Krönika: Yankees, Wild Card Game, smartklocka

Tre veckor av ordinarie säsong kvar så jag kände för att göra en ”hjärntömning”, för att citera min Playball-kollega Johan. Jag vet att Mr Johan också laddat upp för en text, så jag ska försöka att inte krocka för mycket med de ämnen jag tror att han kommer att avhandla.

Det är en smått frustrerande säsong för mitt Yankees. Vi är förvisso 76-65 och har för närvarande en handfull segrar tillgodo på övriga wildcard-jagande lag, men trots att en wildcard-match räknas som slutspel så är det en match med så sinnessjukt mycket ångest över sig. Allt man krigat för i ett år kan stå och falla med en enda inning i en sudden death-match. Yankees har på fyra år bara spelat en slutspelsmatch, wildcard-matchen mot Astros 2015. På ett fullsatt Yankee Stadium utmanövrerade Dallas Keuchel Yankees slagmän och säsongen var över på tre timmar och fyra minuter. Det är definitivt angeläget att vinna en division om man har möjlighet, och det har varit frustrerande att inte kunna komma ikapp Red Sox och gapet ligger stadigt på 4-5 vinster till Bostons fördel. Det är inte omöjligt, men Red Sox är på papper det bättre laget (Yankees vann dock inbördes möten med 11-8 den här säsongen) och borde kunna hålla ut till en divisionsseger. Och med handen på hjärtat, inför säsongen var allt annat än en Red Sox som AL East-mästare en överraskning.

* * *

Jag sa lite skämtsamt till Johan ”Heja Rays!” inför Bostons serie mot Tampa Bay, men jag har full förståelse att Rays-spelarna kan ha problem med koncentrationen när det blev klart att orkanen Irma bytte riktning och ser ut att träffa västkusten istället för östkusten. En intressant sak som hände med Yankees spelschema inträffade när MLB flyttade matcherna mellan Yankees och Rays på måndag-onsdag från Tropicana Field till Citi Field var att Yankees plötsligt bara hade en serie av kvarvarande sex serier utanför New York:

TBR-NYY, Citi Field, New York
NYY-BAL, Yankee Stadium, New York
NYY-MIN, Yankee Stadium, New York
TOR-NYY, Rogers Center, Toronto
NYY-KCR, Yankee Stadium, New York, (en match)
NYY-TBR, Yankee Stadium, New York
NYY-TOR, Yankee Stadium, New York

Yankees är 40-27 hemma och 35-38 borta i år, så hemmaplan har hittills i alla fall varit en framgångsfaktor. Nu är inte den mindre arenan Citi Field hemmaplan i dess rätta bemärkelse, men man slipper resa och bo på hotell. Och Yankees är 2-0 i år på Citi Field.

* * *

Boston åkte fast för att ha använt teknik, bland annat telefoner och smartklockor, som hjälpmedel för att lista ut och förmedla vilka tecken Yankees catcher gav till sin pitcher. Oärligt och fusk, men jag har svårt att brusa upp allt för mycket. Alla lag fuskar med ”signs” på ett eller annat sätt i omgångar, det Red Sox lyckades göra var att åka fast. Klantskallar! Sedan kom en halvdesperat motanmälan från Red Sox att Yankees skulle haft en tv-kamera riktad mot Gary DiSarcina och haft tillgång till en superhemlig YES Network-feed, men jag tycker att YES kommentator Michael Kay sammanfattar vad jag känner:

”To involve YES in your scam so you can try to slither away from what you did wrong offends me”.

Stå för det ni har gjort och gå vidare, precis som Yankees gjorde med Michael Pineda och talltjäran (”pine tar”).

* * *

Indians har 17 raka segrar, imponerande! Lika imponerande, fast åt andra hållet, är att Dodgers är uppe i nio raka förluster och har 14 förluster på de 15 senaste matcherna. Man kan prata mycket om att lag kan slå av på takten när man är slutspelsklara (vilket Dodgers i princip är), men jag kan ändå inte förringa att formen är ett visst orosmoln. I den nuvarande serien mot Rockies har man förlorat med Clayton Kershaw, Yu Darvish och Alex Wood på kullen, själva kärnan av startande pitchers inför det stundande slutspelet.

* * *

Jag tycker att den andra wildcard-platsen fyller en stor funktion att göra grundserien mer relevant för fler lag längre in på säsongen. I American League är det åtta lag som antingen ligger på wildcard-plats eller är 4,5 segrar bakom en plats. Det är färre lag inblandade i National League i år, men Brewers och Cardinals är tre segrar bakom Rockies. Hade det bara varit en wildcard-plats, som det var tidigare, hade de istället varit åtta segrar bakom Diamondbacks och säsongen hade i princip varit över redan.

* * *

Snabb tippning inför slutspelet utifrån magkänslorna nu:

Yankees möter Angels i Wild Card Game
Diamondbacks möter Rockies i Wild Card Game

ALCS vinns av Indians
NLCS vinns av Dodgers

WS vinns av Indians

Visa kommentarerStäng kommentarer

3 Kommentarer

 • Niklas Hellerstedt
  Posted 10 september, 2017 at 10:27 0Likes

  Synd att MLB inte tog chansen att lägga Rays flyttade serie till ett basebolltörstande och villigt Montreal.

  • Rodsockan
   Posted 10 september, 2017 at 15:53 0Likes

   Hotellbrist där med kanske?
   Tänkte inte ens på det men det hade ju varit kanon! =)

  • Andreas Westling
   Posted 10 september, 2017 at 19:02 0Likes

   Oj, det hade varit ett känsligt ämne. Att tillfälligt spela det lag som kanske ligger närmast en flytt, i en av de städer som är en stark kandidat att flytta laget till i så fall. Nu tror jag inte just detta scenario händer, men det är nog ett duktigt laddat ämne!

Kommentera!