Smått och gott inför NLDS 2019

Här kommer några korta reflektioner inför NLDS som börjar i kväll 23:00 svensk tid.

Atlanta Braves mot St. Louis Cardinals

Den här matchserien blir en kamp mellan Cardinals pitching och Braves slagmän.

Några saker som talar för Cardinals:

 • Jack Flaherty. Sedan All Star-matchen är pitchern bäst i ligan i ERA (0.91), WHIP (0.710) och HR/9 (0,5). Flaherty släppte bara fyra runs under september och kommer in i serien i en riktigt bra form.
 • Adam Wainwright. Var skadad förra säsongen och haft en helt ok säsong i år. Det är dock erfarenheten från 38-åringen som är guld värda för Cardinals. Den enda pitchern i laget kvar sedan World Series-segern 2011.
 • Giovanny Gallegos, John Brebbia och Carlos Martinez. Här har Cardinals en trio i sin bullpen som är stabila. Speciellt Gallegos har haft en bra säsong där var tredje slagman han mött har åkt ut via en strikeout.
 • Kolten Wong. Skadade sig i september efter att ha varit Cardinals bästa positionsspelare under hösten. Var länge osäker men är tillbaka lagom till första matchen. Är jätteviktig i både offensiven och defensiven.

Några saker som talar för Braves:

 • Ronald Acuña Jr. Förra säsongens Rookie of the Year har haft ett ytterligare finfint år. 41 HR, 37 stulna baser. Hade det inte varit för att han fick vila sista veckan så hade han kunnat komma in i ”40-40”-klubben.
 • Freddie Freeman. Som vanligt en oerhört viktig kugge för Braves. Slog .295 och 38 HR under säsongen. 138 wRC+ i år.
 • Mike Soroka. Bara 22 år gammal, men den kanadensiska pitchern är redan starkt bidragande till att Braves gått som tåget. 13-4, ERA 2.68 kan räcka till en Rookie of the Year.
 • Cardinals kommer till matchserien med enbart två vänsterhänta pitchers. Braves har varit utomordentligt duktiga mot högerhänta pitchers i år. Åtta Braves-spelare är 111 wRC+ eller bättre mot högerhänt pitching i år.

Inbördes möten 2019

4-2 i matcher till Braves favör. Braves har slagit in 29 runs, Cardinals 27.

Våra tips

Andreas: Jag vill säga Cardinals, men jag tror på Braves med 3-1 tack vare sina farliga slagmän.
Johan: Cardinals.


 

Los Angeles Dodgers mot Washington Nationals

Det här blir Division Series stora tungviktsmöte. Ett Nationals i slagläge mot de senaste årens giganter Dodgers (sju raka NL West-segrar!).

Några saker som talar för Dodgers:

 • Det trehövdade monstret Clayton Kershaw, Walker Buehler och Hyun-Jin Ryu. Tre pitchers av yttersta klass. Buehler startar första matchen, och 25-åringen har förtjänat det med 14-4 och ERA 3.26 (FIP 3.01) i år.
 • Cody Bellinger. En monstruös grundserie. 47 HR, BA .3o5 och .OBP 406. Baseball Reference ger honom hela 9.0 i WAR. Kort och gott: Bellinger gör skillnad!
 • Kennedy Jensen. Statistiken ljuger inte, Jansen är en bit från sina glansdagar. Men har han kapaciteten att stänga igen en match? Absolut!

Några saker som talar för Nationals:

 • Har också en ”top of rotation” av hög klass. Max Scherzer, Stephen Strasburg och Patrick Corbin är inte att leka med. Scherzer och Strasburg användes i Wild Card-matchen mot Brewers, så Corbin startar. Sist han gjorde det på Dodger Stadium, 9 maj i år, så gick han sju felfria innings.
 • Dodgers som lag stal 57 stycken baser i år. Trea Turner och Victor Robles stal tillsammans 63 baser för Nationals.
 • Anthony Rendon. Sista året i Nationals? Det är risk för det, och varför inte göra det med en knall genom att slå ut Dodgers? Slog .319 under säsongen och smackade in 34 HR och 44 2B. MVP-kandidat i år.

Inbördes möten 2019

4-3 till Dodgers favör. Dodgers slog in 30 runs, Nationals 27 runs.

Våra tips

Andreas: Det känns som att man vill vara rebellisk om man säger Nationals med tanke på hur bra Dodgers är. Men magkänslan säger Nationals, om de slipper använda sina mediokra bullpen alltför mycket.
Johan: Nationals

– Andreas Westling
@anwest1

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!