Chicago-snack

Hej på er!

Den här gången blir det lite annorlunda, men det ska bli kul tycker jag.
Inget är spikat ännu, men för min del lutar det åt att 2018 blir första gången på åtta år som jag inte åker till Boston, utan istället beger mig till ”the windy city” (jo, det är sant!).

Flera av er vet säkert om att min dröm att få se Chicago Cubs-Boston Red Sox på Wrigley Field tyvärr inte blev sann under säsongen som gick. Besvikelsen över det finns till viss del fortfarande kvar, men det är bara att hoppas på 2020 även om det känns långt bort just nu.

Staden Chicago lockar ändå, det vore kul att prova något annat och nästa år spelar Red Sox för första gången på ett tag fyra matcher borta mot Chicago White Sox, dessutom i samband med en helg. Dagen innan den serien börjar är det dessutom dagmatch mellan Cubs och New York Mets på Wrigley vilket är väldigt trevligt. Även om Cubs-Red Sox är högsta drömmen så finns ju att ”bara” besöka Chicago/Wrigley såklart också med i bilden och det gav mig en idé om en krönika.

Niklas Bergljung (@myslas) är den mest passionerade svenska Cubs-supportern jag känner till.
Därför tänkte jag att en Q&A med honom skulle passa bra och här kan ni läsa vad vi skrev om:

Chicago Cubs är laget i ditt hjärta Niklas, varför blev det så?
Jag tror den största orsaken var att när jag började följa MLB på NASN (eller vad kanalen nu hette då, det som sedan blev ESPN America) så visade de rätt många Cubs-matcher eftersom de spelade väldigt mycket eftermiddagsmatcher. Så det var rätt naturligt på det sättet. Men det finns andra orsaker också, som att de inte hade vunnit på så väldigt länge (jag är en sucker för loser-lag rent generellt) och att det är ett lag som visats rätt ofta i olika filmer. Att Richard Pryor var ett fan hjälpte till exempel.
Det här var för övrigt runt hela Bartman-grejen, vilket också gjorde valet enklare.

Jag känner igen det där. När folk frågar mig varför det blev just Boston Red Sox för mig brukar jag säga att jag hade hört talats om ”the curse” och såg bl.a. på serien ”Boston Legal” förut.
När besökte du Chicago för första gången?

Första och enda gången (än så länge), 2014.

Jaha, är det så. Vad fastnade du för när du var där då?
När det gäller själva laget så får man komma ihåg att sommaren 2014 var de verkligen nere på botten av hela sin rebuild så det fanns inte så mycket att fastna för när det gäller det egentligen. Arismendy Alcantara var den första av deras stora prospects som kallats upp och jag trodde verkligen på att han skulle bli något stort, köpte en tröja med hans namn och allt (den tröjan måste vara rätt sällsynt).

Man började se tecken på att Jake Arrieta kunde bli riktigt bra och Kyle Hendricks klarade sig bättre än förväntat så det fanns gott hopp om framtiden med Kris Bryant och andra på väg upp. Men just när jag var där och kollade ställde de upp med ett rätt dåligt lag. När det gäller staden så kändes den betydligt mindre och mysigare än jag trodde den skulle vara. Jag trivdes verkligen där, fast jag höll mig förstås till de säkra områdena också.

Just det där med säkerheten (eller osäkerheten) hör man ju ganska ofta om när det gäller Chicago, dödsskjutningar och liknande.. Kände du dig trygg i staden?
Ja, det gjorde jag men visst märkte man stor polisnärvaro, framförallt på kvällarna, runt stationerna för ”the L”. Mycket tiggare och uteliggare också i alla åldrar vilket bara var tragiskt att se.

Fullt förståeligt. Vad var det bästa och sämsta med resan?
Jag var där i två veckor och hann med väldigt mycket och kan egentligen inte säga att något var dåligt. Gillar man kultur finns där massor att göra och det är inte direkt ont om god mat. Kanske sämst ändå är Chicagos berömda deep dish pizza. Bäst var ändå all baseboll jag hann med att se. En match på ”The Cell” och sex matcher på Wrigley Field.

