Säsongen drar ihop sig

Nu är det snart bara en månad kvar av grundserien och det är riktigt intressant på sina håll. Här kommer mina, om än kortfattade, uppfattningar om respektive division inför slutspurten.

AL East

Yankees, 86-47
Rays, 76-56
Red Sox, 70-62
Blue Jays, 53-80
Orioles, 43-88

Har svårt att se mina Yankees tappar divisionen. Rays har ett svårare schema framöver och Red Sox ska bara inte kunna ta in 15,5 segrar. Båda lagen kämpar om ett Wild Card, där Rays förstås har ett rejält försprång jämfört med Boston.

AL Central

Twins, 79-51
Indians, 76-55
White Sox, 60-70
Royals, 46-86
Tigers, 39-89

Indians har helt klart tätkänning men Twins avslutar säsongen med tio raka matcher mot slagpåsarna Tigers och Royals. Däremot möts just Twins och Indians sex gånger i september, upplagt för dramatik.

AL West

Astros, 85-47
Athletics, 75-55
Rangers, 64-68
Angels, 63-70
Mariners, 56-76

Givetvis kommer Astros vinna divisionen, det skulle krävas en kollaps om man förlorar den till Athletics. Däremot behöver Oakland vara fortsatt på tårna för att hänga på om ett Wild Card.

NL East

Braves, 80-53
Nationals, 73-57
Phillies, 68-62
Mets, 67-63
Marlins, 47-83

Tycker det är ett styrkebesked av Braves att distansera sig i en division med tre andra kompetenta lag. Känns otänkbart att man låter Nationals komma ikapp, som är det enda hotet om divisionen.

NL Central

Cardinals, 72-58
Cubs, 69-61
Brewers, 67-64
Reds, 61-69
Pirates, 55-76

Now we’re talking! Äntligen en division med lite nerv även om divisionssegern. Cardinals sitter i förarsätet men Cubs har ett marginellt enklare schema framöver. Brewers förstås inte helt uträknade heller, och eftersom ett Wild Card betyder så mycket så blir varje serie avgörande under september.

NL West

Dodgers, 86-47
Diamondbacks, 66-66
Giants, 65-66
Padres, 61-69
Rockies, 59-73

Det blir en transportsträcka för Dodgers. Det som talar emot att man kommer att vila spelare under september är fajten om hemmaplansfördel i ett eventuellt World Series. Man kommer att jaga på för att få fler segrar än Astros och Yankees.

AL Wild Card

Indians, 76-55
Athletics, 75-55
Rays, 76-56
Red Sox, 70-62

Spontant känns det som att det är tre lag med och slåss om de två platserna, men Red Sox är på relativt kort avstånd. Även om min kollega Johan kanske inte skulle erkänna det så sneglar nog de flesta Boston-supportrar på tabellen med en viss smula hopp så länge möjligheten finns. Personligen tror jag att Indians (eller Twins, beroende på divisionssegrare) och Athletics tar det, Rays har ett svårare schema. Man möter lag som spelat .512 medan Indians (.481) och Athletics (.482) har på pappret det något lättare.

NL Wild Card

Nationals, 73-57
Cubs, 69-61
Phillies, 68-62
Mets, 67-63
Brewers, 67-64
Diamondbacks, 66-66
Giants, 65-66

Wow, det här blir intressant. Även om jag tror att Giants och Diamondbacks inte är aktuella så är de inte längre ifrån än att en streak på typ sju segrar helt plötsligt placerar dem väldigt bra. Men nej, det tror jag inte händer. Nationals ligger förstås bra till och jag kan inte undgå att känna att Mets – trots att de nyss blev svepta av Braves – fina andra halva av säsongen bär frukt. Phillies har faktiskt ett av de svåraste scheman (.528) av samtliga lag i ligan. Och varför jag räknar bort Cubs? Ingen aning, men viktiga tre matcher mot Mets med start idag. Och sju matcher kvar mot Cardinals, där man till och med kanske säkrar divisionen och slipper Wild Card. Säger som Lisa Ekdahl – vem vet, inte jag.

Andreas Westling – @anwest1

Foto: Drew Geraets

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!