Mera drag i en snigel

Hej på er och god fortsättning!
Vi får se hur det här blir, mår inte på topp idag men ska försöka i alla fall.

Maken till lugnare och mera avslagen offseason har nog aldrig skådats. Vad är det som händer?
Eller kanske rättare sagt, varför händer inget för?

Det finns nog flera orsaker till det, men som jag ser det är det ändå främst en sak. Nämligen att det ”håller på att spåra ur”. Visst, allt snack om att ”it’s a healthy sport” och att lagen får in mer pengar än någonsin är en sak, men jag höll på att säga att det är tur det för det känns ju som att de stålarna verkligen behövs när lönerna ser ut som de gör. Redan i min förra text skrev jag om den starka reliever-marknaden, vilka sjuka pengar som betalades ut där och de summorna är ändå inte i närheten av följande två exempel:

Givetvis unnar jag och många andra spelarna att tjäna så mycket som möjligt! Man kan ju knappast klandra dem, jag menar om någon kommer och säger indirekt att ”vi är fan inte kloka så vi tänker KASTA en säck med pengar på dig. Vad tycker du om det?!” så varför skulle någon tacka nej till det?
Så måste ju Carlos Santana ha tänkt när han skrev på för Philadelphia Phillies. Visst, hans agent kanske har tutat i honom att ”jodå, du är värd 20 millar per säsong”, men det kan ju inte finnas någon annan som tycker det.

Jag kan tänka mig några anledningar till att det kontraktet ändå blev som det blev:
Phillies ville ha in minst en etablerad ”positionsspelare” till deras rebuild, både för att försöka ta steg redan i år men även för att inför nästa offseason motivera andra spelare att ”jo då, vi är/har varit inne i en rebuild men vi har ändå den här spelaren på rostern också”. Lite samma tänk som jag antar att San Diego Padres kör med när de försöker knyta till sig Eric Hosmer. Dessutom är ju taktiken ”lite mera pengar per år och därmed lite färre år” en beprövad teknik som t.ex. Boston Red Sox använde sig av för några år sedan och som Phillies kände sig bekväma med.

Så Santana skrattar hela vägen till banken och det är ändå inte det sjukaste kontraktet hittills under offseason. Nej, det som jag verkligen skakade på huvudet åt och tänkte att ”det kan fan inte vara sant” är det kontrakt som Wade Davis fick av Colorado Rockies. 3/52 (som kan bli värt 66 millar över 4 år) känns väldigt i överkant. Nog för att Davis är en etablerad reliever/closer nuförtiden, men igen, vilka pengar. Nu är det i och för sig så att Colorado är lite speciellt. De har svårt att knyta till sig starters utan satsar istället hårt på relievers. Just på grund av den tunna luften och att bollarna därmed flyger hit och dit får de säkert överbetala pitchers överlag, något som de absolut gjorde här. Vad jag minns så tappade ju Davis mot slutet av förra året och Chicago Cubs var därför säkert tveksamma att signa om honom, framför allt för de pengar han kommer tjäna de kommande 3-4 åren.

Kontentan som sagt, det är lite för mycket pengar hit och dit och jag tror att många general managers känner att de vill bromsa det lite. Givetvis kommer spelare som redan nämnda Hosmer, J.D. Martinez, Jake Arrieta och Yu Darvish signa kontrakt över 100 miljoner dollar ändå, men just det här att ”hela marknaden” är så trög kanske kan bli en liten väckarklocka för vissa spelare/agenter.

En sak jag inte förstår dock är det Ken Rosenthal sa i MLB Networks morgonshow ”Hot Stove” att det här kan leda att spelare går till MLBPA och inleder någon slags utredning/”complaint”. Det låter ju jättekonstigt, hur skulle det gå till? ”Hej, jag är jäääättemissnöjd för jag har inte fått de pengar/kontrakt jag tycker att jag har rätt till!”.. Vansinnigt ju!


Övriga notiser:

Förstår fortfarande inte varför Seattle Mariners bytte till sig Dee Gordon för att spela center field. Jättekonstigt ju! Visst, han kanske överbevisar mig men jag får fan inte ihop det i mitt huvud.

Ett tips om en mycket bra och läsvärd artikel signerat Ken Rosenthal. Historien om hur en av Houston Astros coacher var väldigt nära döden under deras ”parade” efter World Series-vinsten.

Säkert ingen som bryr sig förutom jag men matchtiderna på MLBs och vissa lags hemsidor är riktigt konstigt. Tampa Bay Rays hade lagt upp tiderna för matcherna, men nu står alla som ”TBD” igen, Chicago White Sox likaså. Dessutom, flera av matcherna som har fasta starttider står även de som ”TBD” på MLBs schemasida/At Bat-appen, skumt..

Till sist, dags för Playball-träff på lördag. Jag samt herrar Westling och Sundqvist ska gå och se Djurgården-HV71 och sedan testa basebollsimulatorn på Olearys Tolv under Tele 2 Arena. Sen blir det hamburgare (i vanlig ordning)!

När nästa text från min sida kommer känns just nu ganska oklart. Inte helt lätt att hitta material när det inte direkt händer något. Jag har ju en målbild att spotta ur mig en text så gott som varje söndag, men det känns tveksamt för just nu är allt så segt så det känns som att det är mera drag i en snigel.
Vi hörs innan januari är slut, så säger vi!

Tack för att ni läste och följer oss här på Playball.
Kommentera gärna, här eller på Twitter/i MLB.SE-gruppen på Facebook.

Johan – @Rodsockan

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!