SJU matcher alltså!? Jösses, då slår du t.o.m. mitt rekord (sex stycken). Var rekommenderar du att man ska bo någonstans?
Det beror väl lite på vad man har råd med. Det är inte billigt mitt inne i stan direkt, men se till att inte hamna för långt söderut för där är det ruffigt. Kanske är airbnb bästa alternativet idag. Transportförbindelserna är ju goda så man behöver inte bo mitt inne i smeten.

Ja då så, då finns det ju förhoppningsvis något för alla. Du har ju ändå följt Cubs ett tag, vem är din favoritspelare? Både i dagsläget samt genom tiderna?
Jag vet inte om jag har en enda spelare som jag gillar mest egentligen. När jag började kolla på Cubs var det definitivt Carlos Zambrano. Han visade känslor som ingen annan där uppe på pitcher-kullen vilket jag gillade. Sedan spårade det helt ur till slut. Idag är det såklart Bryant och Anthony Rizzo som är de stora men samtidigt är det förbannat kul att se Javy Baez spela (så länge han inte swingar på bollar en meter utanför strike zone…).

Cubs spelar ju på en (i alla fall nästan!) lika legendarisk hemmaarena som Boston. Jag antar att du känner för Wrigley Field precis som jag gör för Fenway Park?
Jag gick på en liten tour där innan jag varit på någon match och det var förstås väldigt intressant att höra hela historien om arenan (som att det anordnats en tävling i backhoppning där!). Nu har de renoverat den rejält sedan jag var där och det är bra för det behövdes. Det går inte att tänka sig Cubs spela någon annanstans.

En sådan tour måste jag ju också ta! Som väntat säger du ju precis likadant om Wrigley som jag gör om Fenway, tanken att våra respektive lag spelar hemmamatcher någon annanstans finns ju inte?! Vad är det bästa/sämsta med arenan och var tycker du att man ska man sitta någonstans?
Återigen, mycket har ändrats sedan jag var där 2014, biljettpriserna till exempel. Det var inte billigt ens när laget var dåligt men man kunde åtminstone hitta bra platser på Stub Hub för ok priser. Bästa platserna jag hade var några rader upp längs tredjebas-linjen och en våning upp nästan längst fram direkt bakom plattan. Sådana biljetter kostar förmodligen skjortan idag. Men jag tyckte man såg bra på övriga platser jag hade med. Men det finns platser lite längre bak med skymd sikt så man bör kolla upp det innan man köper biljett! Annars är väl just Wrigley Fields bleachers med sina obekväma bänkar väldigt kända. Jag tyckte det var ok där och bra stämning (till och med mellan Cards och Cubs-fans) men jag föredrar nog vanliga läktarplatser. Bäst är nog stämningen och de vänliga värdarna. Sämst är de långa köerna till toaletten och öl-sortimentet (det har nog förändrats lite nu).

Jag brukar ju kalla mig en ”bleacher creature” och lär nog hamna där någon gång! Tittar vi tillbaka på säsongen som gick så blev det ju uppenbarligen inte samma framgång för laget som 2016. Vad berodde de på tror du?
Det var väl framförallt första halvan som inte var bra och det berodde till största del på att de inte presterade offensivt. Alldeles för få spelare som hamnade på bas så det fanns inte särskilt mycket för Rizzo och Bryant att slå in. Det blev betydligt bättre under andra halvan men det var många som hade en mycket sämre säsong än 2016. Ben Zobrist var inte bra alls, Kyle Schwarber var rent usel under första halvan men gjorde bättre ifrån sig under andra även om förväntningarna var ännu högre.

Addison Russell tog ett rejält steg bakåt som slagman istället för ett steg fram som man hoppats.
När det gäller pitching så verkade det som om många var trötta efter en väldigt lång säsong 2016. Flera pitchers tappade hastighet och var inte lika effektiva som tidigare (Jon Lester, Arrieta och John Lackey framför allt). Sedan hade laget en historiskt bra defensiv 2016 och de kunde inte upprepa det. Samtidigt kan jag inte tycka att 2017 var ett misslyckande, de tog sig till NLCS för tredje året i rad. Det är ett jäkligt bra resultat.

