Inför 2017 – NL West

Här är all information om NL West 2017 du behöver.

dbacks_logo2

Arizona Diamondbacks

Hur gick det ifjol:
Diamondbacks var förmodligen fjolårets största flopp efter att gjort en tunga förvärv i Zack Greinke, Shelby Miller och Jean Segura och ändå bara få resultatet 69-93. Ett monumentalt misslyckande. Man klarade med nöd och näppe att bli fyra i divisionen.

Viktiga nyförvärv/förluster:
Först och främst, nytt folk i front office! ESPN’s Keith Law gick så långt och undrade om Tony La Russa med personal ens kunde det grundläggande arbetet med att driva en basebollklubb. Till i år är Mike Hazen, tidigare i Red Sox, GM och vice president i klubben.
På spelarsidan finns lovande pitchern Taijuan Walker från Mariners. Walker har inte fått fart på karriären men är fortfarande bara 24 år. Shortstopen Ketel Marte kom i samma trade och kostade bland annat den duktiga Jean Segura som bara gjorde en säsong i Diamondbacks. 40-åringen Fernando Rodney fick ett 1-årskontrakt och är tänkt att förstärka bullpen.

Vem slår in poängen:
Han är en av sportens största stjärnor men Paul Goldschmidt är inte riktigt lika omskriven som exempelvis Bryant och Trout. 2016 var inte riktigt lika produktivt som tidigare år, men 24 HR, 110 BB, 33 doubles, BA. 297 och OBP .411 var ändå bra och Goldschmidt kommer att vara extremt viktig även i år. 3B Jake Lamb hade en riktigt bra säsong med 29 HR och 31 doubles, likaså kubanen Yasmany Tomas som går från klarhet till klarhet. I år är dessutom viktiga A.J. Pollock tillbaka efter sin långa skadefrånvaro ifjol.

Vem är lagets ess:
Tveklöst Zack Greinke, även om han förra året var en skugga av sitt forna jag. 2015 gick han 19-3, ERA 1.66 och WHIP 0.844 i Dodgers. Diamondbacks öppnade plånboken och slängde 206 miljoner dollar på honom för sex år. Greinke svarade med att ifjol gå 13-7, ERA 4.37 och WHIP 1.273. Här finns det helt klart ett förbättringsområde. FIP har gått från 2.76 till 4.12, så det handlar inte bara om en sämre defensiv i sitt nya lag.

Hur kommer det gå i år:
Laget är byggt för att fajtas om en slutspelsplats, och faller bitar på plats – varför inte? Men det är många frågetecken som behöver rätas ut på framför allt pitchersidan. Med starka Dodgers och Giants i divisionen blir det extra viktigt att göra bra resultat mot Rockies och Padres.

Kuriosa/Övrigt:
Phoenix storstadsområde är USA’s tolfte största och ett av de snabbast växande. Mellan 2010 och 2016 växte befolkningen med 450 000 invånare och har nu 4 660 000 invånare.

 

rockies_logo2

Colorado Rockies

Hur gick det ifjol:
För sjätte året i rad förlorade man fler matcher än man vann och slutade på 75-87 och en tredjeplats i divisionen. Om resultatet överraskade något så var det snarare i positiv riktning än negativ. Störst skillnad mot vad som förväntades gjorde Trevor Story om slog sju homeruns på sina sex första major league-matcher i karriären och sedan fortsatte producera under året.

Viktiga nyförvärv/förluster:
Äntligen har Ian Desmond fått sitt stora kontrakt. Efter ett år på Texas Rangers outfield är han tillbaka på infield, men den här gången som 1B. 70 miljoner dollar är hans femårskontrakt värt.
Man har även förstärkt bullpen med Michael Dunn (3 år och 19 miljoner dollar) och Derek Holland (1 år och 7 miljoner dollar). Holland är även tilltänkt closer.
Den mest namnkunniga förlusten är nog Boone Logan som är klar för Cleveland Indians.

