Det brann till mot slutet

Jag är alltid fascinerad över när det blir spurtstrider i riktigt långa lopp. Vasaloppet, maraton alternativt 10000 meter i friidrott, ett 20 mil långt Tour de France-lopp osv. Ungefär så kändes MLB:s trading deadline igår. Visst hände det en del dagarna före men gårdagen blev lite oväntad. Jag stod på Gröna Lund i Stockholm väntandes på en Whitesnake-konsert och undrade varför det var så trögt mellan 16 och 20.30. Så kändes det i alla fall. Under några av konsertens horribelt tråkiga bas/gitarrsolon tog jag upp telefonen och kollade Twitter vad som hänt, men det kändes som att det var först under de sista 90 minuterna som det faktiskt brann till ordentligt.
Så, vad hände då? Här är ett axplock.. Som vanligt, mycket nöje:


Rangers i World Series igen?

Texas Rangers förlorade ganska klart mot San Fransisco Giants med 4-1 i matcher i 2010 års upplaga av World Series. Året efter var Rangers tillbaka men förlorade igen. Ett svidande nederlag med 4-3 i matcher mot St Louis Cardinals. Vem kan någonsin glömma den 6:e matchen i St Louis? Med det sagt, efter gårdagen så måste Texas ha en bra chans att spela sin tredje World Series på sju år.

Till slut fick så Jonathan Lucroy en ny adress. Texas knöt till sig den tvåfaldiga all star-catchern tillsammans med relievern Jeremy Jeffress från Milwaukee Brewers. Lucroy behöver väl ingen närmare presentation, skrev lite om honom i min senaste krönika. Han är självklart en förbättring i så gott som alla MLB-lag. I Jeffress får Texas in en 28-årig RHP som de har kontroll över t.o.m. 2019. Jeffress hade förra säsongen ett ERA på 2.65 och har i år lyckas sänka det till 2.22. Det tillsammans med 27 saves gjorde att Jeffress var en de spelare det spekulerades mycket om inför trading deadline.

Det gjorde det även med Carlos Beltran. Ni kan läsa mer om New York Yankees ”säljande” nedan och när så blev fallet att de faktiskt skickade iväg en hel del så var det ju en no brainer att Beltran skulle få byta lag. Jag är mycket spänd på vad switch-hittern kan åstadkomma på Globe Life Park. Den kraften, vänsterhänta svingen tillsammans med Texas ”jetstream”? Åskådarna på right field bleachers får se upp så de inte får några bollar i huvudet.

När detta skrivs är Rangers 5.5 matcher före Houston Astros i AL West och jag har väldigt svårt att se dem tappa den ledningen. Nä, som jag ser det är Rangers en stark World Series-kandidat från AL. Är det något lag som ska utmana dem så..


Indians svingade och träffade, men missade också?

..kanske det är Cleveland Indians. Jag har redan gått igenom vad Andrew Miller kommer betyda för dem men det gjorde ytterligare en intressant trade igår. Brandon Guyers .241 average är förvisso lägre än de två senaste åren (2015: .265, 2014: .266) men samtidigt har han hittills i år slagit sju homeruns på 63 matcher. Förra året slog han totalt åtta på 128 matcher. Kanske såg Tampa Bay Rays något de inte det gillade, förutom average har hans WAR gått ner från 1.6/1.9 under ’14-’15 till 0.7 i år. Indians ser nog honom som en möjlig outfielder och även pinch hitter med förmågan att slå bollen långt. Guyer är dessutom under kontroll i ytterligare två år efter säsongens slut.

Jag får ju lägga mig platt och inse att årets mest miserabla tippande från undertecknad var att ha Indians som 5:e lag i AL Central. De leder just nu med fyra matcher tillgodo till Detroit Tigers. Ett Tigers som är på gång (6 raka segrar, 8-2 sista 10) men jag undrar om Indians pitching inte kan bli avgörande i långa loppet. Cleveland har ruskigt stabil starting pitching, även om jag nyss läste att man flyttat Danny Salazar till 15-dagars DL med en inflammation i sin högra armbåge. Indians lär be på sina bara knän att det inte blir värre och att han bara blir borta i de dryga tre veckorna som nuvarande prognosen säger.
Värre komplikationer än så skulle vara ett enormt avbräck för laget som varit så aggressivt sista dagarna och verkligen visat att det går för det. Något det ska ha credit för, men jag kan inte släppa tanken på en sak i alla fall:

Jag hävdar fortfarande att Indians, om än bara rapporterat, gjorde ett misstag när de verkar ha prioriterat nuvarande catchern Yan Gomes över Jonathan Lucroy. Hade Cleveland sett Lucroy som förstecatcher kanske han varit Indians-spelare nu istället för att bära Rangers-tröjan ikväll.
Nu kanske det var så att Lucroy inte ville till Cleveland över huvud taget, men jag undrar om Indians-lägret ändå ångrar lite hur de hanterade ärendet och la fram det för Lucroy/Brewers.


