Sommartankar

På måndag smäller det, MLB:s trading deadline. Som de flesta vet äger årets upplaga rum den 1/8 istället för 31/7 som det brukar vara och anledningen är att MLB inte vill ha den på en helgdag.
Därför var det tänkt att den här texten skulle fokuseras på ”Inför trading deadline” men nu har det ju hänt så mycket annat så jag fick tänka om. Hade gjort stolpar och allt förra veckan men men, bara att börja om. En hjärntömning är väl i och för sig aldrig fel så här har ni!
Mycket nöje:


Chapman till Cubs

Så hände det då till slut. New York Yankees bytte bort deras stjärncloser Aroldis Chapman till Chicago Cubs. Chapman hann efter sin 30 matchers långa avstängning göra 31 framträdanden för Bronxlaget. Han har varit sitt vanliga jag och lyckades med 20 saves på 21 försök. På 31.1 innings hade han ett ERA på 2.01, ett batting average för motståndarna på .179 och dessutom 44 strikeouts. Chapman var såklart mycket eftertraktad i tradetalks och ett flertal lag (Cleveland Indians och Washington Nationals bl.a.) rapporteras ha varit med i jakten på kubanen, men Cubs drog till slut det längsta strået.

För er som följer #mlbse på Twitter och MLB.SE på Facebook så behöver nog inte Niklas Bergljung någon närmare presentation. Han brinner för baseboll i allmänhet och sitt Cubs i synnerhet. Niklas har tidigare i år fått en gästkrönika publicerad här på Playball om sabermetrics och nu är det dags igen. Här kan ni läsa hans text om sina svåra samvetskval för vad det nu innebär att Chapman är en del av hans lag. Jag tycker texten är mycket stark och jag delar många av hans funderingar kring hur det är att få in en spelare som man kanske egentligen inte vill ha. Jag har inga som helst problem att säga att jag föredrar att ha Craig Kimbrel i Boston Red Sox än Aroldis Chapman.

Men, var går gränsen då? Det Chapman rapporteras ha gjort är ju såklart inte bra, ingen riktig kille/man KAN stå bakom något sådant för då kan man dra åt helvete. Samtidigt har han inte blivit dömd för något brottsligt vilket är viktigt att notera. Han fick sin avstängning från MLB vilken han accepterade utan några protester. Han är ändå en ”fri man” och måste få utföra sitt arbete. Eller?
Det är där vi kommer in på det känslomässiga vilket såklart är extremt individuellt. Ingen kan ju säga åt någon annan vad eller hur man ska tycka om saken.
Dessutom undrar man ju hur mycket som händer som INTE kommer upp till ytan. Hur många spelare ligger runt på sina roadtrips med laget medan fruarna där hemma tar hand om barnen i god tro? Med det sagt, otrohet kontra kvinnomisshandel? Inget är bra såklart, men man får fan i mig inte slå någon. Ingen kvinna ska egentligen behöva uppleva något av det, men man undrar ju vad de tycker är värst, smärtan av en örfil eller den i hjärtat?
Även om en misshandel lär ge både och..

Som jag skrev på Twitter i måndags hoppas jag i alla fall att Niklas fortsätter heja på sitt Cubs för i min mening är laget ALLTID större än jaget. Det är inte enskilda spelare som gör laget/klubben, det är till stor del fansen. Nu kanske just det tänket är mer svenskt och en bit ifrån det amerikanska, men jag kan inte låta bli att tänka så ändå. Dessutom, OM nu Cubs skulle lyckas bryta ”förbannelsen” i höst (chanserna har ju absolut ökat med Chapman i laget) så vill jag ju se en sprudlande glad Niklas som går totalt bananas och bryter ihop av glädje!
Inte en som känner ett enda stort ”Men..”.


Yankees eventuella sale

Så Chapman är väck. Nu då? En sak jag tänkt på senaste tiden som är rätt intressant är, i alla fall som det verkat i media, hur många som verkar tycka att Yankees SKA sälja! Jag ska inte ljuga om att jag kände att det var nödvändigt också, förutsatt att de inte kommit nånstans i tabellen. Men sen dess då? Journalister har alltså skrivit att Yankees borde skicka honom hit och honom dit osv. Har de gjort det så till den milda grad att Yankees-spelarna faktiskt blivit ”lite förbannande”? Njae, eller.. 7-3 sista 10 matcherna. 8-5 sen serien började igen efter All Star-breaket. Jag tyckte de såg rätt ”off” ut i de två första matcherna mot Red Sox på Yankee Stadium, men sen vann de den tredje. De följde upp det med att vinna 3 av 4 hemma mot Baltimore Orioles, 2 av 3 mot San Fransisco Giants och 2 av 3 borta mot Houston Astros. Idag är de 6,5 matcher bakom Orioles i kampen om AL East och 4 bakom i Wild Card-racet. Innan deadlinen på måndag har de tre matcher borta mot Tampa Bay Rays i helgen, så visst finns det tid för Yankees att bestämma sig för hur de ska göra. Som kollega Andreas skrev till mig igår:
”Fortsätter det såhär kommer vi ligga ungefär lika när vi ska mötas igen”.
Inte vidare kul att höra för en rödstrumpa som mig, men han har ju rätt.

