Miami Marlins – något luktar unket

Något känns unket i Miami och turerna kring klubben och deras nya ägare, vilket primärt är finansmannen Bruce Sherman och minoritetsägaren Derek Jeter. Just Jeter har antagligen fått utstå mer kritik under ett par månader som VD för Marlins än han gjorde som spelare i 20 år.

Loria, en ej omtyckt ägare

Vi backar bandet lite. År 2002 köpte den tidigare ägaren Jeffrey Loria klubben för 158 miljoner dollar. 120 miljoner dollar fick han av MLB för Montreal Expos – som sedermera flyttade klubben till Washington – och resterade 38 miljoner lånade MLB till Loria. Trots en World Series-seger år 2003 så har Lorias ägande av klubben mest kantats av lågt avlönade spelartrupper, skrala sportsliga resultat och ofta med i botten av publikligan. Ett undantag är säsongen 2012, det första året på den nya och moderna arenan Marlins Park. Redan när Loria köpte klubben 2002 så påbörjade han förhandlingar med lokala politiker att få flytta från NFL-arenan Dolphins Stadium till en renodlad basebollarena, men det var först 2012 – efter år av hot att flytta laget till San Antonio eller Portland – som Loria äntligen kunde stoltsera med en ny hemvist för laget. Lagets lönebudget dubblerades och var för första gången över 100 miljoner dollar. Publiksnittet ökade från 18 700 till 27 400 åskådare, klubbens högsta notering sedan säsongen 1997 då man vann sin första World Series-titel. Sportsligt gick det däremot sämre (69-93) och Loria gjorde ”en Loria” och skickade iväg allt som kostade pengar och rykten om en försäljning av klubben tilltog. Fansen reagerade då arenan till 80 procent är bekostad av staden Miami och det administrativa området (county) Miami-Dade och att den nu användes för att trissa upp priset på klubben. Staden och countyt har ekonomiska åtaganden på 2,6 miljarder dollar (för att bekosta räntor på lån på 410 miljoner dollar) fram till år 2049, samtidigt som Loria kan ”casha in” på en försäljning av klubben helt utan förpliktelser.

Försäljningen blir av

Förra året började ryktena ta fart på allvar och antagligen kommer det att komma fram mer detaljer kring köpet de närmaste åren, men det vi vet är att Bruce Sherman köpte klubben för 1,2 miljarder dollar tillsammans med en rad minoritetsägare – däribland Derek Jeter och Michael Jordan. Det var en lägre köpeskilling än de 1,6 miljarder dollar som det ryktades att Loria ville ha, men också en bra bit över de 940 miljoner dollar som ekonomijournalisterna på Forbes värderade klubben till 2017. Initialt var känslorna bland fansen positiva, man hade blivit av med Loria som ägare och någonstans fanns en känsla att Derek Jeter som delägare, frontfigur och VD bådade gott.

Stanton byts bort

Ganska snart började dock rykten uppstå kring storstjärnan – och årets NL MVP – Giancarlo Stanton att uppstå. Inför säsongen 2015 hade Stanton skrivit på en förlängning på 13 år och 325 miljoner dollar. De tre första åren var relativt billiga för klubben med en snittlön på 10 miljoner dollar, men från och med 2018 skulle kontraktet bli markant dyrare med minst 25 miljoner dollar årligen och en uppnådd kulmen 2023-25 med en årslön på 32 miljoner dollar. Det blev ett riktigt elddop direkt för Jeter. Antingen behålla lagets överlägset största stjärna och fortsätta bygga laget kring honom, eller göra sig av med Stanton för att lätta på det ekonomiska trycket. Jeter & Co valde det sistnämnda genom att byta bort Stanton och hans kontrakt till New York Yankees. Tillbaka fick man visserligen den stabila Starlin Castro, men de två prospects man fick i form av Jorge Guzman och Jose Devers var anmärkningsvärda lågt rankade. Och av bara farten bytte man även bort den populära outfieldern Marcell Ozuna till St. Louis Cardinals. Det var tydligt att det var pengarna som var huvudprioriteten även hos de nya ägarna.

Rebuild

Är man snäll skulle man kunna kalla det för en rebuild och något Marlins skulle vara långt ifrån ensamma om att göra. Vi har de senaste åren sett lyckade sådana exekverade av Chicago Cubs och Houston Astros, de två säsongernas senaste World Series-segrarna. Vi har lag som Chicago White Sox och Atlanta Braves som är inne i samma procedur och som man tror ska kunna vara konkurrenskraftiga om något år. Det är detta Marlins ger sken att man har påbörjat, men det är här det börjar halta och det som är anledningen är det man hos Marlins kallar för ”Project Wolverine”.

