Bryce Harper till Phillies

Så slog bomben ner till slut, Bryce Harper skrev under torsdagskvällen äntligen på för en klubb och det blev förhandsfavoriten Philadelphia Phillies som blev ny klubbadress. Turerna gick fram och tillbaka och slutligen stod det enligt media mellan Phillies och de två giganterna på västkusten Los Angeles Dodgers och San Francisco Giants. Phillies gick vinnande med det rekordsättande kontraktet på 330 miljoner dollar över 13 år, dvs fem miljoner mer än Giancarlo Stantons kontrakt med Miami Marlins från år 2015 på 325 miljoner dollar. Det här är förstås ingen slump, utan hela tiden målbilden. Men låt mig få ta det från början…

Super-mega-free-agent-class-of-2019

Jag har nämnt det tidigare, att den här free agent-klassen på förhand skulle slå alla tiders rekord. Bryce Harper, Manny Machado, Clayton Kershaw och José Fernandez skulle bädda för ett dollarregn deluxe. Av olika anledningar blev förutsättningarna annorlunda. Fernandez avled i en båtolycka och skadedrabbade Kershaw skrev tidigt på en förlängning med Dodgers för att säkra några år lukrativa år till. Det gjorde att Harper och Machado blev ensamma huvudpersoner denna offseason.

Super-mega-feta-humongous-kontrakt förväntades

Oavsett vad spelarna säger så blev det lite ”arga leken” vem som skulle reagera och skriva på ett kontrakt först, eftersom det var bäddat för en ny rekordsumma. För bara ett par säsonger sedan så pratade man om det första kontraktet på över 400 miljoner dollar, och vissa ville till och med försöka trissa upp förväntningarna till 500 miljoner dollar. En årslön (AAV) på 40 miljoner var i alla fall självklar, om man lyssnade på så gott som alla experter. Det blev stora kontrakt i slutändan, även om nuvarande förutsättningar med mättad marknad, klubbar som bara vill betala för åren under prime, att rika klubbar som Red Sox och Yankees var ointresserade samt det mjuka lönetaket, höll nere summorna.

Machado först ut

Först med att skriva på ett kontrakt blev Machado som skrev på för San Diego Padres. 300 miljoner dollar över tio år, och det var nog en ganska tacksam summa för Harper eftersom det satte ribban och blev ett bevis på att klubbar fortfarande faktiskt skriver långa kontrakt. Och det blev inte sämre när Colorado Rockies och Nolan Arenado passade på att komma överens om en förlängning på 260 miljoner dollar över åtta år. Nu var siktet inställt för Harper.

Välbetalt men ovanligt långt kontrakt

Så blev det som sagt klart, Harper skrev på ett kontrakt som ger honom hela 330 miljoner dollar – det mest penningstinna kontraktet någonsin inom lagidrott. Summan i sig kändes väntad, men de 13 år som kontraktet är långt kom som en överraskning för mig. Dels för att jag inte trodde att någon klubb ville förbinda sig till ett sådant pass långt kontrakt längre, och dels för att det drar ner snittet för årslönen ganska rejält. De 25,4 miljoner dollar Harper tjänar i snitt per år är ”bara” den 14:e högsta årslönen för en basebollspelare. Det är förstås inga kaffepengar, men med tanke på hur uppskruvade förväntningarna var så är det en anmärkningsvärd låg AAV.

The number to beat is 325

Anledningen är ingen annan än att Harper, anförd av stjärnagenten Scott Boras, hela tiden hade siktet inställt på att slå Stantons kontraktsumma. Om det så behövde landa på 325 000 001 dollar och kräva 15 år, rekordet skulle bara slås. Nu blev det 330 miljoner och 13 år och två stora (i positivt bemärkelse) egon fick sina behov uppfyllda. Två saker i kontraktet avslöjar ganska mycket av förhandlingarna. Dels kontraktslängden, men också att det inte finns någon opt-out inskriven i kontraktet. Harper har antytt att han inte ville ha någon opt-out. I call bullshit! Självklart ville firma Harper/Boras ha en opt-out, dvs skriva ett garanterat kontrakt på 330 miljoner och fortfarande ha möjlighet att kliva ur det halvvägs. Men i och med att Dodgers bara ville skriva ett kontrakt på 3-4 år (dock med AAV på 40-45 miljoner dollar enligt rykten!) och Giants kunde sträcka sig till 310-320 miljoner dollar (plus att Kalifornien har USA:s högsta inkomstskatt på löner över en miljon dollar) så kunde Phillies diktera villkoren. Och villkoren blev ett längre kontrakt och det blev ett kontrakt utan en opt-out som annars varit en trend bland fixstjärnorna att få in i sina kontrakt. Nu fick förvisso inte Phillies till en klausul själva att komma ur kontraktet, eller möjligheten att kunna byta bort Harper utan hans godkännande, men big up till Phillies för att stå på sig.

Phillies vinnare

Först och främst. Bryce Harper kommer att skratta under hela inloggningsprocessen till sin internetbank (säger man så, nu när man inte längre går fysiskt skrattandes hela vägen till banken?). Två gånger i månaden under ordinarie säsong får en basebollspelare sin lön utbetald. Det innebär att var fjortonde dag under säsongen så kommer det att rassla till med nästan 17 miljoner kronor in på kontot de nästkommande 13 åren. Osannolika pengar! Men jag kan inte undgå att känna att Phillies har fått till en väldigt fin deal som passar dem. Den lägre AAV gör att de lättare kan komma under de mjuka lönetaksnivåerna, och vem vet idag vad 25,4 miljoner dollar är om tio år (när Harper har tre år kvar som gammelgubbe), med tanke på inflation och vi är ett eller två kollektivavtal senare som kan ha trissat upp lönenivåerna ytterligare. Det kanske ”bara” motsvarar ett qualifying offer då. Om de nu var tvingade att uppnå 330 miljoner dollar så har Phillies gjort det på ett för organisationen attraktivt sätt.

Machado vs Harper

Så vem vann? Machado och agenten Dan Lozano, eller Harper med sin agent Boras? Jag skulle påstå att båda gjorde det. Harper kan stoltsera med störst kontrakt någonsin, och Machado kan slicka såren med att han fick en högre årslön. Nu ska de försöka vinna titlar åt sina lag, och jag är nog inte alltför äventyrlig av mig om jag skulle påstå att Harper och Phillies ligger bäst till de närmaste åren. Padres kan vara där om några år när ligans bästa talanger börjar blomma ut.

En sak är säker i alla fall. Free agent-klassen år 2032 har fått sin första medlem!

– Andreas Westling
@anwest1

Foto: Keith Allison


Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!