Inför AL Wild Card Game 2017

I natt klockan 02:00 svensk tid startar årets slutspel med American League Wild Card Game mellan New York Yankees och Minnesota Twins.

New York Yankees

Tog sig till slutspelet genom att vinna 91 stycken matcher och var länge med i kampen om att vinna AL East, men fick till slut ge sig mot Boston Red Sox. Säkrade hemmaplan för WCG genom att bli ”bästa tvåa”. Spelade senast i slutspelet 2015 i just WCG, där man förlorade mot Houston Astros med 0-3 och bara mäktade med tre hits och två walks.

På kullen ställer man den unge pitchern Luis Severino som med sina 23 år och och 225 dagar är den yngsta Yankees-pitchern i ett slutspel sedan Andy Pettitte (23 år och 111 dagar). Severino har på allvar slagit igenom i år med 14-6, ERA 2.98, FIP 3.08 och SO/9 på 10.7. Hans fastball på knappa 100 mp/h har skördat många strikeouts. Bakom Severino finns en av ligans bästa bullpen med David Robertson, Tommy Kahnle, Chad Green, Dellin Betances och Aroldis Chapman till förfogande. Yankees relievers är tredje bäst sett till ERA (3.34), Twins är 22:a på samma lista med 4.40.

Offensivt har året handlat väldigt mycket om den 201 cm långe outfieldern och rookien Aaron Judge, som inte bara slagit årets längsta homerun (495 fot) utan även näst flest (52) av dessa i ligan. Judge har förvisso flest strikeouts av alla slagmän, men har också näst flest walks. Därför är han även ligans tredje bästa OBP på .422 – bara passerad av giganterna Joey Votto och Mike Trout. I slagordningen finns även fjolårets sensation Gary Sanchez och Greg Bird som kommit igång på allvar under september/oktober.

Minnesota Twins

Förra året förlorade Twins hela 103 stycken matcher, i år landade det på 85 segrar och 77 förluster som räckte till den sista WCG-platsen. Twins spelade i slutspel senast 2010 där man blev svepta av nattens motståndare Yankees med 0-3 i ALDS. Man har inte vunnen en enskild slutspelsmatch sedan 2004 och inte avancerat i ett slutspel sedan 2002.

Som ett ”small market team” saknar man kanske sportens allra största stjärnor i laget, men har ligans bästa defensiva centerfielder i Byron Buxton. Med en Defensive Runs Saved på 24 kommer han att få en Gold Glove-utmärkelse i år. Twins har en handfull spelare som kan avgöra matcher där Brian Dozier och Eddie Rosario kommer från finfina grundserier. Rosario slog in 27 HR och hade en BA på .290. Även om Joe Mauer inte besitter samma power som tidigare under sin karriär är hans 2017 med .305/.384/.417 ett fall framåt för 34-åringen. Ett tungt avbräck är dock Miguel Sano som Twins hade hoppats skulle bli hel till slutspelet men som sent fick lämna återbud.

Veteranpitchern Ervin Santana får äran att bli startande pitcher efter att ha gått 16-8 med en ERA på 3.28 under grundsäsongen. Hans FIP på 4.46 visar dock att han blivit hjälpt ganska mycket av lagets duktiga defensiv.

Övrigt

Yankees och Twins har mötts sex gånger under säsongen:
17 juli, Twins-Yankees 4-2
18 juli, Twins-Yankees 3-6
19 juli, Twins-Yankees 6-1
18 sept, Yankees-Twins 2-1
19 sept, Yankees-Twins 5-2
20 sept, Yankees-Twins 11-3

Yankees är totalt 89-33 mot Twins sedan 2002, varav 45-14 på hemmaplan.

Av de fem senaste elimineringarna av Twins i slutspelssammanhang har Yankees stått för fyra av dem.

Innan matchen kommer offren i Las Vegas-skjutningen hedras med en tyst minut.

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!