Julnotiser 2018

Vi har egentligen gått på julledighet men måste förstås avrapportera från en relativt händelserik vecka.

Dodgers och Reds bytte spelare med varandra. De erfarna spelarna Yasiel Puig, Matt Kemp och Alex Wood lämnar Dodgers och Reds skickar pitchern Homer Bailey och två prospects. För Dodgers del handlar det om att frigöra lönekostnader och platser i truppen, och det ryktas att det är A.J. Pollock eller självaste Bryce Harper som siktet är inställt på.

Personligen tycker jag att det ska bli intressant att se en spelare med så mycket ”flair” som Puig har i en sådan traditionsrik klubb som Reds. Kemp är lite av en personlig favorit och jag hoppas på ett bra sista år av hans kontrakt. Har dock lite svårigheter att se vad Reds har tänkt göra 2019. Nu blir man rimligen lite bättre, men hur många fler segrar än de 67 stycken man fixade sist blir det? 

***

Daniel Murphy skrev på för 2 år och 24 miljoner dollar med Colorado Rockies. 33-åringen har sina bästa år bakom sig, men det är en riktigt kompetent vänsterhänt slagman Rockies får i Murphy. MLBTR skriver att han på sina sista 293 PA förra året slog .322, 12 HR och 23 doubles. Tänk vad Murphy kan åstadkomma på den extremt ”hitter friendly”-arenan i Denver.

***

Mariners borde få något pris för att man är mest aktiv denna offseason. Nu har man bytt spelare med Brewers. Till Seattle går Domingo Santana och Milwaukee får Ben Gamel och Noah Zavolas. Santana är huvudpersonen i dealen, och kommer från ett litet halvruffigt 2018. Året innan slog han 30 HR och .278, men den nyss avklarade säsongen fick han spela i AAA under en period. Santana fick spela marginellt i slutspelet för Brewers och var uppenbarligen – trots sina potentiella uppsidor – inte med i framtidsplanerna.

***

A.J. Pollock har lite i skymundan seglat upp till en prominent freeagent och ryktas vilja ha ett 6-årskontrakt. Ett koppel klubbar sägs vara intresserade, däribland Reds, Mets, Astros och Braves.

***

Priset för en vass reliever har gått upp de senaste åren, och den snart 34-årige Andrew Miller skrev på ett kontrakt med St. Louis Cardinals på 2 år och 22,5 miljoner dollar (+ en buyout på 2,5 miljoner) och ett potentiellt tredje år. Miller kommer tillsammans med Jordan Hicks bilda en av ligans mest fruktade 1-2-punch i och med denna trade.

***

Los Angeles Angels och The Dark Knight himself, Matt Harvey, skrev ett kontrakt på ett år och 11 miljoner dollar, som kan ge upp till 14 miljoner om fulla bonusar uppnås. För några år sedan var Harvey en av ligans allra mest omtalade och fruktade pitchers, men de tre senaste åren har varit tuffa för 29-åringen. Harvey har ryktesvägen haft det svårt med disciplinen och hellre setts ute i New Yorks festliv än på gymmet. Gick till Reds under 2018 och såg stundtals mycket bättre ut, och det är definitivt den potentiella uppsidan som Angels betalar för.

***

Mike Fiers och Oakland Athletics skrev på ett 2-årskontrakt, och ryktas vara värt 15 miljoner dollar. Anmärkningsvärt är att Fiers är 33 år men bara har drygt fyra års ”service time”.

***

Manny Machado har träffat Phillies, Yankees och White Sox i jakten på ett lukrativt jättekontrakt. Han låter nu meddela att han väntar till efter årsskiftet med att skriva på något kontrakt, och jag har personligen svårt att se det skulle ske under januari om ingen av klubbarna har ett massivt bättre kontrakt på bordet än övriga klubbar. Kom ihåg; Machado slåss med Bryce Harper denna offseason med att skriva basebollhistoriens mest penningstinna kontrakt någonsin. Det återstår att se om Giancarlo Stantons nuvarande kontraktsvärde hotas, men sett till lön per år så kommer det definitivt att slås.

***

Joakim Soria och Athletics kritar på ett kontrakt, 2 år och 15 miljoner dollar.

Anibal Sanchez och Nationals skriver på ett kontrakt på 2 år och 19 miljoner. Ett tredje år är avtalat på ytterligare 12 miljoner om vissa mål uppnås.

Pitchern Trevor Cahill och Angels skriver på för 1 år och 9 miljoner dollar.

***

Rays verkar gillar trades som innehåller flera lag. Nu är det Jurickson Profar som går från Rangers till Atheltics, och Rays får Emilio Pagan och ett draftval i utbyte mot tre prospects. Det är sällan den här typen av trades rycker i ögonbrynen, men Profar rankades som basebollens bästa prospect 2013 av samtliga tidskrifter av rang och är nu en del av en trade som omfattar ett ”Competitive Balance Round”-draftval. Ett par illavarslande axelskador har ställt till det för karriären, men i fjol slog Profar 20 HR, 35 doubles och helt okej average på .254. Hans WAR hamnade på 2.0 så det är möjligt att karriären får lite mer fart nu.

***

Avslutningsvis så är har MLB och det kubanska basebollförbundet skrivit på ett avtal som gör att spelare lättare kan gå från Kuba till MLB. Jag ska inte ge mig in på det juridiska, men hädanefter behöver inte etablerade spelare längre tvingas fly från Kuba för att få spela i MLB, utan i utbyte mot pengar (förstås…) så kommer kubanska klubbar släppa spelare för vidare äventyr i USA.

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!