Krönika: Alex Rodriguez avsked

Alex Rodriguez gör inatt troligtvis sin sista match som professionell basebollspelare. Samtidigt som han är hatad av stora delar av basebollvärlden – och undertecknad är ingen A-Rod-fanatiker heller – så kan jag ändå inte låta bli att imponeras av honom.

Som 17-åring gick han som första val i draften 1993 direkt ur highschool efter att ha slagit .505 med 9 homeruns och 35 stulna baser på lika många försök under de 33 matcher han spelat för Westminister Christian School.
Ett år efter att han skrivit på för Seattle Mariners gjorde han sin major league-debut för klubben, då den första 18-åringen i ligan på tio år och till dagens datum har ingen spelare i MLB varit yngre.
20 matcher senare skickades han ner till Calgary Cannons och debuterade i Triple-A. Någon mer sejour i majors blev det inte under året då säsongen fick ett abrupt slut bara två veckor senare.
Säsongen därpå fick han ytterligare speltid i MLB, även om han under stora delar av säsongen var i Triple-A.

Det var inte förrän under 1996 som han slog igenom på allvar. 146 matcher gjorde han under sin första hela säsong och det resulterade i en All Star-match, en silver slugger award och en andraplats i omröstningen om American Leagues MVP. Det var också första gången han hade en OPS över 1.000 och ytterligare fem sådana säsonger väntade. Den hypade talangen hade börjat leverera.
Det går att fortsätta i nästan all evighet att rada upp utmärkelser och imponerande statistik han fått fram under åren och hade det inte varit för två, milt uttryckt, incidenter hade jag gärna gjort det.
Den första är den hemlighetsstämplade undersökningen som visade att 104 av 1200 testade MLB-spelare hade dopat sig under säsongen 2003. Alex Rodriguez var en av dem.
Tio år senare, efter att han både förnekat och sedmera ursäktat sin skuld kom nästa skandal. Miami New Times publicerade dokument som kopplade honom till Biogenesis-kliniken i Miami där han tagit tillväxthormoner. Efter flera svängar missade han hela 2014 års säsong som straff för detta.
När han väl rapporterade till spring training 2015 bad han om ursäkt och visade ånger, om det var ånger för vad han gjort eller för att han åkt fast låter jag vara osagt men ångern kändes ärlig. Han har sedan dess gett intrycket av att han vill vara en bättre lagkamrat, ett bättre ansikte utåt för New York Yankees och en förebild för fansen.

Alex Rodriguez kommer pensionera sig som ett toppnamn i flera offensiva kategorier och som medlem i 3000 hits-klubben och, om inget oväntat händer inatt, bara fyra homeruns ifrån att bli den fjärde spelaren i 700 homeruns-klubben. Tyvärr kommer alla siffror ha en asterisk efter sig. Hur bra hade han varit utan doping?
Han hade kunnat pensioneras som en basebollegendar, som var nummer 1 från det han draftades 1993 till det att han 23 år senare la handsken på hyllan.
Girigheten att bli lite bättre, att ta en genväg och lura med- och motspelare gör att han kommer bli ihågkommen som en fuskare.

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!