Vem slår in poängen:
Med ligans högsta park factor på Coors Field gör de flesta det. Störst press ligger på 3B Nolan Arenado, följt av outfielders Charlie Blackmon och Carlos Gonzalez. Och klarar Trevor Story att återupprepa sitt anmärkningsvärda rookie-år?

Vem är lagets ess:
Jon Gray gjorde 29 starter under rookie-säsong och slutade med en ERA på 4.61 och WHIP på 1.26, vilket inte är något att skämmas för i en offensivt präglad division. Ett år äldre kan han ta ett kliv till och med Colorado-mått åtminstone bli ett ess.

Hur kommer det gå i år:
Man har förstärkt både offensiven och bullpen och kan nog knipa ett par vinster till. Stora minuset är fortfarande rotationen. Bör landa på lika många vinster som förluster eller strax under.

Kuriosa/Övrigt:
Colorado Rockies förvarar sina matchbollar i en humidor för att bollarna inte ska flyga riktigt lika lätt i den tunna luften i Denver. Dessutom är de datummärkta och precis som i köttdisken gäller ”först in – först ut”.

 

dodgers_logo2

Los Angeles Dodgers

Hur gick det ifjol:
För fjärde året i rad tog man hem NL West, den här gången med 91 vinster och 71 förluster. I slutspelet slog man Washington Nationals i en femte avgörande match innan Chicago Cubs blev för svåra i National League Championship Series.

Viktiga nyförvärv/förluster:
Dodgers offseason har varit relativt lugn och man har först och främst skrivit kontrakt med egna spelare med utgående kontrakt. Bland annat har Kenley Jansen, Justin Turner och Rich Hill skrivit kontrakt med en 8-siffrig årslön. Man har även bytt till sig 2B Logan Forsythe för minor leaguern José De Leon. Även divisionskonkurrenten San Francisco Giants tidigare relieverstjärna Sergio Romo är klar för Dodgers.

Vem slår in poängen:
Mycket hänger på förra årets rookie of the year Corey Seager som även kom trea i MVP-omröstningen och slog .308/.365/.512. Man har även spelare av högsta klass i Justin Turner och Joc Pederson.

Vem är lagets ess:
Hur stavar man till ess i Kalifornien? C-L-A-Y-T-O-N-K-E-R-S-H-A-W.
Den trefaldige Cy Young-vinnaren hade ytterligare en makalös säsong förra året och hade det inte varit för att han missat två månader av säsongen hade han säkerligen tagit hem priset för fjärde gången. På 21 starter under grundserien hade han en WHIP på 0.73, 1.69 i ERA och 1.80 i FIP.

Hur kommer det gå i år:
Dodgers ser återigen starka ut i en ganska svag division och bör ta hem divisionstiteln ganska enkelt. Man är bra rustade för ett slutspel med både stark rotation och bullpen vilket gör att man har en bra chans att gå långt där. 2017 kan vara Dodgers år.

Kuriosa/Övrigt:
Joc Pedersons pappa Stu Pederson spelade outfield för Dodgers 29 år innan hans son gjorde sin debut. Det blev dock endast åtta innings och fem at bat fördelat på åtta matcher för Pederson den äldre som spenderade resten av sin proffskarriär i minor leagues.

 

padres_logo2

San Diego Padres

Hur gick det ifjol:
Man började med att förlora första matchserien för säsongen mot Dodgers i tre raka matcher och totalt 0-25 i inslagna poäng. Dessutom skadade sig Opening Day-pitchern Tyson Ross och var borta resten av säsongen. Saker och ting blev inte bättre under säsongen och spelare som Drew Pomeranz, Fernando Rodney, Matt Kemp och Melvin Upton började skeppas iväg. Padres blev sist i divisionen med 68-94.

Viktiga nyförvärv/förluster:
På pitchersidan kommer Trevor Cahill, Jhoulys Chacin och Jered Weaver. Försvann gjorde Tyson Ross, Brandon Morrow och Edwin Jackson. Ny positionsspelare är Erick Aybar och Adam Rosales lämnar.

