Nytt kollektivavtal

Under natten rapporterades det att ägarna och spelarfacket MLBPA kommit överens om ett nytt kollektivavtal som kommer att gälla för de kommande fem åren.
Hur kollektivavtalet kommer se ut i helhet är inte klart än men flera förändringar har rapporterats.

Lyxskatten kommer att vara kvar men kommer höjas. 2017 kommer den drabba lag som betalar ut $195 miljoner eller mer i lön och öka successivt till $210 miljoner 2021 när avtalet löper ut. I år låg gränsen på $189 miljoner. Straffsumman kommer öka till 20% första gången den passeras (17,5% tidigare), 30% andra gången (samma som tidigare) och 50% vid tredje tillfället (40% tidigare).
Ytterliggare skatter kommer att finnas för lag som är högre över gränsen.

Minimilönen kommer att höjas från $507 500 till $535 000 redan till 2017. 2018 kommer den ligga på $545 000 och därefter kommer den höjas i takt med med konsumentprisindex.

Rökfri tobak kommer att förbjudas omedelbart. Undantag kommer gälla för spelare med minst en dags major league service, dvs de har varit på något lags active roster i minst en dag. De behöver inte ha spelat någon match.

Qualifying offer som varit väldigt kritiserat kommer vara kvar, men ändras. Istället för att bli av med sitt val i första rundan kommer man bli av med valet i tredje rundan om man ligger under lyxskatten och valet i andra och femte rundan om man ligger över den. Det rapporteras också att lag som skriver kontrakt med spelare som avböjt ett qualifying offer inte kommer att påverkas om kontraktet understiger $50 miljoner.
Spelare som erbjöds qualifying offer 2016 kommer inte att påverkas av detta.

Säsongen kommer att vara lika lång sett till antal matcher men kommer vara 187 dagar lång från och med 2018, vilket innebär att lagen kommer få ytterligare fyra spellediga dagar.

Active roster, som ryktats om att utökas, kommer bestå av lika många spelare som tidigare. 25 spelare till och med 31 augusti samt i slutspelet och 40 från och med 1 september till och med grundseriens sista dag.

International draft kommer inte införas, vilket tidigare var ett krav från ägarna. Däremot kommer varje lag kunna lägga max $4 miljoner i bonusar på spelare. I den internationella draften skulle spelare från samtliga länder utom USA, Kanada och Puerto Rico vara tillgängliga.

All Star game kommer inte längre avgöra vilket lag som har hemmaplansfördel i World SeriesDet lag med flest vinster under grundserien kommer istället ha fördelen.

I och med detta kommer MLB vara utan strejk eller lockout minst 26 år, längst bland de stora sporterna i USA. NFL:s senaste strejk var 2011, NBA:s lockout var samma år och NHL hade en lockout 2013.

Fotnot: Endast ett urval av kollektivavtalet är med. Flera mindre punkter finns samt delar av det har inte rapporterats än. Enligt ESPN kan det dröja flera veckor innan kollektivavtalet i sin helhet kommer att finnas tillgängligt för allmänheten.

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!