dagar sedan. Inget Red Sox-fan saknar Jacoby Ellsbury ett dugg.

Så finns det ju det som kallas pitching och det börjar bli dags att hissa röd flagg lite i alla fall.
Steven Wright fortsätter vara lagets klippa och ska ingenstans. ”Reserven” har varit bäst av alla.
David Price är och har inte varit det ace laget behöver. Hans velocity finns inte där som i forna dar. Jag tycker inte att han ser så självsäker ut heller som jag hade velat.
Rick Porcello har efter en bra inledning kommit tillbaka lite till inledningen av 2015 års synder.
Eduardo ”E-Rod” Rodriguez har återvänt efter sin knäskada och hade en stabil förstastart i tisdags men i söndags gav han upp fyra homeruns mot Toronto och lyckades inte prestera en enda strikeout.
Joe Kelly och Clay Buchholz? Den ena (Kelly) är tillbaka i AAA och ”Clay the headcase” är nu en del av lagets bullpen. Vilket ju är helt vansinnigt, de skulle skickat honom på DL och sedan tagit tillbaka honom för att se om något blivit bättre och försökt byta bort honom. Det här bullpen-äventyret är ingen bra idé alls!

En bullpen som redan tidigare drabbats av ett riktigt bakslag när lagets värvning från Seattle Mariners, Carson Smith, tvingats till Tommy John-operation. Smith hann inte alls kasta så mycket i år. Han missade först en del i början på säsongen för att sedan komma in och kasta med drygt en veckas mellanrum mellan gångerna. Flera anade oråd redan då och när beskedet väl kom blev man ju inte direkt jätteförvånad. Men det är synd, han var tänkt som en riktig stöttepelare. Inte bara genom att prestera bra själv, utan för att avlasta väl använda Koji Uehara och Junichi Tazawa. Tazawa, som fick avsluta 2015 i förtid efter en längre tids ”overuse”. Vad gäller Koji så har 2013-hjälten fortsatt producera bra, om än inte lika ”lights out” som under titelåret. Han är numera 41 år och hans splitter, NÄR den fungerar, är fortfarande grym. Men titt som tätt dyker det upp upp smått enorma homeruns emot honom. För det är väl så, en splitter mellan 83-87 mph som inte, ja, ”splits”, är ju bara en smärre ”fastball cookie” och såna kast missar ju inte major league-spelare alltför ofta.

Man kan ju i och för sig se det så här också:
Hittills är Boston 33-24. Det är ett överlag roligt lag att titta på. Efter två raka femteplatser i tabellen är ju det här mer än vad jag hade hoppats på. Man är även än så länge tvåa i tabellen. Jag tror dock Toronto kommer fortsätta klättra och väntar fortfarande på att Orioles ska kallna lite. Boston inleder nu en fem matchers roadtrip med två matcher i San Francisco samt tre i Minneapolis. Sedan väntar ännu ett 10 matchers mycket tufft homestand med tre matcher mot Orioles, tre mot Mariners och fyra mot White Sox. Ska bli väldigt intressant att se hur Red Sox ligger till när juni går över till juli.

Yankees bullpen

Det är svårt att ignorera Yankees ”three headed monster”. Dellin Betances, Andrew Miller och Aroldis Chapman är alla tre elitrelievers men jag har på sistone inte kunnat sluta fundera på hur pass mycket de faktiskt kastar. Hur länge kommer det att hålla? Okej, Chapman är väl kanske ingen fara ännu då han ju var avstängd de inledande 30 matcherna av säsongen. Men redan förra året snackades det ju om hur pass ofta Joe Girardi använde Miller/Betances och tittar man på hur det sett ut hittills i år tenderar knappast de siffrorna att minska.

Betances har de två föregående säsongerna haft ett mycket lågt ERA (1.40 under 2014 och 1.50 under 2015). Men han används som sagt OFTA! 90 IP fördelat på 70 framträdanden 2014 och 84 IP på 74 matcher 2015. I år har han i de 56 matcher Yankees spelat kastat 28 IP fördelat på 28 framträdanden. Det ger en ”pace” på ca 80 (!) innings om Girardi fortsätter att använda honom som han redan gjort.