Absolut. Vad ska de göra för att återigen kunna gå hela vägen 2018 då? Att behålla Wade Davis borde väl vara en prio?
Grunden finns där redan för ett lag som ska slåss om titeln. De kommer att vara klara favoriter i NL Central igen om inte Cards knyter till sig typ Yu Darvish, Shohei Ohtani, Giancarlo Stanton och ett gäng relievers under vintern. Jag hoppas att Albert Almora får spela varje dag på CF. Han hade en riktigt bra säsong, är en lysande fielder och slår bra mot alla lefties. Hans problem har varit mot högerhänt pitching men låt honom få spela mot dem för att kunna göra justeringar. Schwarber behöver antingen bli en bättre fielder eller ännu bättre offensivt, ett OBP på .315 duger inte. Russell är en fantastisk defensiv shortstop men han behöver visa mer med slagträet också. Sedan hoppas man att Zobrist och Jason Heyward kan hitta tillbaka till något bra men man kan inte räkna med det.

Pitching är där hålen just nu finns. Jag tror faktiskt inte de kommer att ge sig in i budgivningen om toppspelarna i FA den här gången (med undantag för Ohtani förstås). Det finns gott om spelare (Alex Cobb, Lance Lynn, Jhoulys Chacin, Tyler Chatwood, Miles Mikolas m.fl.) som kan fylla plats 4-5 i rotationen och bullpen. När det gäller Davis så finns det verkligen varningsflaggor, hans säsong var inte riktigt så imponerande som den ser ut. Han har tappat 2 mph på sin fastball och cutter de två senaste säsongerna, han gav bort mer walks än tidigare och när slagmännen träffade bollen så var det ofta hårt. Någon kommer att ge honom typ 4 år och 60 miljoner och det tror jag inte Cubs är villiga att betala.

Kanske försöker de byta sig till någon pitcher men i sådant fall blir det på bekostnad av någon positionsspelare (Schwarber, Baez eller Ian Happ förmodligen) i MLB-laget den här gången. Det finns inte tillräckligt i minors för att byta till sig något starkt namn längre.

De lär ju ha en större chans att vinna NL Central än vad era rivaler White Sox har att vinna AL Central, för att uttrycka det milt. Hur känner du för White Sox överlag?
Jag har absolut inget emot White Sox. Tyckte det var kul att de vann 2005 och skulle gärna se en WS mot dem i framtiden. Det sämsta med dem är Hawk Harrelson som det inte går att lyssna på utan att bli förbannad (men Jason Benetti å andra sidan är riktigt bra).

Jag tycker att deras rebuild är rätt spännande och tror att de kommer bli ganska bra inom några år, vad tror du?
Ja, de har ju lyckats byta till sig ett gäng spelare med fantastisk kapacitet. Men det finns en risk också att de plockat på sig så mycket spelare från låga minors. Ju längre från högsta ligan de är, desto mer kan gå fel. Nu tror jag förvisso att ingenting kan stoppa Eloy Jimenez från att bli en stjärna men större prospects har misslyckats. Se på Yoan Moncada, han var rankad som nummer ett på ett antal prospect-listor och han har haft det svårt när han fått chansen än så länge.

Helt riktigt, de borde spela Moncada varje dag och se om han verkligen fixar det tycker jag. En annan sak då, förutom basebollen är ju både du och jag enormt musikintresserade. Jag antar att du är lika Pearl Jam-frälst som jag?
Ha! Cubs-fans rent generellt ÄLSKAR Pearl Jam eftersom Eddie Vedder är ett sådant stort fan. Jag köpte förvisso ”Jeremy” som singel när den kom ut men annars är väl Pearl Jam det av grunge-banden som jag tycker minst om faktiskt. Äger inget album med dem alls.

Vafalls, vad ÄR det jag hör?! Aja.. Har du sett ”Let’s Play Two” ändå då?
Nej, det har inte blivit av. Kollar rätt sällan på konserter hemma i soffan, det är så stor skillnad mot att vara på en livekonsert.

