Förhandlingar om säsongen 2020

Det har varit många turer fram och tillbaka om hur årets MLB-säsong ska se ut. Jag har i ärlighetens namn haft lite svårt att hänga med i svängarna. Det har bland annat funnits olika förslag om att spela alla matcher på träningsanläggningar i Florida och Arizona.

Nu börjar det dock klarna lite. Nyckeln i det hela är att USA har börjat, om än i liten skala, börja öppna upp sitt samhälle igen. Klubbarna ser en öppning och har bjudit in spelarfacket till en förhandling. Och på direkten åker man på motstånd. Man har nämligen så sent som den 26 mars redan skrivit på ett avtal som stipulerar villkoren för en eventuell säsong i år. Framför allt vilken ersättning spelarna skulle erhålla. Avtalet sa bland annat att spelarnas löner skulle motsvara den spelade säsongen procentuellt. Det vill säga, har du tio miljoner dollar i lön och årets ordinarie säsong (162 st matcher) kortades ner till hälften (81 st matcher) så skulle du få fem miljoner dollar.

I det nya förslaget föreslår istället ägarna att spelarna och lagen ska dela 50-50 på intäkterna, och det får spelarfacket och den högoktaniga spelaragenten Scott Boras att ilskna till. Man menar på att man redan gått med på de ekonomiska villkoren och är rädd att det här är ett steg för ägarna att införa ett lönetak. I NHL, NFL och NBA är spelarersättningarna knutna till lagens omsättning, och detta vill spelarfacket in i det sista gå med på.

Förslaget i övrigt, kortfattat:

  • En ny (den förra i mars avbröts) försäsong startar i juni.
  • Grundserien går igång i början av juli och innehåller cirka 80 stycken matcher, ungefär en halv vanlig säsong.
  • Spelschemat anpassar sig efter lagens geografiska hemvister. Det vill säga att man möter lag i samma del av landet – West, Central och East.
  • Utökat slutspel med sju lag per liga. Det vill säga 14 istället för tio lag.
  • Spelartrupperna ska utökas från 26 till 30 stycken spelare.
  • Utöver detta ska 20 stycken farmarlagsspelare kunna kallas upp när som helst.
  • All Star-matchen den 14 juli ställs med största säkerhet in.

Det här är som sagt ägarnas förslag och nu är det upp till spelarfacket att svara och komma med ett motbud.

Personligen har jag svårt att avgöra vad jag riktigt tycker. Jag förstår att spelarna är på tårna vad gäller ägarnas motiv, men jag hoppas också att alla parter inser att årets säsong kommer att skrivas in i historieböckerna. Det känns inte som att det är läge att blanda in politiskt rävspel just i år. Jag är övertygad att många människor skulle må bra av att MLB kom igång med sin säsong. Att kunna slå på teven varje kväll och ha en match igång. För att inte tala om spelarna som just nu går miste om sin lön.

Vad gäller frågan om hur säkert det är att starta säsongen under rådande pandemi, det låter jag experter ha koll på. Just nu verkar det som att det är OK.

Avslutningsvis, missa förstås inte Jonatans eminenta podcast ”Bases Loaded”.

Andreas Westling
@anwest1

Foto: Matt Stratton

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!