Millers siffror är kanske inte lika markanta. 62.1 IP på 73 framträdanden 2014 (splittat mellan Boston och Baltimore). Under hans första år i Yankees-tröjan var motsvarande siffor 61.2 IP på 60 framträdanden. Dock ska man komma ihåg att han för ett drygt år sen hamnade på Disabled List för en ”strained forearm muscle”.

Lägg därtill också spekulationer och diskussioner om huruvida Yankees kommer vara ett lag som är med i racet när vi närmar oss trading deadline den 1/8. De själva gick ut bara för några dagar sedan med att de inte var redo att ”ge upp” säsongen och börja skicka iväg spelare som läget är just nu. Laget ligger fyra (26-30) i AL East och har 6.5 matcher upp till ledande Baltimore. Återstår att se om alla tre spelar säsongen ut i Yankees-tröjan, vare sig det gäller byten eller eventuella skador.

To regeländra or to not regeländra

I Facebook-gruppen (gå med om ni inte redan är det!) postades den här intressanta artikeln om eventuella regeländringar och jag tänkte nedan skriva vad jag tycker och tänker om förslagen:

JA, en disabled list på under 15 dagar tycker jag vore bra. T.ex. 7 dagar som den befintliga Concussion DL som redan finns idag men endast (än så länge) gäller hjärnskakningar.

JA, en ”inactive list” vore bra. Har för mig att jag skrivit om detta förut att kanske utöka rostern till 28 och ha 25 ”aktiva” per match, alternativt behålla siffran 25 men att kunna välja en del starting pitchers som inaktiva för att istället ha flera bänkspelare, både vad det gäller slagmän och relievers.

Qualifying Offer borde försvinna helt tycker jag. Tyvärr lär vi få stå ut med det ännu en gång då avtalet mellan ligan och spelarunionen ska förnyas först mot slutet av året om jag förstått det rätt. Vilket också lär/kan bli ännu mer markant då det är en ganska tunn lista av free agents detta år.

JA, även om jag älskar att det är så mycket matcher så vore det bättre med 154 (som det en gång varit) eller 156 som artikelförfattaren föreslår. Det skulle ge 6 matcher i veckan precis som de har i Japan

Väldigt kluven till snacket om utökat slutspel. Flera lag? Nej.. Göra om Wild Card till bäst av tre? Som schemat ser ut just nu så nej, OM man dock kortar grundserien så kanske. Men, OM man ändrar Wild Card till bäst av tre istället för en match som det är just nu så ska man komma ihåg att det gynnar inte det laget som ska ha fördelen när ALDS/NLDS inleds. Visst, lite mer vila men även en timing som försvinner och sedan ska ”hittas” igen. Lite samma sak som i vårt hockeyslutspel när kvartsfinal-laget får vänta på att åttondelen ska genomföras, gå ”ner i tempo” och sedan möta ett lag som är uppe i matchtempo. Sedan är det så klart optimalt att slippa spela World Series-matcher i november. Så, svårt..

JA, tror ni flesta vet att jag vill ha DH i båda ligorna. Vet att många NL-fans tycker att det skulle ta bort mycket action i matcherna med ändringar när pitchers ska slå osv och det är absolut ett legitimt argument. Men om DH införs även i NL samtidigt som det jag skrivit om ovan med active/inactive list och eventuellt ökade rosters kanske det kan förekomma fler liknande förändringar i matcherna ändå? Flera pinch hitters/runners när det finns fler spelare att tillgå t.ex.

Ichiros jakt på 3000

Frågade i FB-gruppen om önskemål vad jag skulle skriva om. Detroit Tigers-fanet Douglas tyckte att jag skulle ta upp makalösa Ichiro Suzukis jakt på 3000 hits i MLB. Klart jag gör det!

Numera 42-årige Ichiro håller ännu. Han gör sitt andra år som Miami Marlins-spelare och har hittills spelat i 46 av Marlins 57 matcher. Man kan ju välja att se hans statistik på olika sätt. Skeptikern säger att han bara har 5 RBIs och 5 extra base-hits vilket knappast ger honom en sluggerstämpel direkt. Men 31 hits på 99 at bats ger just nu ett average på .313 och förutom det endast FEM strikeouts! Tämligen anmärkningsvärt. Han har just nu 34 hits upp till 3000. Skulle tippa att den förlösande träffen sker någon gång i mitten av augusti va?