Vem slår in poängen:
Wil Myers skrev på ett kontrakt på sex år och 83 miljoner dollar, vilket visar hur mycket Padres hoppas att han fortsätter sin hittills fina första San Diego-sejour. 28 HR ifjol gav en All Star-plats. Yangervis Solarte har också visat sig vara ett värdefullt tillskott i Padres offensiv. Unga Hunter Renfroe, en av Padres bäst rankade talanger, kommer att få visa upp sig från start. Outfieldern valdes i första rundan 2013 av Padres och slog 30 HR, 34 doubles och BA .306 i AAA förra säsongen.

Vem är lagets ess:
Ingen, men startar säsongen gör nytillskottet Jhoulys Chacin. Förra säsongen kastade han ERA 4.81 för Braves och Angels, men 2013 kastade han 197 IP och gick 14-10 o Rockies med en ERA och FIP på 3.47.

Hur kommer det gå i år:
Slutspel är bara att glömma, men att förbereda talanger som Renfroe och följa topptalangen Anderson Espinosa blir nästan nummer ett för Padres. Vad man ser i en spelare som Jered Weaver, men en fastball i 85 mph-klassen, är svårt att se. Även om klubben inte är villiga att prata om en rebuild så är det förstås precis i det skedet klubben befinner sig i. Med både Diamondbacks och Rockies aktiva på spelarmarknaden är det faktiskt svårt att se Padres lyfta från sistaplatsen i divisionen.

Kuriosa/Övrigt:
Klubbens maskot heter ”The Swinging Friar” och är en slags munk (inte bakverket) som en hyllning till de spanska munkar som på 1700-talet grundade det som idag är staden San Diego.

 

giants_logo2

San Francisco Giants

Hur gick det ifjol:
87 vinster och 75 förluster blev till en andraplats i divisionen och en wild card-plats. Där fick man möta ett New York Mets med ett identiskt resultat under grundserien. Madison Bumgarner stod för en shutout i första rundan och därmed var Giants klara för division series. I egenskap av basebollsupporter som egentligen inte har något emot Giants vill jag tacka Chicago Cubs för att ha slagit ut Giants i division series och därmed stoppat allt snack om att Giants skulle vinna bara för att det är jämnt år.

Viktiga nyförvärv/förluster:
Det är främst bullpen som ser annorlunda ut i år jämfört med förra året. Mark Melancon får 62 miljoner dollar de kommande fyra åren medan Sergio Romo och Santiago Castilla är klara för andra lag.
Man har även tagit in Nick Hundley som backup till Buster Posey.

Vem slår in poängen:
Offensiven lär inte vara Giants styrka i år men Brandon Belt bör vara mitt i sin peak och lär behöva slå in en hel del runs i år. Buster Posey hade ett sämre år ifjol och det kommer behövas att han slår bättre än .288/.362/.434 i år.

Vem är lagets ess:
Inget ont om varken Jeff Samardzija eller Johnny Cueto men Madison Bumgarner är den stora stjärnan i Giants. 27-åringen hade en ERA på 2.74 på sina 34 starter i grundserien förra året och släppte tre runs på sina 14 innings i slutspelet. En FIP på 3.24 placerar honom i toppen av ligan också.

Hur kommer det gå i år:
Små förändringar under offseason brukar ge små förändringar i resultatet. Fangraphs ”projected standings” visar att Giants vinner 87 vinster även i år, så då säger även jag det.

Kuriosa/Övrigt:
Giants manager Bruce Bouchy har ligans största huvud. 8 ¼ tum har han i kepsstorlek.

 

Foto: Max Dernt

Fotnot: Arizona Diamondbacks och San Diego Padres är skrivet om av Andreas. Colorado Rockies, Los Angeles Dodgers och San Francisco Giants av Martin.

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!