Med tanke på hur mycket Yankees fick i Chapman-trade:n kan man ju fundera över exakt hur mycket GM Brian Cashman känner att de nu ”måste sälja” för att få in fler lovande spelare? Jag skrev på Twitter att jag tyckte det var helt galet hur mycket han kostade. Visst, Niklas hade bra poänger i sina svar hur mycket/bra spelarna egentligen presterat, men jag tycker ändå att det är rätt mycket för Chapman i 2-3 månader. Att få tillbaka Adam Warren (kontroll t.o.m. 2018) och 19-årige Gleyber Torres (rankat som ligans 24:e bästa prospect av MLB Pipeline) är redan det en hel del, men Yankees fick alltså TVÅ spelare till. Pitching kostar var det någon som sa..

Ska det göra sig av med någon mer ligger väl Carlos Beltran närmast till hands? 95 matcher, 21 homeruns och ett .309 average. Han kan än, minst sagt. Alternativet är ju såklart att försöka behålla/signa om honom, men han fyller ändå 40 i april nästa år. Hur länge kan han fortsätta prestera som han gjort? Dessutom, eftersom Alex Rodriguez har kontrakt över 2017 lär väl knappast DH-rollen vara ett alternativ? Det hade det ju med säkerhet varit annars. Återstår att se som sagt om någon mer försvinner, jag börjar faktiskt tveka (även om Ivan Nova sägs vara väldigt tillgänglig). Dessutom tycker jag det fortsatta snacket om att ev. skicka iväg Andrew Miller FORTFARANDE är helt vansinnigt. Ja, det är klart att de hade fått massor tillbaka för honom, men hur hade de motiverat det för sina kunder som ska köpa säsongskort till nästa år?


Chris med kniven

Först av allt, vilken jävla historia! Vad fan GÖR han!? Springa runt med kniv (!?) i omklädningsrummet, öppna samtliga skåp och skära sönder alla tröjorna? Alltså, inte bara sin egen då som han absolut inte ville ha på sig, utan ALLA andras också? Ja jävlar..
Sånt här är ju rena ”godispåsen” för en krönikör (även på min nivå).
Mina funderingar om detta är som följer:

Som jag förstod det tyckte Chris Sale inte att de throwback jerseys som han och de andra Chicago White Sox-spelarna skulle använt i lördags var speciellt bekväma och menade därför att White Sox management fokuserade mer på inkomster än vad som gav Chris/laget bäst chans att vinna matchen. Ett hållbart argument? Absolut, men man kan ju inte gå ”fuckin menthal” för det och göra så där.

Som ni minns var Sale en av de mest högljudda tidigare i år när ”LaRochegate” var igång.. Så, är Chris Sale ett ”headcase”? Är det en jobbig jävel? Vill han bort? Jag vet inte, det gör nog ingen förutom han själv. Även om jag inte gillade att han ”gick loss med kniven” så gillar jag ändå att han står upp för saker. Visst, när han sa att ”vi har tappat en viktig del av vårt lag” när Adams son Drake inte fick vara där hela tiden så gick han VÄL långt, men han står upp för sina åsikter och därför går han hem i min bok. Ryktesvägen sägs det att han hatar Ken Williams, White Sox executive VP. Det kanske inte är jättebra..

Så, kommer han bytas bort? Ja, kanske.. Men att han plötsligt skulle reas bort eller liknande p.g.a. årets incidenter tror jag inte på. Kolla vad Yankees fick för Chapman, hur mycket kan då White Sox GM Rick Hahn begära för Sale? Vad än hans efternamn betyder, han kommer inte säljas billigt..


Bostons oförmåga

Hur svårt ska det vara att vinna tighta matcher för Red Sox? Jävligt svårt uppenbarligen. Nog för att jag använder trimmern och rakar håret en gång i veckan, men hade jag haft mer på skallen hade jag slitit det flera gånger om senaste veckan! Lagets senaste homestand inleddes bra med 2 raka segrar mot Giants, men sen vann man bara två av fyra mot Minnesota Twins och förlorade sedan samtliga tre mot Detroit Tigers. Det är inte bara det att de förlorar, utan sättet de torskar på som frustrerar mig.