Ichiro är högerhänt. Han kastar med höger hand och var från början en högerslående spelare men hans pappa, om jag inte minns fel här nu, ”tvingade” honom att lära sig slå vänsterhänt för att kunna bli en så bra spelare som möjligt. Han kom till Seattle inför säsongen 2001 och hade ett helt OKEJ debutår då han vann priser som MVP, Rookie Of The Year, Silver Slugger och Gold Glove! På 157 matcher hade han ett batting average på .350.

Under hans 10 första år hade han aldrig ett average under .300 och 200+ hits varje säsong. 2009 spelade han ”bara” 146 matcher, men det är också överlägset minst om man ser till hans statistik över de första tio åren. Fredag 22/7-2011 fick jag se honom live för första gången på Fenway Park när Seattle gästade Red Sox. Ichiro var leadoff-hitter och tog sig till bas direkt. Efter det lyckades han med att stjäla både 2:a och 3:e bas och scorade sedan en run i at baten som följde. Boston vann till slut den matchen med 7-4, min första vinst någonsin. Jag minns det som igår.

Sommaren 2012 fick jag se honom igen. Då som Yankees-spelare efter att han bytts bort från Seattle till ”Bronx Bombers”. Det var lite hysteri minns jag, ”Ichiro, Ichiro” ekade på Yankee Stadium. Inte minst i den tredje och sista matchen jag såg när han slog två homeruns. Något han som sagt inte gör ofta längre men det är fortfarande en spelare att ha koll på och det ska bli mycket kul att följa hans jakt på 3000 den kommande sommaren.

Övrigt

Såg precis att St Louis Cardinals skickat ner deras 2B Kolten Wong till AAA. Vad hände där?!

Ni vet att jag skrev om Red Sox bullpen tidigare. Dealen Blue Jays gjorde när de bytte till sig Jason Grilli från Atlanta Braves, DEN grejen borde ju Dave Dombrowski gjort! Okej jag vet, Grillis siffror i år är inte strålande, men tror ni inte att en veteran som han får/fått en enorm boost av att byta från ett av ligans sämsta lag till ett som är med i ett slutspelsrace?

Besvikna Yankees-fans på säsongen hittills? Här kan ni läsa tankar från ett besviket fan i alla fall.

12-2 till San Diego Padres på hemmaplan mot Mariners inför 6:e inningen. Inga problem sa Seattle-spelarna och stod för en av säsongens mäktigaste vändningar.

Olof och Niklas fortsätter prestera svinbra podcasts. Missa ALDRIG ett avsnitt av Veckans MLB.
Även om Olof tror att Barry Bonds är pitching coach i Miami… ?

Förlåt alla Mets-fans men ärligt talat, är inte Matt Harvey ett stort barn? Först suger han och sedan vägrar han prata med media. Har jag missat något? Upplys mig i så fall..

Kommer James Shields prestera bättre på US Cellular Field (White Sox) än vad han gjort på Petco Park (San Diego)? Tveksamt men större under har väl skett.
Och precis som i fallet Grilli kanske det är vad Shields behöver.

Är det bara jag som saknar #mlbse-diskussionerna på Twitter?

Madison Bumgarner till Home Run.-derbyt? Ja ni, det vore minst sagt en krydda men det kommer såklart inte att hända. Senior Bochy kommer ALDRIG riskera att ”Madbum” skadas p.g.a. det. MEN det hade ju varit lajbans!!

Hyfsat tight i AL Central just nu. Det skiljer 3,5 matcher mellan ettan och fyran. Kan Cleveland Indians behålla sin topplacering om de kommer få vara utan Michael Brantley en längre tid?

Hörde ett rykte om att Rougned Odor skulle vara med i nya Rocky-filmen.
Eller okej det gjorde jag inte, men jag har fortfarande inte hämtat mig från den högerkroken. Jösses.

Håller benhårt fast vid mitt tips att Giants kommer lyfta pokalen i slutet av året.
Ja, Chicago Cubs lär bli en mustig motståndare i NLCS, men ändå..

Så, nu får det räcka för idag (natt.)
Kommentera gärna och tack för att ni läste. Ta hand om er.

/Johan – @Rodsockan

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!