Krönika: Tim Tebow, tack men nej tack

Jag älskar Tim Tebow. När NASN, som sedan blev till numera nedlagda ESPN America, visade collegefotboll satt jag som klistrad framför Florida Gators matcher trots att jag inte är speciellt biten av sporten i sig. Att se Tebow spela var i sig en fröjd, men lika mycket – om inte mer – spelade hela jippot med ”Tebowmania” in. Det var en cirkus som utspelade sig inför Ben Griffin Stadiums säregna och assymetriska läktare, där det satt 90 000 åskådare och skrek sig hesa när Tebow och hans bibelverser bjöd till show.

Det är i år nio år sedan han vann sin Heisman Trophy och det är sex år sedan han skrev på sitt NFL-kontrakt med Denver Broncos. Det skulle visa sig att de som var tveksamma till att Tebows spelstil inte skulle fungera i NFL fick rätt. Springspelet i college (Tebow innehar flest running touchdowns i SEC’s historia, oavsett position) är ett helt annat än den på professionell nivå där försvarsspelarna är större, snabbare och mer positionssäkra. Det blev totalt 35 stycken NFL-matcher i karriären för Broncos och New York Jets mellan 2010-2012 för att därefter göra gästspel i New England Patriots (2013) och Philadelphia Eagles (2015) träningstrupper utan att slå sig in i den slutgiltiga truppen. Det har ryktats om att kanadensiska CFL eller inomhusvarianten av amerikansk fotboll, Arena Football League, skulle kunna passat Tebow men det har inte blivit något av de ryktena.

Så i augusti i år kom det oväntade beskedet från Tebow-lägret att han satsar på en basebollkarriär, elva år efter att han senast spelade baseboll återkommande. Då i high school. Beskedet slog kanske inte ner som en bomb, men det blev ett nyhetsvärde och många drog snabbt paralleller till Michael Jordans försök att slå sig in i baseboll i mitten 90-talet. Tebow fick snabbt erbjudanden från två independent league-klubbar utanför MLB’s organiserade system och ett kontraktsförslag från en venezuelansk klubb, som spelar under vinterhalvåret. Han höll dock sitt utannonserade showcase den 30 augusti och hela 28 av 30 stycken klubbar fanns på plats. Tebow gjorde inte bort sig och några av scouterna berömde hans power, men de flesta ansåg antagligen inte att det var värt att chansa på en 29-åring som hade uppenbara problem att träffa bollen så fort det inte var en fastball som kom mot honom.

En klubb tyckte dock annorlunda. New York Mets såg tydligen en substans av en MLB-spelare i Tebow och valde att kontraktera honom på ett minor league-kontrakt med en sign-on-bonus på 100 000 dollar. Tebow befinner sig nu i Port St. Lucie på Floridas östkust tillsammans med Mets övriga Instructional League-spelare, mestadels spelare som precis anslutit från high school eller college. Efter denna sejour ska Mets avgöra om Tebow ska spela i Arizona Fall League, en liga för talanger och som spelas under oktober-november.

Det ska påpekas att Tebow inte är speciellt grön på baseboll, han var en ”All-state”-spelare för Florida under high school och hade med stor sannolikhet draftats om han hade valt baseboll före amerikansk fotboll. Bland annat Los Angeles Angels hade Tebow under radarn länge. De senaste 9-10 månaderna har han tränat på egen hand i Arizona och Los Angeles för att finslipa sin sving och teknik. Han har förberett sig och hans kanske främsta styrka, sin beslutsamhet, kryddat med sin stora professionalism har nu gett honom en chans i Mets organisation. Klubben hävdar bestämt att det inte är ett PR-trick utan ser det som en strikt sportslig chansning, men det går inte att förneka att klubben fått mycket massmedialt intresse för i sammanhanget billiga 100 000 dollar.

Florida Instructional League är långt ifrån MLB. Tebow förstår att det är lite vinna eller försvinna. Han är 29 år och baseboll är en av få sporter där den åldern inte är till någon större belastning. Det finns ett fönster på något år eller två där Tebow skulle kunna spela A till AAA om allt faller på plats. Baseboll är relativt unik med så pass många kompetitiva seriesystem under den högsta serien MLB, och skulle det inte fungera i MiLB/MLB så finns det säkerligen ett par lokala affärsmän som slänger allt de har för att få honom till sitt lokala independent league-lag. För även om Tebow är rikskänd i USA så har han inte blivit jättefet under sin korta NFL-karriär, högst ”några miljoner dollar” då NFL-kontrakt inte är garanterade summor. Snittlönen i MLB är fyra miljoner dollar, och lönerna är alltid garanterade.

Jag älskar som sagt Tebow, men jag skulle i slutändan ogilla att se honom lyckas slå sig in i MLB. Det är inte för att det är Mets, det tycker jag bara var kul att det blev i en större klubb om det nu nödvändigt var tvunget att bli ett kontrakt. Den största anledningen för mig är att sporten i många avseenden anses vara en av de svåraste bollsporterna att bemästra. Då och då hör jag Ted Williams citat “I think without question the hardest single thing to do in sport is to hit a baseball” och för mig skulle den världsbilden tyna om du kan vara borta från en sport under elva år, dessutom tidigare spelat som högst på skolnivå, och sedan komma tillbaka och slå dig in i finrummet. Och vilka signaler sänder det att om du misslyckas etablera dig i NFL så kan du alltid prova på lyckan i MLB? Nej, vi är ingen slasktratt tack. Jag erkänner att jag kommer att snegla på Tebows insatser i de basbollsammanghang han framträder i, men för sportens ryktes skull håller jag inte tummarna alltför hårt.

Avslutningsvis gillade jag Stephen A. Smiths reaktion:

Foto: Pablo Corredor

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!