Jag älskar den där stan

Jag skriver alltid ”kommentera gärna” när jag avslutar mina krönikor. Det gör jag för att få höra vad ni tycker och tänker så att man kan utveckla sitt skrivande samt att jag ibland även får önskemål på ämnen att ta upp. Idag fick jag mycket bra konstruktiv kritik från en läsare på min senaste text, som också cementerade mina egna tankar att jag inte var helt nöjd med den själv.

SÅ, därför presenterar jag nu istället lite tankar, tips och funderingar om varför jag återvänder till Boston så ofta. För det ÄR som sagt mera än baseboll.
Detta är min kärleksförklaring, från mig till er:


11 besök

Jag ler och skakar lite på huvudet åt det där, det är ju sanslöst. ”Ska du inte åka någon annanstans?” frågar säkert någon. Jo, jag ska väl det. Jag har ju även besökt New York fyra gånger men N.Y. har ju ”de flesta” åkt till. Normal-Svensson åker ju till de vanliga ställena: N.Y., L.A./Kalifornien, Florida eller möjligtvis Hawaii.
Boston är väl knappast det populäraste resmålet men alla jag pratat med som varit där säger samma sak: ”Det är så fint där. Så mysigt”.

För det är ju det. Innan jag och Andreas åkte så brukade jag alltid likna staden med Stockholm och Gamla Stan. Andreas sa dock att ”jag får mer en London-feeling när jag går runt här”, vilket han har rätt i! Så en mix mellan Stockholm och London plus några galet höga hus/byggnader/skyskrapor, det är ju ändå USA. Men ändå inte på samma sätt som när man går på Manhattan och ”tittar upp i himlen hela tiden” som en N.Y.-bo sa om alla turister.

Man får intrycket när man går runt i stan att Boston ändå är lite ”rikare” än andra städer. Visst, det finns tiggare i gathörnen men överlag upplever jag i alla fall att den är lite ”finare” på många sätt. Än del feta bamsar är svårt att undgå men en typisk Boston-människa är i hyfsat god form och dödar därmed fördomen om att ”alla är så feta i det där landet”. Jag tänkte på det redan under mitt första besök att ”folk måste träna här som fan”. Det snackas om vackra kvinnor i Sverige men jisses, man kan ju utan att överdriva säga att som singelkille är det bra att det finns solglasögon ibland så man inte ser ut som stirrande Steffe eller något. Samt att alla grabbar ser ”likadana” ut. Själva urtypen är nå slags shorts/cargoshorts, en tischa som sitter skitbra med ett par hyfsat muskulösa armar, snabba dojjor och en Patriots/Red Sox/Bruins-kepa på, helst bak och fram också.
”Ja men vad fan det där låter ju ganska trevligt där, dit vill jag åka. Men du, var ska jag bo då?” tänker ni?


Hotell

För det första, det är INTE direkt billigt. Dollarn är förvisso hög just nu, men hittar man ett hotell för 1500 kronor natten är det en bra deal tycker jag. Mitt och kollega Westlings rum gick den här gången på 1280 kr/natt och det tyckte jag var ”billigt”. Vi bodde denna gång på Midtown Hotel, ett ställe som ligger väldigt centralt i Back Bay-områdetoch  som jag bott på en gång förut. Om man som jag/vi ska gå på matcher på Fenway Park och gillar stråket längs Boylston Street / South End-området tycker jag det här är perfekt. Likt många andra hotell är det ganska lyhört men denna gång blev det en fullträff då jag via managern John Guidetti (jo, det ÄR sant!) lyckades snacka till oss ett ganska tyst rum. Hotellet är inte speciellt fancy alls men det har i alla fall en utomhuspool vilket var ganska trevligt när termometern sa upp till 36 grader under vår resa.

Det absolut finaste hotell jag bott på i staden ligger bara drygt 100 meter bort från midtown och heter Colonnade. Här snackar vi lyx. Rummet jag bodde i i augusti 2013 var väl fint, men det är själva takterrassen och poolen där som ”gör” hotellet. Att vakna på morgonen, ta hissen upp och bada i en pool drygt 30 våningar upp var häftigt. Att man dessutom kunde beställa en Mojito och en hamburgertallrik gjorde ju inte saken värre. För tre år sen på min 30-årsresa betalade jag drygt 4900 för ett rum i 4 nätter. Det var det värt då, men åker man idag tror jag att det är svårt att få ett rum för under 2500-3000 per natt. Tveksamt om det är värt det tycker jag, men åker man dit som par och vill ha det lite extra så varför inte. Får ni en bra deal rekommenderas även Park Plaza som även det ligger nära Boylston Street och Arlingtons T-banestation. Bodde där för ett drygt år sen och det var riktigt trevligt!

