Halvtid

Tiden flyger iväg, igår/under helgen nådde flera av lagen 81 matcher och därmed halva säsongen spelad. Jösses, känns som att jag såg delar av New York Yankees premiärmatch mot Tampa Bay Rays typ i förrgår, men så är det uppenbarligen inte.

Håll med om en sak, det är en ganska märklig säsong hittills i år, är det inte det? Ärligt talat, är det bara jag eller känns inte väldigt många lag lite halvrisiga? Det finns några som sticker ut såklart, men det är lite frustrerande som basebolljunkie att se hur många lag som inte tycks kunna komma igång!

Jag har skrivit förut om de ”dåliga favoriterna” och även om man inte bara ska fokusera på dem så får jag återkomma lite till ämnet ändå. Hur Chicago Cubs kan vara 40-41 är för mig en gåta. Hela NL Central är ju ett enda sorgebarn känns det som. Milwaukee Brewers leder just nu divisionen (44-39) och man ska inte ta något ifrån deras insats, att ett lag i en mindre rebuilding leder divisionen just nu är ju kul för dem, men det är även ett enormt kvitto på hur dålig divisionen är (hittills!) i år:

Milwaukee Brewers, 44-39, .530
Chicago Cubs, 40-41, .494
St. Louis Cardinals, 39-41, .488
Pittsburgh Pirates, 37-44, .457
Cincinnati Reds, 35-45, .438

Det ska ju inte behöva vara så här. Optimisten säger såklart att ”divisionen lever” och ja, självklart, det gör den ju. Men att det bäst rankade laget bara är fem matcher över .500 känns sådär.

Tittar vi på AL Central känns det lite likadant. Cleveland Indians leder just nu och är kanske på väg mot den titeln som ”alla” sa att de skulle vinna. Men de är också bara sex matcher över .500 (43-37) och varken överraskningen Minnesota Twins (41-39) eller 2015 års mästare Kansas City Royals (40-40) ger sig i kampen om titeln.

Så beroende på hur man ser det är det både positivt och negativt. En aspekt av det är att årets trading deadline lär bli hyperintressant. SÅ många lag är eller i alla fall tror att de är med i det och kan gå för det. ”Priset” för pitchers lär knappast hamna på rea-hyllorna om man säger så.

Olof och Niklas pratade intressant om det i senaste avsnittet (eller om det var veckan innan) av ”Veckans MLB” att det var ”så gott som klart” att det kommer bli suveräna Houston Astros som möter de minst lika bra Los Angeles Dodgers i World Series i oktober. Redan när jag hörde det så hajade jag till. Hade säsongen tagit slut idag så visst, jag köper det, herrar Hellerstedt och Svensson har koll och givetvis hade det kunnat blivit så. MEN, både de, jag och ni som läser vet om att World Series och slutspelet överlag handlar inte alltid om vilket lag som var bäst under säsongen..

Nej, för det handlar ofta om hur formstarkt laget är just då! Clevelands övertygande 3-0 i matcher mot Boston Red Sox i förra årets ALDS någon? Washington Nationals fortsatta förmåga att hitta sätt att förlora en NLDS-serie? Så nja, jag ropar inte hej ännu och det är ju tur det.

Det går dock inte att ignorera Houston Astros som så gott som redan har avgjort AL West. 55-27 betyder att de vunnit sisådär 67% av matcherna, ett imponerande facit. Mitt inför-tips Seattle Mariners var på gång ett tag, men är nu 5-5 sista tio matcherna och tillbaka under .500-strecket igen, precis som Texas Rangers (40-41). Även Los Angeles Angels harvar runt där men är just nu en match över, men också 13.5 match efter Houston. Maybe next year Seattle..

Washington Nationals ligger 7.5 matcher före Atlanta Braves i toppen av NL East, detta trots alla bullpenproblem som laget haft. De är 13 matcher över .500 och tråkigt nog det enda laget som just nu har plusstatistik i W/L-kolumnen. New York Mets kanske är lite på gång med fyra raka segrar och 7-3 de sista tio, men de har ändå en bit upp.

Som tur var finns det två divisioner till att ta upp. Den mest spännande och faktiskt fascinerande måste vara NL West. Dodgers (55-28) är kanon, men Arizona Diamondbacks och Colorado Rockies kämpar på där bakom. Med deras W/L-records (51-31 resp. 48-35) så skulle de om säsongen avslutades idag mötas i NL:s Wild Card-match. De båda är alltså före lag som Cubs, Cardinals, Mets, Pirates och även San Fransisco Giants, som var ett lag många trodde på inför säsongen men som verkar ha givit upp helt efter deras katastrofala första halva (32-51) av 2017.

Trots Giants och San Diego Padres (33-48) kräftgång så får man säga att NL West just nu är ”the best division in baseball”. Det kanske retar upp några AL East-fans, men då kan jag väl skriva lite om den så ni lugnar ner er ett par hekto. Red Sox leder i dagsläget (46-35) några matcher före Yankees (43-36) och Rays (43-40) som inte vill eller tänker ge sig. Toronto Blue Jays har haft en närmast ”fantastisk” förmåga att förlora matcher när de haft chansen att nå .500 och är just nu sist, två matcher efter fjärdeplacerade Baltimore Orioles.