Yankees med vita flaggan

Det som skett det sista dagarna trodde jag faktiskt inte att jag skulle få uppleva. Ett Yankees kanske inte i fullt ”sell mode”, men så gott som. Det GM Brian Cashman lyckats med, att förvandla ett av ligans sämsta farm systems till ett av det bästa, är imponerande. Några svidande förluster så klart: Andrew Miller, Aroldis Chapman och Carlos Beltran kan hjälpa vilket lag som helst. Nu är förvisso de två sistnämnda free agents efter säsongen men det är ändå spelare som var ”gamechangers” i Bronx. Att Cashman lyckades skicka Ivan Nova, även han free agent efter säsongen, till Pittsburgh Pirates är nog inget någon lär fälla många tårar över dock.

Så Yankees gjorde det jag/vi (eller?) inte hade trott. Men borde/kunde de ha gjort mer? Jag tycker som sagt att de borde gjort sig av med Brian McCann när de ändå var igång. Nu kanske de kan lösa den traden med Atlanta Braves under offseason i alla fall, men om de faktiskt bangar ur med motiveringen att de inte vill äta en del av lönen då går de väl lite emot vad de faktiskt åstadkommit de sista dagarna? Enligt uppgift fick ju Texas inte bara Beltran, utan även 4 miljoner dollar i den traden. Nu hade ju McCann ”kostat mer” att skicka iväg, men ändå?

Funderar även på vad som kommer hända med Mark Teixeria och Alex Rodriguez.
Kommer ”A-Rod” vara Yankees-spelare 2017? Jag tror inte det..
Överlever ”Tex” hela säsongen i år? Tveksamt.
Enligt Joel Sherman på New York Post förväntas Yankees skicka upp Gary Sanchez från farmarlaget i morgon för att göra MLB-debut mot New York Mets, troligen som DH. Något som ännu mer (om han nu fungerar) cementerar mina tankar om Tex/A-Rod.

Ett Yankees i sell mode hade nog kunnat ha inneburit en backlash på flera sätt direkt, men laget följde upp deadline-dagen med att spöa rivalen New York Mets på Citi Field. Dellin Betances klev in i closer-rollen direkt och fick med sig en save. De behöll i alla fall honom och det var bra det. För Yankees går en spännande framtid till mötes och han ÄR faktiskt någon att bygga laget kring!


Tradetankar

Boston Red Sox president of baseball operations, Dave Dombrowski, höll sig ganska lugn under gårdagens deadline-dag. En trade genomfördes dock, vänsterhänte relievern Fernando Abad från Minnesota Twins mot ett prospect. Ett spännande komplement som varit effektiv i år mot vänsterhänta slagmän. Dombrowski genomförde ju tre trades tidigare och tyckte nog precis som jag att det inte behövdes jättemycket mer. Visst, en Chris Sale hade väl ingen tackat nej till men bytena han gjort har redan kostat ett flertal prospects och de allra bästa ville han/de helt enkelt inte byta bort. En av de, 22-årige Andrew Benintendi, huserade nästan lika mycket i Boston-rubrikerna igår då han förväntas flyttas upp från AA Portland (inte en match i AAA) och starta som leftfielder mot Seattle Mariners onsdag natt. Nog för att jag har semester men en 04-start är lite halvjobbig, men jag måste nog titta lite ändå.