Vill man kan man ju bo lite utanför stadskärnan också. Det stora minuset här är att man måste åka tunnelbana in till stan/hem samt ev. taxi hem på nätterna. Har man inga problem med det, och ärligt talat tar ju tunnelbaneresan bara drygt 10-15 minuter, så funkar det också. Doubleetree Bayside har jag bott på två gånger och det var ett mysigt ställe också. Vill man bada i havet är det perfekt för man går ner till stranden på bara några minuter därifrån. Har även bott på Holiday Inn Express som det inte var något fel på, men om jag tvingades välja mellan de två skulle jag utan tvekan bo på DT Bayside igen.
Undvik dock Ramada Inn OM ni inte vill bo billigt och får en kalasdeal. Att behöva åka shuttlebil till/från tunnelbanan är inge vidare. Nä, ni får inte ens en länk dit, kosta på er att bo någon annanstans!


Vad ska man se, vad ska man göra då?

Gå på Fenway Park såklart! En av världens bästa platser. Det gamla bygget som numera efter alla renoveringar (ännu fler inför säsongen 2017) känns fräschare än någonsin. Eller ja, så fräsch som en över hundra år gammal arena kan kännas. Dessutom, lets be fair here, det är ju den gamla känslan man får när man går in genom biljettkontrollen som man vill ha! De gamla stånden där det säljs enorma mängder dricka och mat, den ingrodda doften av popcorn och hot dogs (Fenway Franks!), känslan av att gå in på arenan och se Green Monster och ALLT det gröna med de röda stolarna som en perfekt komplettering! Åk dit, gå på match, känn närheten till planen, köp någon av de olika ölsorterna och är man inte öldrickare så köp en ”vodka and lemonade”. Värt 12 dollar? Kan diskuteras, men ska man vidare till krogen efter så fyller den sitt syfte! Just det, köp en Italian sausage utanför innan ni går in också! Väl värt 8 dollar, satan vad smarrigt.

Jag är inget enormt fan av sightseeing och måste inte se allting som andra tycker att man ”måste se”. Men jag gillar Duck Tours ! Amfibiebilen/båten utgår från tre olika ställen och turerna tar mellan 60 och 90 minuter. Man åker alltså runt på gatorna för att sedan köra rätt ner i vattnet och skvalpa runt där ett tag. Mycket trevligt och underhållande. Har ni barn med er finns det t.o.m. chans att de kan få styra ”färdmedlet” i vattnet. Jag har åkt den som går från Prudential Center två gånger och det är väl värt drygt 40 dollar. Kom ihåg att ”Quacka” när chauffören säger till.

Har ni inte fått nog av vattnet så besök Boston Harbor. Här kan ni göra alla möjliga grejer. Åka på valsafari t.ex. En drygt tre timmar lång tripp då man kan få se valar hoppa runt i havet. Vilka bjässar. När jag gjorde det för ett drygt år sen var guiden i mindre extas då det var så många valar som ”visade sig” så hon inte visste till sig av glädje.
Från hamnen kan man även åka en längre tur till Providence, något jag inte gjort eller lär göra heller, men man kan om man vill. Eller så kan man åka en tur med Codzilla! Det gjorde jag och Andreas i år och jävlar vad vi skrattade. Vilket drag! Båten snurrar runt och bränner iväg med en jävla rulle och man blir blöt alltså. Det rekommenderas framför allt att göra när det är asvarmt ute. Tänk dock på era ägodelar, man får förvisso en poncho när man kliver ombord men mitt tips är att ta med en plastpåse att lägga telefon, plånbok osv i. Ni får knappast en ny Iphone för att Codzilla blött ner eran gamla.

”Men Macke vafan, har du köpt jeans nu igen?”. Ja jag har ju det. Det är tämligen svårt att låta bli när man får tre par för samma pris som ett i Sverige. Jag brukar göra det lätt för mig och åka till Macy’s. Länken visar det varuhus som är mest centralt, men det finns även ett i en Cambridge-galleria nära tunnelbanestationen Lechmere. Kom ihåg innan ni betalar på Macy’s att alltid fråga om ”International discount”, ofta kan man få 10% då. Det gäller inte på Levisjeansen egentligen, men jag lyckades få det på ett av de två köpen denna gång i alla fall. Vill man ha billigare jeans/kläder rekommenderas även Old Navy. Finns i samma galleria som jag nämnde ovan.

Är du sedan trött efter allt flängande och shoppande så gå och sätt dig ett tag i parkerna Boston Common och Public Garden. Det är väldigt mysigt och rekommenderas varmt.


Men jag måste ju äta och dricka något också?!

”Såklart att du ska” som farsan Baloo säger. Mitt första tips är att äta lunch på något av alla matställena inne i Quincy Market. Det självklara för mig är att ALLTID köpa Lobster Roll hos Maine Fish Co. Det är knappast asbilligt (20 dollar för ”rullen”, en liten chipspåse och en dricka) men det är ju SÅ gott! I Quincy Market kan du även köpa clam chowdah (musselsoppa) på massa ställen, den bästa jag ätit finns dock på restaurangen Ned Devine’s som håller till i samma byggnad.

