AL och NL Wild Card Game 2019

Nu är grundserien avklarad och vi har tio lag som ska göra upp i slutspelet. Först ska de två Wild Card-matcherna spelas. Vinnarna går in i respektive Division Series-match.

NL Wild Card Game

Först ut är National League och matchen mellan Washington Nationals mot Milwaukee Brewers. Matchen spelas på Nationals Park och matchstart är strax efter två, natten mot onsdag.

Nationals avslutade ligan starkt med åtta raka segrar och säkrade därför hemmaplan i den här direkt avgörande matchen. Man gick 93-69 den här säsongen, men man ska också ha i åtanke att de bara var 19-31 i slutet av maj. Så man har hållit samma takt som de bästa lagen i ligan sedan dess. Mycket av framgångarna ska tillskrivas de tre kastarna Max Scherzer, Stephen Strasburg och Patrick Corbin. Nationals skulle kunna välja vem som helst att starta den här matchen, men går på den rutinerade och vanligtvis sylvassa Scherzer.

Brewers gick 89-73 och slutade tvåa i den snåriga NL Central, efter att Cubs rasat ihop fullständigt. Detta trots att storstjärnan Christian Yelich skadade sitt knä i början av september. Att man lyckades ta sig vidare får tillskrivas en av ligans mest stabila bullpens, anförda av Josh Hader, samt en bra mix av veteraner (Ryan Braun, Mike Moustakas, Yasmani Grandal) och unga rookies (Keston Hiura och Trent Grisham) som tagit stora kliv.

Startande pitchers

Nationals: Max Scherzer (11-7, 2.92 ERA)
Brewers: Brandon Woodruff (11-3, 3.62 ERA)

Inbördes möten 2019

6 maj, Brewers-Nationals 5-3
7 maj, Brewers-Nationals 6-0
8 maj, Brewers-Nationals 7-3
16 aug, Nationals-Brewers 2-1
17 aug, Nationals-Brewers 14-15 (14 innings)
18 aug, Nationals-Brewers 16-8

Våra tips

Andreas: Nationals. Huvudstadslaget har en bättre startande pitcher och jag ser potentiella matchavgörare i form av Soto och Rendon.
Johan: Nationals

Vinnaren möter Los Angeles Dodgers i NLDS.

AL Wild Card Game

I den andra matchen, som spelas en dag senare, välkomnar västkustlaget Oakland Athletics gästerna Tampa Bay Rays.

Athletics gick 97-65 under säsongen, det vill säga en seger fler än Rays och spelar som sagt på sin hemmaarena. Det är andra året i följd som Athletics spelar i Wild Card Game, i fjol åkte man ut mot Yankees.

Det är inte på pitchersidan man hittar Oaklands primära styrkor, men ett par spelare är värda att nämna av olika skäl. Vi börjar med den tråkiga, och det är att Frankie Montas grymma säsong (9-2, 2.63) förstås solkas ner av den pågående dopingavstängningen. Däremot kan Athletics-fansen glädjas åt att ha en ligans bästa closer i form av Liam Hendriks. 30-åringen som är inne på sitt fjärde år i klubben, har kastat 124 strikeouts på 85 innings. ERA på 1.80, FIP på 1.87 och 0.965 i WHIP. Hendriks kan onekligen spela en avgörande roll i den här på förhand tajta matchen.

Det är i skrivande stund inte klart vem Oakland startar med, men mycket tyder på att Sean Manaea får uppdraget. Manaea har rehabiliterats större delen av säsongen efter sin axeloperation han gjorde i vintras, men ses som ett farligt vapen mot Rays slagmän.

Rays har gjort en riktigt imponerande säsong där man nådde upp i 96 segrar, klubbens näst bästa resultat i grundserien någonsin. Dessutom andra säsongen i rad man når upp i +90 segrar. Däremot är det första deltagandet i slutspelet sedan 2013.

När man tittar på Rays spelartrupp och statistik i år så är det med ett par undantag inga superstjärnor som uppenbarar sig. Det är ett kollektiv och det är coachandet av Kevin Cash som sticker ut. Men det går inte att blunda för framför allt Charlie Morton. Värvningen Rays gjorde av Morton klassas av många som årets bästa. 2 år och 30 miljoner dollar är ett fynd för en spelare som gör 194.2 innings, kastar 240 strikeouts och har en FIP på 2.81. Fangraphs listar honom på 6.0 WAR och han är given på kullen mot Athletics.

Offensivt har Rays en okej säsong, men man placerar sig i mittenskiktet i de flesta ”team stats”-kategorier. Men vi lyfter fram Austin Meadows, blott 24 år gammal men redan en viktig kugge i laget sedan han kom från Pirates i fjol. Outfieldern slog 33 homeruns och hade ett average på .291 och belönades med en All Star-plats i år.

Startande pitchers

Athletics: Preliminärt Sean Manaea, (4-0, 1.21 ERA)
Rays: Charlie Morton (16-6, 3.30 ERA)

Inbördes möten 2019

10 jun, Rays-Athletics 6-2
11 jun, Rays-Athletics 3-4
12 jun, Rays-Athletics 2-6
20 jun, Athletics-Rays 5-4
21 jun, Athletics-Rays 3-5
22 jun, Athletics-Rays 4-2
23 jun, Athletics-Rays 2-8

Våra tips

Andreas: Rays. Dock ett svårt val. Athletics har ett koppel farliga slagmän i Matt Chapman, Marcus Semien och Ramón Laureano – men Morton kan bli för tuff även för dem.
Johan: Athletics.

– Andreas Westling
@anwest1

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!