Var landar José Bautista?

Dominikanen José Bautista innehar ett rätt så säreget rekord; han är den enda spelare som tillhört fem olika MLB-trupper under en och samma säsong (2004). Häng med nu:

År 2000 draftades han av Pittsburgh Pirates men plockades upp av Baltimore Orioles under Rule 5-draften och startade säsongen 2004 hos just Orioles. I juni plockade Tampa Bay Rays honom via waivers och senare samma månad köpte Kansas City Royals hans kontrakt. I slutet av juli bytte Royals bort Bautista till New York Mets som bara ett par minuter senare i sin tur bytte bort honom till Pirates. Toronto Blue Jays, klubben Bautista representerat fram till nu, knöt till sig honom säsongen 2008.

Sedan säsongen 2010 har Bautista tillhört ligans absoluta elit när det gäller offensiv produktion. Representerandes Blue Jays har han slagit flest homeruns (249 st), har 8:e högst fWAR och 4:e högst snittvärde av wRC+ (152, dvs Bautista skapar 52 % fler runs än den genomsnittligare slagmannen) sedan dess. Hur kommer det sig då att detta offensiva monster fortfarande står utan kontrakt till kommande säsong? Utan inbördes ordning bryter vi ner ett antal framstående orsaker.

Svalt 2016

Det diskuteras flitigit huruvida det finns ett ”contract year”-fenomen eller inte inom MLB, dvs att spelare överpresterar sista säsongen innan man blir en free agent. Oavsett vad så är det definitivt inte en fördel att missa en mängd matcher på grund av en skada och generellt försämra sin produktion. Mellan 2010-2015 snittade Bautista 601 PA, 38 HR och .268 BA per säsong. Förra säsongen blev det 22 HR och låga .234 BA på 517 PA. Hans wRC+ var fortfarande helt ok på 122, men ner från 148 och 160 från föregående två säsonger. Summa summarum, det finns tydliga tecken på en nedåtgående trend.

36 är ingen ålder

Jo, det är det. Baseball Prospectus har en bra artikel skriven av J.C. Bradbury som tar upp ämnet när en spelare egentligen når sin peak. Artikeln är förvisso från 2010, men kontentan är att den skriver upp åldern från 27 till 29 år för en spelares peaknivå. Det är möjligt att det går att skriva upp åldern ytterligare något år eller två, men oavsett vad är Bautistas ålder på 36 år en belastning. Det finns givetvis undantag som exempelvis David Ortiz eller självaste Babe Ruth som levererat stadigt sent i sina karriärer, men det klassar vilken general manager som helst som anomali.

Höga kontraktskrav

Kanske var det på grund av sin tidigare rätt så brokiga karriär som Bautista tyckte att fem år för 64 miljoner dollar var en förträfflig idé, men han skrev på det kontraktet inför säsongen 2011 som 30-åring och bara ett år innan han skulle bli free agent. Nu är 64 miljoner riktigt mycket pengar för gemene man, men den årliga snittlönen (AAV) på 12,8 miljoner dollar är låg jämfört med andra som skrev långa kontrakt vid samma tidpunkt. Exempelvis Carl Crawford (20,2 miljoner AAV), Adrian Beltre (16 miljoner AAV) och Jayson Werth (18 miljoner AAV). Sedan har vi förstås alla monsterkontrakt skrivna efter det, med löner över 27,5 miljoner i AAV för ett flertal spelare.
Bautista yppade, troligen i besvikelse att spelat strålande baseboll för i sammanhanget kaffepengar under sina gyllene år, att hans nästa kontrakt inte skulle innefatta samma ”hometown discount”. Han ska inför föregående säsong enligt rykten sagt till Blue Jays ledning att han ville ha 125 miljoner dollar för fem år, så det mesta tyder på att Bautista både vill ha duktigt betalt och ser sig själv spela baseboll i flera år framöver. 25 miljoner dollar per år i 1-2 år hade inte varit orimligt, men ingen klubb känner sig speciellt sugen att betala den lönen till samma år som han fyller 40.

Kostar ett högt draftval

Den klubb, exklusive den tidigare klubben Blue Jays, som eventuellt skriver kontrakt med Bautista förlorar sitt draftval i den första eller andra rundan i den kommande draften. Detta på grund av att Bautista fick ett så kallat ”qualifying offer” (1 år för 17,2 miljoner dollar) av Blue Jays som han tackade nej till, och att Blue Jays qualifying offer reglerades av det gamla kollektivavtalet som straffar den värvande klubben hårdare än vad det nya kollektivavtalet kommer att göra vid liknande situationer. Draftvalen 1-10 är säkrade och Rockies har redan förlorat val 11 när de knöt till sig Ian Desmond, så dessa klubbar förlorar bara sitt val i andra rundan om de värvar Bautista. Övriga klubbar däremot förlorar sitt dyrbara val i den första rundan, och slänger man ett öga på draftordningen för 2017 så ser man att det är framför allt i den gruppen av lag som de stora plånböckerna finns.

Den nya lyxskatten

Med det nya kollektivavtalet kom nya regler för den så kallade lyxskatten. Den har fått ganska lite medialt utrymme, men den har gjort det markant dyrare för lag att ligga över nivån längre än något år i och med att skatten accelereras snabbare med det nya avtalet. Det gjorde bland annat att Red Sox sa ”tack, men nej tack” när Bautistas läger hörde sig för om de var intresserade av hans tjänster. Av samma anledning är det ytterst osannolikt att annars köpstarka klubbar som New York Yankees, Los Angeles Dodgers och Detroit Tigers skulle vara intresserade.

José being José

Många fans gillar det, men minst lika många hatar det. Joey Bautista har attityd. Vi har sett några rejäla batflips och handgemäng från honom, och det är troligt att det ligger honom i fatet hos några klubbar. Orioles general manager Dan Duquette var transparent och sa till pressen ”Vi har meddelat Bautistas agent att vi inte är intresserade då våra fans inte gillar honom”.

DH

Bautista är en hygglig outfielder och har omgångar varit med i toppen av spelare med flest outfield assists, men de flesta tyckarna anser att han hör hemma i ett American League-lag där han inte behöver spela i defensiven i varje match. Det eliminerar alla 15 stycken lag från National League i ekvationen tänkbara destinationer.

Slutsats

Så var landar Bautista till slut? Det logiska är att Blue Jays och Bautista kommer överens. Klubben förlorar inget draftval och båda parterna känner varandra och har haft en fruktsam relation ihop. Personligen tror jag att klubben och spelaren kommer överens om ett kontrakt i regionen 3 år och 60 miljoner. Det vill säga ungefär det som den tidigare klubbkamraten Edwin Encarnacion nyligen skrev med Cleveland Indians. Blue Jays har inte råd att tappa både Encarnacions och Bautistas produktion, och de behöver fortfarande en rightfielder. Klubben vill helst ha ett 1-årskontrakt men jag tror att Bautistas agenter lyckas spela ut Blue Jays mot åtminstone en annan budgivare och får till ett par extra år på kontraktet.

De klubbar som utöver Blue Jays tros ha störst intresse är Texas Rangers, Houston Astros och nu senast rapporterade Ken Rosenthal att Cleveland Indians förbättrade resurser – mycket tack vare sitt deltagande i World Series – öppnat för en återförening mellan Encarnacion och Bautista.

Foto: Keith Allison

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!