Panel inför slutspelsjakten

Vi svarar på fyra frågor inför de sista matcherna av årets grundeserie i MLB, håll till godo!

1. National League bjuder på ett stentufft wild card-race inför sista omgångarna med New York Mets, San Francisco Giants och St. Louis Cardinals tampandes om de två platserna. Vilka två lag möts slutligen i wild card-matchen?

Johan: Mets tar förstaplatsen. Sen undrar jag om det inte blir lika mellan Cardinals och Giants om den andra. Det vore spännande med en tiebreaker på måndagen tycker jag!

Martin: Jag har svårt att tro att Mets tappar en ledning på 1,5 matcher med så lite tid kvar. Hugget som stucket mellan Giants och Cardinals, men med tanke på att Cardinals har haft problem hemma på Busch Stadium medan Giants har ett winning record hemma (båda avslutar med två hemmaserier) talar det i kombination med att Giants ledning för att de tar hem det andra wild cardet.

Andreas: Mets september (15-10 hittills) är en av de mest imponerande insatserna i år, oavsett lag, med tanke på hur decimerat de är på startande pitchers. Matt Harvey, Jacob deGrom, Zack Wheeler, Jon Niese och Steven Matz är spelare alla lag skulle ha saknat, men Mets har visat sig starka. Det som talar för Cardinals är att Giants har Los Angeles Dodgers i sina tre sista matcher. Förvisso hemma på AT&T Park där man är 5-2 mot divisionsrivalen i år, men  jag tror att Dodgers taggar till och stjälper Giants. Mets och Cardinals tror jag således på.

***

2. Även i American League är det ovisst, med flera lag som fortfarande har chansen att nå wild card-platserna. Vilka lag möts där?

Johan: Toronto tar förstaplatsen och sen tror jag väl att Baltimore tar den andra. Jag ger dock inte upp Detroit ännu och för min del vore Blue Jays-Tigers den roligaste av de två.

Martin: Att Toronto Blue Jays tappar tre matchers försprång känns väl osannolikt? Orioles har en tuff avslutning mot divisionsrivalerna Blue Jays och Yankees som gärna gör det surt för Baltimore. Detroit Tigers möter visserligen rivalen och vinnaren av divisionen Cleveland Indians men har en bra chans att svepa Atlanta Braves i årets sista serie. Tigers tar det andra wild cardet alltså!

Andreas: Blue Jays är givna, och jag kan visualisera att Mariners defilerar mot slutspelet med fyra lite enklare matcher hemma mot Athletics. Orioles har bättre utgångsläge men fem bortamatcher kvar mot just Blue Jays och Yankees – det blir för svårt. Blue Jays vs Mariners låter rimligt!

***

3. Vilket lag med ett losing record har förvånat dig mest?

Johan: Svårt att inte säga Arizona. När detta skrivs är de 65-92, ett sanslöst facit. Jag trodde också betydligt mer på Chicago White Sox (76-81).

Martin: Tampa Bay Rays. Ingenting har stämt där i år. Av de fyra pitchers som har pitchat flest innings i år (Blake Snell borträknad då han inte pitchade i majors förra året) har samtliga en högre ERA. Även nyförvärven har floppat, Hank Conger hade otroligt dåliga siffror innan han blev släppt i juli, Corey Dickerson har slagit betydligt mycket sämre i år, främst då hans tilltänkta DH-roll inte passat honom alls. Brad Miller har visserligen slagit likvärdigt med föregående år men har istället MLB’s näst sämsta Defensive Runs Saved på -14.

Andreas: Jag har liksom Johan svårt att svara något annat än Diamondbacks, jag tippade dem som vinnare av NL West för bövelen! Vilket magplask hela säsongen har varit, med A.J. Pollock borta så gott som hela säsongen och profilvärvningarna Zack Greinke och Shelby Miller helt under isen.

***

4. Chicago Cubs har vunnit National League Central för första gången sedan 2008, vad tror du om deras chanser att vinna World Series?

Johan: Mycket goda, solklar favorit. Ett komplett lag. Deras värsta (enda?) konkurrent är nog att de ska klara av pressen på sig själva, även om det gått ganska bra hittills.

Martin: De har en väldigt bra chans att vinna, och jag håller dem som favoriter. Samtidigt gäller det att vinna serier om tre eller fyra matcher nu, inte 162. Av de tolv lag som har haft flest vinster i grundserien de senaste tio åren (två år har det varit två lag som delat förstaplatsen) har de endast vunnit tre World Series-titlar.

Andreas: Jättefavoriter. Vilken resa man har gjort från att vara ett lag man fnissat åt till att vara ligans bäst sammansatta lag. Allt verkar topnotch, från spelare till front office. Jag tycker det ska bli väldigt intressant att se hur laget och fansen hanterar den något nya identiteten nu när man går in i slutspelet med  ett helt annat favoritskap man är vana vid.

***

Foto: Joel Dinda

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!