Intervall av löner i MLB

Inget nytt och konkret har hänt i förhandlingarna mellan MLB och spelarfacket MLBPA de senaste dagarna. Det fick mig att kolla in statistik för löner, de som spelarfacket hävdar har sjunkit under det senaste avtalet. Mycket riktigt verkar det stämma, snittlönen har gått ner från 4,45 till 4,17 miljoner dollar mellan 2017 och 2021.

Även om snittlönen är en bra fingervisning av trenden så är dock medianlönens utveckling snudd på alarmerande för spelarna. År 2015 låg den på 1,65 miljoner dollar, nu ligger den på 1,1 miljoner dollar – en minskning på drygt 30 procent. Det visar på att äldre och dyrare spelare byts ut till yngre spelare med mycket billigare kontrakt. Utvecklingen är också att gränsen för när en spelare anses vara för gammal har gått ner, vilket gör att spelare som i 30-årsåldern kunde få ett kontrakt på 5-6 år blir färre.

Det var först när jag visualiserade fördelningen av lönerna som jag insåg hur snedvriden den är. Den absoluta merparten av spelarna tjänar bara en bråkdel av vad de största stjärnorna får. Jag extraherade alla löner från USA Todays databas och placerade de i olika löneintervall enligt nedan.

Löner MLB

Ungefär hälften av spelarna har minimilönen på 570 000 upp till en miljon dollar. I andra änden av statistiken så är det relativt få spelare som står för de största lönekostnaden. Jag förstår att facket försöker göra det bättre för de allt mer yngre spelarna som har ingångskontrakt, det är där det gör mest skillnad. Samtidigt förstår man varför klubbarna försöker hindra det, eftersom det gör mest ont i deras budgetar.

Visst går det att diskutera om en miljon dollar är mycket pengar eller inte. Jämfört med en Walmart-anställd eller egentligen gemene man så är det en extremt bra lön. Man måste dock ha i åtanke att klubbarnas omsättning ständigt har ökat, och de löneökningar som uteblir enbart hamnar i ägarnas fickor.

– Andreas Westling
@playball_se

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!