Fantastisk avslutning på grundserien

Pust, vilken basebollkväll det var igår. Jag inser i realtid nu att Yankees vinst gör att denna text får en viss positiv aura över sig. Fans i Toronto och Seattle känner nog inte samma lyster efter grundseriens sista omgång. Hos er finns säkert ett tomrum, blandat med känslor att era lag faktiskt har gjort bra säsonger.

National League West

Vi börjar med National League dock. Här var det lite enklare att hålla koll på förutsättningarna. Det ”enda” som stod på spel var vilka som skulle vinna NL West och vilka som skulle förpassas till en Wild Card-match. Antingen Giants eller Dodgers. Med en seger mer tillgodo behövde Giants bara vinna för att säkra seriesegern. Dodgers behövde besegra Brewers och hoppas på att Giants inte skulle vinna hemma mot Padres. Det hade i så fall tvingat fram en tiebreaker mellan Giants och Dodgers. Just detta kändes smått absurt, att MLB:s två bästa lag (106 och 105 segrar innan matchen) eventuellt hade tvingats spela en match extra jämfört med sina slutspelskonkurrenter.

På något sätt är jag glad att de inte ”bestraffades” med detta. Giants vann, likaså Dodgers. Det innebär att Dodgers tar sig an St. Louis Cardinals i en vinna-eller-försvinna-match onsdag natt. Vinnaren där möter… Giants, förstås, i NLDS.

American League Wild Card-jakt

Här fanns det så många olika alternativ att det nästan krävdes en Harvard-examen för att hänga med. För en neutral åskådare måste tanken på två tiebreaker-matcher för att avgöra Wild Card-deltagarna ha kittlat. Yankees (91), Boston (91), Blue Jays (90) och Mariners (90) var alla inblandade.  Det krävdes förluster för Yankees och/eller Red Sox, samtidigt som Blue Jays och/eller Mariners vann sina matcher.

Yankees-Rays. En riktigt nagelbitare med två riktigt bra insatser från respektive pitcheruppsättningar. Totalt fick vi se tolv pitchers i matchen och Rays höll nere antalet hits för Yankees till blott fyra stycken. Bara Mets slog färre hits under söndagskvällen. Men när det väl gällde, i nedre nionde, slog Aaron Judge in sin karriärs först walk-off-hit och Wild Card-platsen var säkrad för Yankees.

Nationals-Red Sox. En klassisk situation där ett mycket bättre lag ska spela av ett sämre dito. Det brukar sällan bli så enkelt som man tror på förhand. Red Sox hamnade tidigt i trubbel och efter fem spelade innings så ledde Nationals med 5-1. I det läget stundade en tiebreaker mellan Red Sox och Blue Jays. Efter en 2-run-double av Alex Verdugo och en 447 fot lång homerun av Rafael Devers kunde Red Sox passera (seger 7-5) huvudstadslaget och ta sig till Wild Card Game.

Blue Jays-Orioles. Toronto rivstartade och ledde med 11-1 efter fyra innings, bland annat tacke vare två homeruns från George Springer, varav en grand slam. I det läget hade både Yankees och Red Sox svettigt i sina matcher, så minerna var muntra hos ligans enda kanadensiska lag. Nu räckte det inte till mer än en fjärdeplats i, resultatmässigt, stenhårda AL East. Om jag förstod statistiken rätt så var det här blott andra gången sedan 60-talet som fyra lag i en och samma division hade fler än 90 stycken segrar. Och det var första gången sedan säsongen 2005 (då Red Sox) som ett lag hade två spelare som slog +45 homeruns under ett och samma år. Vladimir Guerro Jr (48) och Marcus Semien (45) har haft lekstuga i år!

Marines-Angels. Ytterligare en match med många pitchers i omsättning, hela 15 pitchers. Och direkt fick hemmapitchern Tyler Anderson känna av Shohei Ohtanis styrka, som drämde till med en homerun och tystade T-Mobile Park. Det skapade en uppförsbacke som Mariners aldrig kunde komma ikapp. Här slutade en säsong som helt klart varit över förväntan för Seattle-laget, om det nu är en tröst när man precis fallit på målsnöret.

– Andreas Westling
@anwest1

Foto: Jordan Rowland

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!