Fredagens match mot Twins var ju inte klok. 1-2 underläge inför sista inningen. Bottom 9th, bases loaded, 0 outs. David Ortiz ska slå. Med tanke på hans säsong så kan ju allt hända här. Grand slam, RBI double/single, flyout, groundout.. Något av det hade ju räckt för att minst kvittera matchen.
Men David slår in i ett DP och vips är det två outs. Sedan slår Hanley Ramirez en liner till right field som fångas och vips är matchen slut och förlorad.

Lördagens match mot Twins såg inte så bra ut. 1-4 efter top 2nd men Boston kom tillbaka starkt. 6-4, 7-4, 7-5, 8-5.. Men sen rasade det igen. 8-10 och till slut 9-11 i en match som borde ha vunnits. I söndags vann de men det höll på att gå åt helvete då också (8-3 blev 8-7). Mot Tigers i tisdags vände man 0-4 till 5-4. Tappade till 5-8 men kom återigen tillbaka till 8-8. Slutresultat? 8-9.

Igår låg de under med 3-1, kämpade sig tillbaka till 3-3 för att i top 9th tappa igen till 3-4 när Miguel Cabrera slog in sin andra homerun i matchen. Sweepen fullbordad och Boston åker nu till västkusten för 11 matcher på 11 dagar och måste försöka vinna minst 6 matcher för att hänga med.

Ex-spelaren Lou Merloni tweetade ut det här natten mot idag:
”Red Sox now 3-36 when trailing after the 7th. 22 of them they have trailed by 1 or 2 R’s and they are 3-19 in those games. They can’t win late.”
”They have ”the best offense in baseball” but down a run or two late you would think that they could pull out more than 3 of 22 games.”

Boston är jävligt bra ibland, de slår mycket, de scorar en hel del runs. Men, de vinner mestadels när de leder med många runs, inte annars. Det är inte jättelovande statistik inför en playoffrun och ett (som det ser ut just nu) högst eventuellt slutspel.


Övrigt

Natten till idag tog Jeurys Familias långa saves-streak slut. När St Louis Cardinals först kvitterade till 4-4 och sedan slog in avgörande 5-4 borta mot New York Mets så bröts den 36 matcher långa sviten.

Det blåste storm på Fenway Park i lördags. Det blåste t.o.m. så mycket att ex-spelaren/expertkommentatorn i Red Sox bås, Jerry Remy, fick en monitor i huvudet! Remy tvingades avbryta sändningen men var tillbaka i båset redan på söndagen igen.

Jonathan Lucroy (Milwaukee Brewers) är ett namn att hålla koll på. Han blir högst troligt bortbytt senast på måndag. Flera lag är intresserade av hans tjänster, både p.g.a. produktionen men även hans billiga option (5,25 milj.) för nästa säsong. Av någon anledning sägs tydligen Boston vara intresserade. Nog för att han är bra, men en catcher till är nog det sista de behöver just nu.

Vilket lag kommer Jay Bruce (Cincinnati Reds) skickas till? Ny homerun igår borta mot Giants. SEX (!) homeruns sista fem matcherna och 25 totalt den här säsongen. Någon contender kommer ta honom, frågan är bara vilka som erbjuder mest. ”Cincy” får inte gå bet på vad man får tillbaka i ännu en trade nu.

Övriga spelare jag tror kanske får byta lag närmsta tiden:
Todd Frazier, 3B, White Sox. Nog för att han är under kontroll över 2017 men ska White Sox sälja så varför inte? Lågt BA (.219), många strikeouts (99) men 29 homeruns. Power efterfrågas alltid!
Adam Lind, 1B, Mariners. Som ovan, har förmågan att slå homeruns. Men lågt BA och OBP oroar.
Ryan Madson, RP, Athletics. Ett långskott med tanke på att han har kontrakt över 2018, men Billy Beane lär kunna få en hel del tillbaka trots ett lite högt ERA (3.77). 21 saves hittills i år.
Steve Pearce, 1B/2B/OF, Rays. Hade ett sämre år för Orioles 2015 men slagit .313 hittills för Tampa Bay i år.
James Shields, SP, White Sox. Det vore ju lite sjukt, men Shields har varit MYCKET bättre sista tiden.

Vi får se vad som händer. Med tanke på hur ”bra” det brukar gå när jag tippar så räkna med att max en av ovanstående får flytta på sig, haha.. Oavsett tipsresultat är min förhoppning att lägga upp en ”efter Trading Deadline”-krönika på tisdag, så håll till godo tills dess.

Tack för att ni läste.
Kommentera gärna, här eller på Twitter/i MLB.SE-gruppen på Facebook.

Johan – @Rodsockan

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!