Klart att jag som rödstrumpa är glad att mitt lag just nu är etta i tabellen, men det är svårt att slappna av ändå. Yankees är bra trots skadeproblemen och Rays finns med där som ett irriterande skavsår som man inte blir av med. Jag tror ändå att Boston kommer fortsätta ”äga” tronen då de fortfarande inte klickat på alla cylindrar. Deras starting pitching har förbättrats men kan ännu bättre och jag undrar om redan nämnda skadeproblemen för Yankees kanske kommer ikapp dem lite. Det blir en mycket intressant vecka nu innan årets All Star-break och direkt efter när serien startar igång igen väntar en riktigt fet fyramatchersserie mellan Red Sox och Yankees på Fenway Park i Boston 14-16/7 (två matcher på söndagen).

Notiser runt om i ligan:

Var lite nedstämd i fredags morse efter att ha sett skadan som drabbade Yankees Dustin Fowler i sin debut. Väldigt tråkigt, stackaren hann inte ens med sitt första at bat innan olyckan var framme. Jag tänkte skriva hur imponerad jag var av Yankees som efter den regnförsenade torsken i Chicago fick flyga till Houston och tydligen kom i säng först runt 6-tiden lokal tid fredag morgon. Då tänkte jag att ”Houston måste ju vinna ikväll”. Så blev det inte, New York-laget vann komfortabelt till slut med 13-4 och var på väg att vinna även natten till idag när Didi Gregorius slog en grand slam och gav Yankees ledningen med 5-2. Då stängde jag av TV:n och kände att ”fan vad starkt av dem att ta de två första i serien”.. Men Houston ville annat, de vände och vann till slut med 7-6 och den tredje och ”avgörande” matchen i den serien spelas ikväll 20.10 svensk tid. Då hoppas nog Yankees-fansen på att Brett Gardner ger fan i att ge bort outs i såna här lägen.

Dave Roberts var minst sagt ”lite upprörd” på Padres manager Andy Green i fredags. Aldrig sett honom så där förut, han fick en matchs avstängning för sin inblandning i rabaldret.

Den 17:e och 18:e april 2018 möts Minnesota (hemmalag) och Cleveland i en tvåmatchersserie i San Juan, Puerto Rico. Fransisco Lindor verkar minst sagt nöjd med det (se artikel/video).

Jag är inte det största John Farrell-fanet i världen, men jag tänker inte beskylla honom för att han skippade Red Sox match i Toronto och istället flög och såg sin son Luke Farrells debut i Kansas igår.

”The baseballs might be juiced!”. Öh, va? Låt grabbarna lira för fan.. Vilket trams!

Home Run-derbyt är ju vad det är, men det vore kul att se Aaron Judge där. Han om någon borde ju kunna ge Giancarlo Stanton en match! Jag såg en rubrik till en artikel om att Ichiro Suzuki borde få vara med. Först skakade jag på huvudet åt tanken men allteftersom kände jag att varför inte? Ichiro fyller 44 i oktober och spelar troligen sin sista MLB-säsong (även om något lag kanske vill ge honom ett minor league-kontrakt efter säsongen men då tror jag hellre att han åker hem till Japan i så fall) så varför inte hylla honom ordentligt även om han inte lär vara i närheten av att vinna derby-titeln. Man ska alltid ta tillfället i akt att hylla och uppmärksamma stora spelare!

Jag är fortfarande smått extatisk att Chris Sale faktiskt pitchar för mitt lag. Han slider är verkligen något utöver det vanliga!

Sunflower seeds någon!?!??!

Jag har den, jag haaar den, jag haa… Jävlarrr, jag tappade den..

Har du inte MLB.TV? Då borde du ändra på det bums då resten av 2017 års säsong plus slutspelet finns att införskaffa för kalasbilliga 20.17 dollar (plus skatt) här.

Apropå MLB.TV, tidiga matcher varje dag kommande veckan!

Playball-träff med Martin och Andreas på lördag. Yankees-Brewers kl 19.05 och (i alla fall delar av) Rays-Red Sox kl 22.10. Blir fint det!

Man ska inte ropa hej ännu, saker kan förändras och det kan dyka upp något innan dess, men PLANEN är i alla fall att hålla koll på och rapportera under trading deadline måndag den 31/7.
Så om inte allt går åt pipan så ses vi då!

Tack för att ni läste och fortsätter följa oss här på Playball.
Kommentera gärna, här eller på Twitter/i MLB.SE-gruppen på Facebook.

Johan – @Rodsockan

Visa kommentarerStäng kommentarer

2 Kommentarer

 • Niklas Hellerstedt
  Posted 3 juli, 2017 at 14:07 0Likes

  Grym krönika. Vill bara hugga tillbaka lite på påståendet att vi i Veckans MLB menade att det är ”så gott som klart” att LAD och HOU möts i World Series. Jag tror vi mer ställde frågan: ”Är det klart att…?” och resonerade oss sedan fram till att båda lagen förlitar sig på en del unga spelare som har väldigt lite rutin av postseason och att WSH/ARI/COL hotar/kan skrälla i NL och att CLE/BOS börjar komma igång i AL. Jag tror i alla fall det var så vi sa. 🙂
  Precis som du säger blir man inte mästare i juni utan de mest kritiska tidpunkterna är trading deadline och Division Series där det räcker med att man stöter på en het pitcher för att slutspelet ska ta slut innan det egentligen har börjat. Då spelar det ingen roll om man vann långt över 100 matcher under säsongen, eller var först till 50 vinster. 🙂
  Ser verkligen fram emot en grym rapportering under trading deadline day. (Min födelsedag btw, haha).

  • Rodsockan
   Posted 4 juli, 2017 at 22:44 0Likes

   Tjo! Hehe, kan vara så, det var inte menat som en ”syrlig passning” utan mer att jag ville förmedla mina tankar just om att vissa lag är kalas under säsongen och sen faller igenom =)

   OJOJ då måste jag ju, så får du ha ballonger till då! =D

Kommentera!