”Mästertipparen” slår till igen

Det slår aldrig fel alltså!
Nog för att jag inte har den här rollen för att ge några slags ”expert-tips” utan mer svingar hejvilt och mestadels skriver vad jag tror och tänker, men det här blev ju till slut närmast humoristiskt uselt:

Söndag 11/2:
”Nej, jag tar inte med San Diego Padres här av den enkla anledningen att om han verkligen velat spela för dem så hade han nog kritat på redan.”

Söndag 18/2:
Eric Hosmer är klar för San Diego Padres.

Skämskudde, dumstrut, skamvrån och allt annat ni vill.. Jag tar på mig den! Men i alla fall, Hosmer har äntligen signat, det är BRA! Kontraktet är på åtta år och 144 miljoner dollar. Det är uppbyggt så att han tjänar 105 millar (vara 5 av dem är signing bonus) på de fem första åren och sen har han en opt out-klausul. Väljer han att stanna de sista tre åren tjänar han 39 millar till, dvs 13 per år.

Bra pengar? Absolut, men jag kan ändå inte låta bli att tänka:
Trodde vi inte att han skulle få mer? Speciellt eftersom han nu fick ett åttonde kontrakts-år till slut?

OM den tidigare rapporten stämmer att Kansas City Royals erbjöd sju år och 147 millar så, alltså, varför tog han det inte? Det går ju upp för mig nu att föredrog att signa med San Diego och igen, jag hade uppenbarligen brakfel, men ville han verkligen SÅ gärna dit att han till slut accepterade en MINDRE summa bara för att få ett åttonde år? Låter konstigt..

I och för sig kanske han lockades av den här klausulen efter fem år, men ändå, då kommer han vara 33 år. Producerar han som han kan så är det kanske inte omöjligt att få ett nytt kontrakt då någonstans mellan tre och fem år, men hur mycket mer ska han få då, speciellt om vi tittar på hur årets offseason har varit?

Vi har såklart ingen aning om hur 2022/2023 års offseason kommer se ut, det är omöjligt att sia om, men hela kontraktet och grejen känns lite som en headscratcher. Kanske var det så enkelt att ett Kansas City i rebuilding inte lockade så mycket som vi trodde och att han i en liknande situation hellre ville till San Diego, men varför? Lockar finare väder verkligen SÅ mycket? Hur mycket bättre blir Padres med Hosmer i laget? Några vinster kanske? De lär komma sist i NL West i år och även om de har spännande prospects och säkert något på gång undrar man ju hur lång tid det kommer ta.

Padres i sin tur är nog väldigt glada för den här signingen!
Med Hosmer får de in en fixstjärna att bygga laget/framtiden runt vid sidan av Wil Myers och visar också sin publik att ”vi är villiga att spendera pengar och satsa”. Det är anmärknings- och berömvärt om något och ger också fansen lite framtidstro och hopp!


Arbitration

Niklas la upp en intressant tweet i veckan angående arbitration-systemet. Det där satte igång hjärnan på mig och när man läser Marcus Stromans reaktion är det givetvis lätt att spy galla över hur processen går till. Det knepiga i det här är blir ju frågeställningen: ”vad ska de göra istället då?”. Kommer man inte överens så gör man inte, då måste man ju lösa det på något sätt?

Det första vissa lag kan göra är att lägga ner sin ”file and trial”-policy, dvs om spelaren tycker sig vara värd en summa och laget erbjuder en annan så går det automatiskt till en arbitration hearing.
Den grejen har jag aldrig riktigt förstått. Samma general manager som inte har något problem att förhandla med free agents/agenter och även andra GM’s angående trades och liknande väljer alltså att VÄGRA förhandla med sina egna spelare?! Mycket märkligt..

Det andra är (som jag räknar med kommer bli en stor del när nästa CBA-avtal ska förhandlas fram) huruvida arbitration/antal års kontroll osv kommer göras om. Vi har ju sett de senaste månaderna att free agency kanske inte är så glamouröst som det varit tidigare historiskt sett. Dessutom undrar jag om inte klubbarna och framför allt spelarna kommer vara betydligt öppnare för att signa kontraktsförlängningar för att slippa ”free agent-ångesten”. Märkligt hur snabbt det ändras, känns som att det var en utopi att ens tänka i de banorna för bara ett år sedan.

En sista reflektion angående det som Stroman skrev och att det ändå går att vända på det, nämligen situationen med hans (än så länge) lagkamrat Josh Donaldson. Inför sitt första år som Blue Jays-spelare 2015 ”förlorade” han sin hearing mot Toronto och tjänade 4,3 miljoner dollar den säsongen istället för de 5,25 (har jag för mig det var) som han bad om själv. DÅ skrev man att det var en dålig start på det nya förhållandet, vilket jag höll med om. Men sen dess då?

Jo, inför 2016 års säsong kom de överens om ett tvåårsavtal värt dryga 28 millar och slapp därför huvudvärken under 2016/2017 och inför årets säsong enades de om den högsta lönen någonsin för en arbitration-spelare, 23 miljoner dollar. Så, tror ni att Donaldson efter de två senaste förhandlingarna lägger lika mycket fokus på ”förlusten” för några år sedan? Det gör inte jag..


Övrigt

Jake Odorizzi skickades igår iväg från Tampa Bay Rays till Minnesota Twins vilket kanske inte var helt sensationellt, desto mer förvånande att Rays efter att ha bytt till sig C.J. Cron från Los Angeles Angels valde att DFA Corey Dickerson. Det känns lite märligt måste jag säga och det råder inga tvivel om att Corey inte kommer vara klubblös länge, något lag kommer byta till sig honom, inget snack.

Att Odorizzi inte tillhör Tampa Bay längre lägger ännu mera press på lagets ace Chris Archer men även unge Brent Honeywell som lär få ta ännu mera plats i lagets starting rotation. Något som gör veckans, vi kan kalla det ”mini-beef” mellan de två ännu mera komplex. Nu tror jag inte att det var så jävla farligt ändå, när jag hörde om situationen på Intentional Talk så garvade jag mest lite grann.
Vill ni höra mer om situationen kan ni kolla det här klippet från ”MLB Now” och även höra Archer kommentera det själv i en intervju med ”Hot Stove” här.

Alldeles nyss blev det officiellt att Eduardo Nuñez återvänder till Boston Red Sox på ett lite udda tvåårsavtal, ett garanterat år med en spelaroption för ytterligare ett år. ”Nunie” levererade ypperligt i somras/höstas (innan han blev skadad) efter att Boston bytt till sig honom från San Fransisco Giants. Jag har hela tiden hoppats på att de skulle signa om honom, inte bara för att Dustin Pedroia kommer inleda säsongen på DL, men även för att han kan spela på ett flertal positioner, både infield och outfield. Vissa Red Sox-fans rantade i veckan på sociala medier att ”det här är inget bra substitut för J.D. Martinez” vilket kändes ganska korkat. ÄR han ett substitut för J.D.? Givetvis inte, men det är inte den rollen han ska ha heller och det måste man kunna hålla isär.

Innan jag avslutar för denna gång påminner jag om att Spring Training-matcherna börjar den kommande veckan och därför två saker som ni inte ska missa:
Har ni inte autoförnyelse av abonnemanget kan ni förnya det här.
Schemat för vilka S.T.-matcher som kan ses på MLB.TV ser ni här. Nu jävlar börjar det igen!

Tack för att ni läste och följer oss här på Playball.
Kommentera gärna, här eller på Twitter/i MLB.SE-gruppen på Facebook.

Johan – @Rodsockan

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!