Giants leder fortfarande NL West men Los Angeles Dodgers har senaste tiden närmat sig med stormsteg. Något Brian Sabean antagligen inte sett milt på och bytte därför igår till sig relievern Will Smith från Brewers och SP Matt Moore från Tampa Bay. Smith är såklart en tillgång men det stora namnet här är självfallet Moore. Den vänsterhänte startern är under kontroll t.o.m. 2019 i och med Giants klubboptioner från ’17 till ’19. Giants hoppas på att Moore ska komma in och stabilisera en starting rotation som trots tabellplaceringen lidit av dåliga prestationer från Jake Peavy och Matt Cain. Smolket i bägaren är dock att de tvingades skicka 3B Matt Duffy till Tampa Bay. Duffy som ersatte Pablo Sandoval under 2015 med den äran. I år har resultaten inte varit riktigt lika bra och han är även skadad just nu, men Tampa Bay Rays måste ändå vara jättenöjda med att få in honom i laget. Frågan är dock var han ska spela. Han står skriven som 3B/2B/SS och det är nog tur det för ingen flyttar väl på Evan Longoria i Tampa Bay?

Dodgers närmar sig som sagt Gaints, detta trots Clayton Kershaws skada. De låg inte på latsidan igår heller. In från Oakland Athletics kom SP Rich Hill och OF Josh Reddick, RHP Josh Fields från Houston Astros samt RHP Jesse Chavez (varför!?) från Toronto Blue Jays.
Övriga nyheter angående Dodgers skvallrar om att Yasiel Puig INTE var med på lagets flyg igår till Colorado. Värt att hålla koll på det där, kan Puig-tiden i Dodgers-tröjan gå mot sitt slut?

Läste intressanta tankar idag från Mets-fanet Leif huruvida managern Terry Collins kommer ”våga” bänka Curtis Granderson nu när laget bytt till sig Jay Bruce från Cincinnati Reds. Ska bli intressant att se vilka tre spelare som formerar lagets outfield mot Yankees på Citi Field ikväll och de närmaste dagarna. Bruce byttes alltså äntligen bort! Detta efter att han tidigare rapporterats ha blivit bortbytt men dealarna avblåsts i sista sekund av olika orsaker. Igår höll det på att hända igen då ”Cincy” var tveksamma på en av minor league-spelarna de skulle få tillbaka från Mets. Men dealen gick till slut igenom då Mets ändrade en av spelarna och Bruce fick äntligen en ny keps att sätta på skallen efter en längre tids spekulationer, Förutom Bruce bytte även Mets till sig den nygamle pitchern Jon Niese (som tillhörde klubben senast 2015) från Pirates.

Bytet förra veckan som skickade bl.a. Andrew Cashner och Colin Rea från San Diego Padres till Miami Marlins tog igår en annorlunda vändning när Marlins, likt en TV-köpare med ett kvitto i handen, helt sonika skickade tillbaka Rea till Padres efter att han utgått skadad tidigt i sin första Marlins-match. Har ingen aning om hur dealen såg ut från början men det här är ju inget man ser varje dag direkt.

Det är stenhårt i kampen om förstaplatsen i AL East. Förutom Bostons deal var även Baltimore Orioles och Toronto Blue Jays i farten sista dagarna.
O’s bytte igår till sig Steve Pearce från Tampa Bay och i söndags anslöt SP Wade Miley från Seattle Mariners.
Blue Jays gjorde en trade med Houston för pitchern Scott Feldman. Feldman behövde bara byta omklädningsrum då Blue Jays spelade mot just Astros i Houston igår. Hans första framträdande som Blue Jay gick dock inte som han hoppades på, walk off-förlust i 12:e inningen och dessutom en L i protokollet. En annan pitcher som numera kan kalla sig Blue Jays-spelare är Fransisco Liriano som de bytte till sig från Pirates.

Los Angeles Angels tyckte tydligen att det var en bra idé att byta till sig SP Ricky Nolasco från Minnesota Twins i utbyte mot bl.a. SP Hector Santiago. Kan någon förklara varför de gjorde det??

Slutligen så befäste Chicago Cubs sin position som NL Central-vinnare och trolig World Series-kandidat när de fick in relievern Joe Smith från Angels.

Jag tror jag fått med samtliga trades från igår och vill ni läsa mer om vilka byten som genomfördes förra veckan så rekommenderas senaste nyhetssvepet.

Om en vecka åker jag och Andreas till Boston. Min nästa krönika blir troligen en uppföljning om det äventyret. Jag antar att David Ortiz lär nämnas någon gång eller två..
Tills dess får ni ha det så bra!

Kommentera gärna och tack för att ni läste.

/Johan – @Rodsockan

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!