Project Wolverine

De nya ägarnas prioritering blev ännu mer tydliga när Miami Herald kunde presentera detaljer i de finansiella dokument som Derek Jeter visade för potentiella inversterare i klubben. Dokumentet gick under kodnamnet Project Wolverine, en slags blinkning till Jeters hemstat Michigan som kallas ”The Wolverine State”. Där framgick det att ägarna har stora planer för en fin ekonomisk utveckling av klubben.

Vinst per år

År 2018 kommer Marlins liksom alla andra MLB-klubbar få 50 miljoner dollar från ESPN’s förvärv av det tidigare MLB-ägda BAMtech, så det innebär per automatik ett bra år. Men även åren efter det räknar man med att göra en vinst och dessutom öka den.

TV-avtal

Marlins har ligans sämst betalda TV-avtal. Det går ut efter säsongen 2020 och betalar fram till dess 17, 18 och 19 miljoner dollar årligen. Här kalkylerar de nya ägarna en markant ökning, trots att TV-marknaden är sval i Miami och FOX – som äger rättigheterna i dag – egentligen är de enda potentiella budgivarna. Det blir en svår nöt att knäcka för Jeter om man vill ha sina +50 miljoner dollar per år från de framtida rättighetsägarna.

Biljettintäkter

Trots att man har kapat spelarlöner och gjort sig av med bra och populära spelare så räknar man med att intäkterna från biljettförsäljning ska öka kraftigt. En av anledningarna är att av Marlins ungefär 1,6 miljoner åskådare säsongen 2017 så var cirka hälften gratisbiljetter. Man kalkylerar att fler som går på matcherna kommer att betala för sina biljetter, utöver ett antagande om en betydande höjning av antalet åskådare på matcherna.

Sponsorsintäkter

Även sponsorsintäkterna räknar man med att öka rätt så dramatiskt. På några år tror man att man har dubblerat intäkterna, och detta är troligen den utmaning de har som är enklast i och med att de skulle kunna sälja namnrättigheterna för arenan.

Min slutsats är att Marlins och deras nya ägare balanserar på en mycket skör tråd. Hela förvärvet bygger på en god avkastning redan från dag ett, och den bygger på ovanstående ekonomiska matriser som känns väldigt avlägsna i en tid klubben väljer att montera ner sin spelartrupp rejält. Det är en motsägelsefull ekvation. Det räcker med att se Astros och White Sox åskådarantal under sina tidigare och nuvarande rebuilds att det är svårt att dra folk till arenan under en sådan period.

Självklart är det marknad och efterfrågan, eller som Jeffrey Lorias tidigare vapendragare David Samson (fd. President i Marlins) uttryckte sig: ”klubben är värd de pengar någon är beredd att betala”, men det är uppenbart att man betalade ett överpris för klubben och att prioriteten är att få ihop ekonomin och bara sekundärt att erbjuda Marlins-borna ett attraktivt basebollag. Och frågan är om man har haft en slags övertro på Jeters dragningskraft, att hans blotta närvaro skulle dra folk till arenan och inte bli ilskna när tongivande spelare skickades iväg?

Kuriosa:

  • Derek Jeter har ett anställningsavtal med klubben som ger honom fem miljoner dollar årligen, trots sitt delägandeskap. Det gör honom till en av de allra högst betalda executives i MLB.
  • Jeffrey Loria gjorde över en miljard dollar i vinst på sitt köp enbart sett till köp- och försäljningssumma av klubben, men han har genom sina skrala lönebudgetar på laget gjort löpande vinst nästan varje år.
  • Loria och klubben blev efter säsongen 2009 bötfällda med 65 till 75 miljoner dollar av MLB för att ha lämnat falska uppgifter hur mycket klubben faktiskt tjänade. Klubben tros ha hållit ner siffran officiellt för att påskynda en flytt från Dolphins Stadium, då man hävdade motsatsen till politikerna för att sätta press.
  • De nya ägarna tror så mycket på klubbens ekonomiska utsikter att man avtalat att nya investerare inte behöver skjuta in mer pengar vid en eventuell förlust. Det blir upp till huvudägaren Bruce Sherman att täcka eventuella framtida förluster.
  • Bruce Sherman har blivit en förmögen man efter att ha startat Private Capital Management år 1985 och i omgångar sålt innehav – bland annat till mogulen Warren Buffet – och för att sedan 2009 pensionera sig. Sherman 69 år gammal.

Foto: Eric Kilby

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!