Missa heller inte Cheesecake Factory. Bor man på redan nämnda Midtown alt. Colonnade så har man NÄSTAN krypavstånd dit. Vilket är tur, för man kan både äta och dricka sig halvt fördärvad där.
CF är uppenbarligen mest kända för sina cheesecakes (och Penny!) men maten är grym där också. ”Steak Diane” är en personlig favorit men vill ni inte ha det tror jag ändå att ni ska kunna hitta något som passar er alla i den drygt 20 (!) sidor långa menyn. Jävligt goda mojitos har de också!

Steak Tips undrar jag när fan något ställe i Sverige ska inse att man ska börja servera. Stora bitar av biff, saftiga som fan, äts helst med någon form av potatismos, lite barbecue-sås och broccoli. Käkade goda sådana på Whiskey’s i år men de bästa finns ändå på Beer Works precis bredvid Fenway.
Där får man ofta cornbread till också. Biff och sockerkaka, only in America folks!

Bostons matutbud känns lite som det bästa av två världar om man gillar kött och skaldjur som jag gör. Köttbitar och hummer har jag redan tagit upp men jag måste nämna två grejer till.
Man måste ju äta hamburgare när man är i Staterna! Det finns ju överallt men två ställen jag gillar är Five Guys om man vill ha snabbmatsversionen och Boston Burger Co. om man föredrar restaurangversionen.
Föredrar man en bra Italienare så gå på Giacomo’s. Finns både i North End-området (ofantligt populärt!) och i South End (enklare att få bord och närmare där jag bott). Jag har varit på South End-restaurangen två gånger nu och köpt pasta båda gångerna.
Nu senast köpte jag deras Frutti Di Mare med spicy tomatsås. SÅ jävla bra. Missa inte, men kom ihåg att ta med kontanter då de inte tar kort!

Om man sedan vill festa till det lite finns ett flertal bra ställen. Redan nämnda Whiskey’s är bra om än högljutt, sport/rockbaren McGreevy’s är kanon. För första gången besökte jag på fredagskvällen Yardhouse beläget nära Fenway vilket var en väldigt stor lokal. Det fanns gott om plats att sitta där och ta en kall.

Gillar man livemusik som jag gör så rekommenderas redan nämnda Ned Devine’s (kolla programmet på hemsidan) men framför allt countrybaren Loretta’s Last Call. Visst, tycker man country suger så kanske det är sådär, men de har liveband varje fredag och lördagskväll som även spelar en del annat. ”Sweet Child O’ Mine” med Guns N’ Roses skrålades det bl.a. med i ordentligt då jag och Andreas var där på lördagen. Jag har besökt baren tre gånger nu och det har varit lika kul och samma jävla drag varenda gång. Ölen/cidern säljs i burkar och när man köper grogg (White Russian!) så får man den i plastglas. Hela stället känns ganska old school och det är helt i min smak, samt att det ligger perfekt bredvid världens bästa arena. 50 meter från Loretta’s ligger även konsertlokalen House Of Blues som jag besökt en gång och gärna återvänder till om det är någon bra konsert där.

För att avsluta blir mitt sista tips att ta Logan Express-bussen till och från Logan Airport när man landat eller ska flyga därifrån. Bussen går från Copley och Prudential Center och kostar bara 7,50 dollar. Har man tunnelbanekort (köp på flygplatsen när ni landat!) kostar den bara 3 dollar.
Vi åkte den t/r den här gången och det borde jag gjort på mina tidigare resor också insåg jag.

Jag tror att jag fått med det mesta nu.
Boston är underbart, Boston är fantastiskt.
Åk dit och fall pladask ni också.

Kommentera gärna och tack ännu en gång för att ni läser och stöttar mig/oss här på Playball.

/Johan – @Rodsockan

Visa kommentarerStäng kommentarer

2 Kommentarer

  • Andreas Westling
    Posted 29 augusti, 2016 at 05:10 0Likes

    Klockren guide! Jag kan numera skriva under hur otroligt grym stad Boston är, även exklusive Fenway och allt basebollrelaterat. Mitt tillägg är att besöka observationsdecket i Prudential Center för knappa 20 dollar. Milsvidd utsikt åt alla riktningar och en ljudguide om Boston och dess historia ingår.

  • Kristian Pälviä
    Posted 30 augusti, 2016 at 09:43 0Likes

    Spännande och bra skrivet Johan! Härlig guide till en stad som jag blir mer och mer intresserad av. Blir också sugen på skriva en gästkrönika om vad det är som är så himla bra med Minor League Baseball som alternativ till Major League Baseball… 🙂

Kommentera!