Machadres

It’s time for crow eller hur man säger. Det är ju bara att lägga sig platt när man har fel men så är det. Till slut fick Manny Machado sitt jätteavtal värt 300 miljoner dollar över 10 år med San Diego Padres. Jag gladdes under offseason när ryktena kom att han erbjudits 7/175 och att han inte var värd mer men som sagt, tji fick jag och säkert många andra till slut.

Det ska också sägas att han hade chansen att tjäna mer om han godtagit de 8/250 som Chicago White Sox erbjöd. Med de två optionerna för år nio och tio värt 35 millar styck hade han kunnat tjäna 320 millar samt ytterligare 30 miljoner i olika bonusar. Men, Manny ”nöjde sig” med en 300-millarsgaranti och kommer nu vara San Diego-spelare de närmsta tio åren, om han inte blir bortbytt eller utnyttjar sin opt out-klausul som träder i kraft efter fem säsonger.

Frågan som slår mig då:
ÄR Manny Machado verkligen värd 300 miljoner dollar över tio år?

NEJ! Det är ett alldeles galet kontrakt på flera sätt. Tioårskontrakt överlag är ju vansinnigt redan från början även om han bara är 26 år. 30 millar per säsong kan verkligen diskuteras. Han har aldrig nått 40 homeruns, har åstadkommit över 100 RBIs en enda gång och har dessutom en hel del ”antics” att slipa bort efter förra årets slutspel. Han måste visa att han minsann är en ”Johnny Hustle”, att han slutar med fulknep och annat trams. Så nej, han är inte värt det.. Eller?

JA! Precis som ramaskriet att så många spelare går jobblösa och att giriga ägare inte väljer att spendera så framstår ju klara fakta här: Man är ju bara värd det marknaden tycker vara värt att betala och Padres tyckte att 10/300 var värt det för Mannys tjänster. Eller hur? Han är fortfarande en superb försvarsspelare, har de senaste fyra åren spelat minst 156 matcher om året och snittat över 35 homers per säsong. Dessutom sätter han San Diego på kartan igen och i allt snack om vad som är ”good for baseball” eller inte så fick han ju sitt kontrakt och dessutom inte med något av ”storlagen”.

Så en av de två storfiskarna fastnade till slut i hoven och nu verkar det vara på gång med ett kontrakt för Bryce Harper också. Tydligen träffade Philadelphia Phillies ägare Harper i Las Vegas i helgen och enligt rapporter väntas ett kontrakt (vare sig det blir med Phillies eller inte låter vi än så länge vara osagt) kunna bli klart så snart som måndag eftermiddag.

Samtidigt väntar fortfarande en del storspelare på att hitta nya jobb. Dallas Keuchel borde kunna hjälpa ett lag som starter (varför hugger inte Padres honom om de menar allvar?) samtidigt som att Craig Kimbrel fortfarande går jobblös. Igår kom rapporter om att Kimbrel var beredd att missa/”sit out” säsongen 2019 för att få den deal han vill ha, något som snabbt dementerades av hans agent. Man får väl tro vad man vill om sånt här men hans påstådda 6/100-förfrågan tidigare under offseason lär ju inte bli av.

Man kan spekulera i att han är värd liknande kontrakt som Aroldis Chapman och Kenley Jansen fick men samtidigt, är han värd det? Jag tycker egentligen det, frågeställningen kanske borde vara, var/ÄR Chapman och Jansen värda vad DE faktiskt fick? Både är fruktade closers men tittar vi t.ex. på Jansen så har han släppt åtskilliga avgörande runs när det betydde som allra mest, dvs de två senaste World Series-serierna. Visst, först ska man ta sig till slutspel och genom det för att ens ta sig till en World Series, fair enough, men ändå? Hur många såg Kimbrels skakiga slutspel (även om han inte hade en enda blown save) och tyckte att han såg jättestabil ut? Precis.. Jag har sagt det hela tiden, Boston kommer sakna honom och för att kunna vinna i år tror jag att de behöver honom, men ett sånt kontrakt är de inte och borde inte vara intresserade av. 1/dryga 15-16, absolut, men inte sex år inte.

Marvin Gonzalez fick också vänta länge innan han äntligen signade ett kontrakt med Minnesota Twins värt 21 miljoner dollar över två år. Han borde fått mer. Minst ett treårsavtal men samtidigt är 10,5 millar per säsong ganska högt vad gäller honom så han är förhoppningsvis nöjd ändå. Håller Twins på att i lite sneaky stil bygga upp en outsiderchans i AL Central månntro? Menar de allvar är ju just nämnda Kimbrel och även Keuchel alternativ för dem!

Med facit i hand var det såklart rätt beslut av Red Sox att i slutet av maj 2018 släppa Hanley Ramirez även om jag och många andra var rejält ställda just då. Efter det spelade han inga fler MLB-matcher under förra året och därför var det glädjande att se att han signat ett (om än ett minor league) avtal med Cleveland Indians. Hoppas verkligen att han hamnar på rostern och kan bidra för dem.

Både Luis Severino och Aaron Nola gjorde givetvis rätt när de säkrade sin framtid med sina nytecknade fyraårsavtal med New York Yankees respektive Phillies. Hade de kunnat tjäna mer pengar genom arbitration år för år? I en perfekt värld så ja, givetvis, men det är mycket som ska stämma och en garanti är ändå en garanti, fråga bara Manny Machado..

Normalt på mornarna på väg till jobbet när jag scrollar igenom Twitter så vet man om det hänt något stort på sena kvällen/natten med tanke på hur mycket man har att scrolla igenom. Det tänkte jag direkt för några dagar sedan men det visade sig snabbt att det inte alls var några trevliga eller spännande nyheter denna gång. Istället hade Boston Globe-reportern Nick Cafardo avlidit och mängder av kondoleanser/tankar från andra journalister fyllde mitt flöde.

Cafardo var en som jag läste ofta, framför allt hans ”Sunday Baseball Notes” i Boston Globe. Vi tyckte inte alltid likadant om saker och ting, senast för några dagar sen skrev han att han mådde illa av förslagen att snabba på spelet utan tyckte att det var bra som det är, men han var alltid tydlig och skarp i sina tankar/analyser. Han var bara 62 år och det är såklart alltid sorgligt när en människa mitt i livet går bort som dessutom efterlämnar barn och barnbarn. Vila i frid Nick, tack för alla texter!

Trevligt nog är Spring Training igång på MLB.TV och Boston har vunnit sina två första matcher. Igår besegrades Yankees för första gången i år och det är ju alltid trevligt även om det bara var en träningsmatch. Vill ni veta vilka matcher ni kan se idag och framöver så kolla in schemat här. Baseball is back!

Tack för att ni läste och följer oss här på Playball.
Kommentera gärna, här eller på Twitter/i MLB.SE-gruppen på Facebook.

Johan – @Rodsockan

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!