MLB-säsongen 2020 blir äntligen av

Efter omfattande förhandlingar så kom slutligen klubbägarna och spelarfacket överens om att MLB-säsongen kan komma igång. Det var en smutsig och infekterad förhandling som skedde både bakom stängda dörrar och vidöppet i sociala medier. När andra ligor tidigt kunde enas så fastnade MLB och spelarfacket i ett dödläge där ingen part ville vika sig. MLB ville kraftigt korrigera det avtal man kom överens om i mars, och spelarfacket bröstade för en gångs skull upp sig vägrade agera slagpåse.

Jag vet att konsensus är att MLB ska vara de onda och spelarna de goda. Miljardärer vs miljonärer. Personligen håller jag dock båda sidor lika skyldiga till att situationen uppstod. En situation som lett till att säsongen blivit kraftigt försenad och hållit oss fans lite som gisslan. Framför allt tänker jag på det stora antalet personer som jobbar runt omkring MLB och som lyfter en vanlig medellön. Blivit permitterade, halkat efter med sina amorteringar. Det har handlat om deras öde också, och det tycker jag definitivt både MLB och spelarfacket går att beskyllas för. Men visst, riktigt udda av MLB att skriva ett avtal i mars och nästan på direkten vilja annullera det. Och om man ska vara petig så kom parterna aldrig till fullo överens, utan det var MLB som forcerade igång säsongen men behövde göra eftergifter på saker de ville förhandla bort.

Ok, så en säsong blir av – vad är skillnaderna från en ordinarie säsong? Här är några av de största.

60 stycken matcher
En av förhandlingarnas största frågor var hur många matcher som skulle spelas. Eftersom spelarnas löner skulle baseras på antalet spelade matcher så ville facket förstås maximera dessa. MLB, som hävdar att varje spelad match är en förlust, ville ha en kortare säsong. Jag kan varken säga bu eller bä om antalet matcher, jag är glad att de kom överens till slut.

Komprimerat antal motståndare
Spelschemat kommer att utformas efter lagens geografiska hemvist. 40 stycken matcher sker mot lag i samma division och 20 stycken matcher kommer att spelas i så kallade Interleague-matcher, det vill säga att AL- och NL-lag möts.

Spelarpool med 60 stycken spelare
Har inte satt in mig i alla regler riktigt, men istället för en trupp på 40 stycken spelare så får respektive lag registrera 60 stycken spelare. Detta för att lagen ska kunna ha backup vid skador, framför allt vid misstankar och bekräftade fall av COVID-19.

Designated Hitter även i National League
Den stora vattendelaren bland supportrar. Ena halvan ser DH som ett lam position och verka tycka det är skitkul med många byten med tillhörande reklamavbrott. Den andra halvan är döless att se någon slå .080 och jogga runt baser i en WCT-jacka. Säsongen 2020 kommer DH att användas även i NL, och jag har svårt att tro att det inte blir så permanent om ett par år. Personligen tycker jag att DH medför en roligare slagordning och att de taktiska bytena utan DH bara är irriterande, men jag har också gillat att det finns en distinkt skillnad mellan AL och NL. Det har varit lite unikt med regelskillnaderna.

Trade deadline
Sista dagen att byta spelare är den 31 augusti istället för 31 juli. Inte så mycket att orda om, förutom att det känns lite skumt att man bara hinner spela baseboll i en månad innan rävspelet med trades börjar.

Baserunner på bas i extra innings
Om en match går till extra innings så startar det offensiva laget med en baserunner på andra bas. Regeln gäller bara under grundserien, inte i slutspelet. Om denna springer in en poäng så räknas det som en ”unearned run”. Denna regel har används i Minor League de senaste två säsongerna.

Injured list
1o-dagars IL för både slagmän och pitchers. 60-dagars IL kortas ner till 45 dagar. En speciell injured list införs för COVID-19-fall.

Ingen MiLB
En riktigt tråkig nyhet är att det inte blir något spel i Minor League. Frågan är var alla prospects ska spela? Läste en artikel om en kvinna som har haft säsongskort hos Pawtucket Red Sox (samarbetsklubb med Boston) i flera år. Det här skulle vara klubbens sista år i Pawtucket innan den planerade flytten går till Worcester sju mil norrut. Nu missar hon och lagets fans möjligheten att få se laget deras sista säsong på McCoy Stadium.

Polar Park Worcester
Kommande arenan Polar Park i Worcester, hemmaplan för ”WooSox”.

 

Sedan finns det förstås en uppsjö av regler kopplat till COVID-19. Hur nära man får vara domare och motspelare. Att man inte får vara på arenan för tidigt eller hänga kvar efter match. Allt för att minska spridningen.

Säsongen startar den 23 juli och sträcker sig till 28 oktober. En andra försäsong har precis startat och sker på lagens hemmaarenor istället för i Florida och Arizona.

Play ball! Snart i alla fall.

Andreas Westling
@anwest1 | @playball_se

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!