Inför NL Wild Card Game 2018

Efter en rafflande extraomgång, med fyra inblandade lag, så möts Chicago Cubs och Colorado Rockies i natt svensk tid i en utslagsmatch om vilket lag som blir det fjärde Division Series-laget. Även om slutspelet de facto börjar med nattens match så är det två lag som med gårdagens förluster precis – via varsin do-or-die-match – missat respektive divisionsseger och chansen att spela minst tre matcher i slutspelet. Nu får man istället spela med kniven mot strupen om en plats i Division Series mot Milwaukee Brewers.

Eftersom Cubs (95) vann fler matcher än Rockies (91) under säsongen så får man fördelen att spela på sin hemmaplan Wrigley Field. Detta innebär att Rockies kommer att ha spelat i tre städer (Colorado, Los Angeles och Chicago) på tre dagar. Det är inga dåliga resor. Jämförelsevis så har Cubs spelat i Chicago non-stop sedan 21 september, inklusive en bortaserie mot lokalkonkurrenten White Sox.

Möten i år

3-3 och 33 runs gjorda vardera.

20 april – Colorado-Cubs 5-16
21 april – Colorado-Cubs 5-2
22 april – Colorado-Cubs 7-9
30 april – Cubs-Colorado 3-2
1 maj – Cubs-Colorado 1-3
2 maj – Cubs-Colorado 2-11

Startande pitchers

Cubs:
Jon Lester. 18-6, 3.32 ERA, 4.39 FIP i år.
Karriärstatistik mot Rockies: 1-3, 2.25 ERA.

Rockies:
Kyle Freeland. 17-7, 2.85 ERA, 3.67 FIP i år.
Karriärstatistik mot Cubs: 0-2, 4.15 ERA.

Bästa positionsspelare i år (sett till Wins Above Replacement)

Cubs:
Javier Baez. WAR 6,3.
Ben Zobrist. WAR 3,3.
Willson Contreras, WAR 2,8.

Rockies:
Trevor Story, WAR 5,6.
Nolan Arenado, WAR 5,6.
DJ LeMahieu, WAR 3,0.

Hur slutar matchen

Andreas: Trots att Rockies tog 2 av 3 segrar på Wrigley Field i år så tror jag att Cubs har bättre förutsättningar för just den här matchen. Färre resor, hemmaplan, taggad publik, Lester mer rutinerad än Freeland, vinnarkultur de senaste säsongerna m.m. väger över för Chicago-laget!

Johan: Såg ni Cubs-Brewers igår? Jag också!
Skulle ni vilja se en NLDS mellan de två lagen? Jag också!
Därför kommer Cubs vinna det här, enkelt va?
”Ja men, du kan ju inte bara tippa hur du vill, du får ju berätta varför Cubs kommer vinna ju?”

Okej då! Cubs kommer vinna för att de lär vara betydligt mera utvilade då de sluppit resa som Rockies gjort. Sen i söndags har de fått flyga från Colorado till Los Angeles söndag eftermiddag och sedan från Los Angeles till Chicago igår efter game 163.

Pitching-matchen mellan Jon Lester och Kyle Freeland är spännande. Man kan spekulera om att Freeland varit snäppet vassare i år, men här känner jag att Lesters slutspelserfarenhet kan bli avgörande. Dessutom kommer den fanatiska hemmapubliken inte ha lika mycket ”motstånd” som de hade mot Brewers-fansen igår.

En sista sak också, Cubs MÅSTE ju vinna den här matchen! Annars ska man kanske inte kalla det fiasko, men nära på alltså. Revanschlusten efter gårdagens förlust och just vetskapen att om de vinner Wild Card-matchen får de möta Brewers igen är även den en sporre om något. Rockies faller med flaggan i topp och kan bygga vidare mot 2019, för Cubs vinner det här!


Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!