New York toppar MLB

Trots förlusten mot Cardinals igår så leder Mets hela National League, och med Red Sox seger över Blue Jays så är Yankees för första gången på flera år ensam ledare i American League. Hittar faktiskt inte när det skedde senaste. Något som känns ännu mer ovanligt är att samtliga lag i topp fyra har en stark New York-koppling. Dels Yankees och Mets förstås, men också de på 50-talet New York-flyende lagen Dodgers och Giants.

MLB 22 - New York i topp

Tre veckor in på säsongen är det svårt att dra några större slutsatser som påverkar säsongen, men om jag börjar med mitt Yankees så har det varit relativt händelserikt den senaste tiden:

 • Detroit Tigers trotjänare Miguel Cabrera hade möjligheten att slå in sin 3000 hit i serien mot Yankees, men en intentional walk i sista matchen försenade de planerna. Det var inte populärt på Guaranteed Rate Field.
 • Yankees använde under säsongerna 2015-2016 kameror avsedda för ”instant replay” till att urskilja vilken typ av pitch som skulle kastas. Under 2017 skickade kommissionären Rob Manfred ett brev till klubben med disciplinära åtgärder. Innehållet i brevet har varit hemligt, men efter en två år lång rättvist – i en helt annan fråga egentligen  – krävde domaren att Yankees skulle publicera innehållet. En del trodde på potentiell sprängstoff, att klubben exempelvis använt tv-kanalen YES Networks kameror och annan mer sofistikerad utrustning. Brevet berättade egentligen inte mycket mer än vad som tidigare avslöjats, den enda nya detaljen var att Yankees bötfälldes med 100 000 dollar.
 • Anthony Rizzo slog för första gången under sin karriär tre homeruns i en och samma match vid segern med 12-8 mot Orioles. Det låter imponerande, men när jag såg highlightsen så kunde jag inte låta bli att fnissa lite åt att Yankee Stadiums korta rightfield passade Rizzo ganska bra.
 • Bullpen ser helt OK ut med lite otippade Michael King (ERA och FIP 0.69) och veteranen Aroldis Chapman (0 ER) som frontmän. Sämst ERA av startande pitchers? Tremiljardersmannen Gerrit Cole, 4.00.
 • Johan skrev om det sist, men chansningen från Aaron Judge att försöka få ett bättre kontrakt än de sju år och 213,5 miljoner dollar Yankees erbjöd innan säsongen – den kommer jag att följa slaviskt under året. Riktigt trist att de inte kom överens om ett avtal, men ytterligare ett bevis för mig att MLB och free agency är trasigt så länge spelarna inte får skriva kontrakt under sina ”prime years”. Tänk hur udda det skulle ha sett ut om Lionel Messi skrev sitt första kontrakt vid typ 25 års ålder. Sovjet-MLB.

***

Om vi lämnar Bronx, och tar oss öster om Manhattan, så hamnar vi i Queens. Det är bara att kolla i tabellen så ser man att New York Mets är ett av ligans bästa lag i år. Den massiva investering ägaren Steve Cohen gjort i truppen återspeglas i matchresultaten. Mets har vunnit varje matchserie hittills, bland annat mot Giants och Cardinals. Extra imponerande är det att man har klarat sig utan skadade Jacob deGrom, som ser ut att behöva vara borta i en månad till. Kuriosa är att deGrom är född i en stad i Florida som heter… DeLand.

Var lite nyfiken inför säsongen hur Chris Bassitt skulle göra ifrån sig i Mets. Utöver en start mot Giants (5 ER) så har han varit riktigt, riktigt bra. Älskade också Bassitts utspel mot MLB om årets upplaga av matchbollar:

MLB has a very big problem with the baseballs. They’re bad. Everyone knows it. Every pitcher in the league knows it. They’re bad. They don’t care. MLB doesn’t give a damn about it. They don’t care. We’ve told them our problems with them. They don’t care.

– Chris Bassitt, Mets

***

Skulle jag göra en Power Ranking skulle jag placera Mets först, precis före Dodgers. Ok shoot, här är min ranking från höften.

 1. Mets
 2. Dodgers
 3. Giants
 4. Blue Jays
 5. Mariners
 6. Yankees
 7. Rays
 8. Padres
 9. Cardinals
 10. Angels

***

Årets besvikelser hittills? Här måste jag nämna AL Central-lagen White Sox och Tigers, där definitivt Chicago utmärkt sig negativt mest. Svepta av både Twins och Guardians är skralt. Reds inledning med 3-15 är förstås svagt, men det är också i 16 stycken matcher mot Braves, Dodgers, Padres och Cardinals.

Det sjukaste måste dock vara några av Oakland Athletics publiksiffror. Ynkliga 2703, 3703 och 4429 mot Orioles. Hemmasnittet är på 7942 åskådare hittills. Det innebär att Athletics farmarlag i Las Vegas vissa dagar drar mer publik. Fansen i Oakland är pigga på att nämna att det är en protest mot att man dumpat sina stjärnor, att man spelar på en utdaterad arena, att Bob Melvin drog till Padres och att man hotat att flytta laget från Oakland. Jag förstår fansen, men tycker också att det blir kontraproduktivt i slutändan. Jag börjar bli mer och mer övertygad att laget flyttar från Oakland till Las Vegas, precis som NFL-laget Raiders gjorde.

– Andreas Westling
@anwest1

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!