Okej då, vi får se vem som hinner se den först helt enkelt. Men du, vi måste ju ta det uppenbara också. 2016, efter 108 års väntan, det måste ha varit fantastiskt! Berätta..
Ja, det var ju jäkligt kul förstås men helt ärligt så blev det en sorts tomhet också. Lite av en identitetskris. Vad är vi om vi inte är the loveable losers längre liksom? Om Cubs skulle bli det nya Yankees så vet jag inte hur kul det skulle vara att hålla på dem så på ett sätt kändes det nästan bra att de inte vann i år. Nu kan man gå all in på nästa år som ett revansch-år istället. Vad jag försöker säga är att resan fram mot titeln nästan var roligare än själva titeln. Alla de där dåliga åren när man följde alla prospects var inte förgäves.

Vilken resa för laget och inte minst fansen. Hur upplevde du den galna match 7 som var? Satt du uppe och tittade?
Jag satt uppe och kollade och det är möjligt att mina grannar vaknade av det gapskratt som kom ur mig när Aroldis Chapman gav upp en home run till Rajai Davis (!!!). Jag har gjort mina känslor kring inskaffandet av Chapman tydliga tidigare så jag var så jäkla glad att det inte var han som fick avsluta matchen utan att det var Mike Montgomery alla sprang ut till efter sista out.

Jag kommer ihåg det där! Att du tyckte att det kändes jobbigt att Chapman var en del av mästarlaget, något jag har för mig att vi diskuterade då och jag tyckte kändes lite överdrivet. Hur känner du för den situationen idag (även om Chapman lämnade Cubs för New York Yankees efter World Series-titeln)?
Jag skrev till och med om det på Playball (läs här om ni missat den).
Det fanns en grupp Cubs-supporters som började donerade pengar till en organisation mot kvinnovåld. En viss summa för varje save han hade och lite annat. Jag valde också att ge till dem och på så vis så vände man en dålig situation till något gott istället.

Gott så! Vi kör en ”FEM SNABBA” om Chicago då!
Var äter man den bästa hamburgaren någonstans?
EPIC BURGER!!!

Känner du till någon bra musik/rockklubb?
Jag var på en musikfestival (Pitchfork fest) när jag var där så jag gick inte på någon klubb men Double Door ska vara bra för rock. Annars är det blues som dominerar.

I Boston äter jag alltid hummer/lobster roll, vet du någonstans jag kan hitta sånt?
Ingen aning, sorry.

Är verkligen flygplatsen O’Hare så hemsk som alla säger?
Nä, det tycker jag inte. Passkontrollen är ju lite jobbig, men det är den väl överallt i USA?

Jag gillar ju att käka (no shit!?). Om man vill ha en bra jävla biff och/eller ett steakhouse till hyfsat pris, var ska jag gå då?
R.J. Grunts. Jag åt jävligt goda kycklingvingar där men vet inte riktigt övriga menyn. Ett finfint ställe hur som helst.

Ah, vafan, nu blev man ju inte hungrig..
Vi ska så smått börja runda av. Men innan dess, vad får man absolut inte missa när man besöker ”Chitown”?
Wrigley Field? Annars är området ”The Loop” toppen. Art institute of Chicago, Millennium Park och massa annat (och tar man sig till svenskområdet Andersonville så är ett besök på baren Hopleaf ett måste). Och se Blue Man Group om du har tid och råd.

Låter ju spännande. När åker du över igen, har du någon ny resa på gång?
Inte direkt planerat men 2019 ska hela renoveringen vara klar så jag siktar på det.

Ja vad bra, då är det ju klart till 2020 när Cubs tar emot Red Sox på hemmaplan (annars vet jag inte vad jag gör!). Avslutningsvis, vilket av Chicago-lagen vinner World Series nästa gång?
Jag säger att Cubs lyckas knipa till sig en till under det här fönstret de har fram till och med 2021.

Var ju kanske inte en skräll att han svarade så eller vad säger ni?
Jag tackar Niklas så mycket för alla svar! Återstår att se om det blir resa för mig nästa år, men jag känner mig ju inte direkt mindre taggad nu.
Handen på hjärtat, visst blir ni sugna på att åka över?

Tack för att ni läste och följer oss här på Playball.
Kommentera gärna, här eller på Twitter/i MLB.SE-gruppen på Facebook.

Johan – @Rodsockan

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!