Notebook – Oktober 2022

Hej där!

Vi är mitt uppe i ett hittills sprakande slutspel och det är dags att uppdatera lite..

..för helt ärligt, dra åt fan vilket slutspel det har varit! Man skulle kunna tro att det känns lite lamslaget när ens egna lag inte är med men nä nä nä, här är det minsann all in som gäller och framför allt de sista två helgerna.

Jag var kanske inte stormförtjust i idén med wild card-matcher i bäst av tre men med facit i hand blev det ju ganska lyckat måste jag säga. Vi bjöds redan då på ett par gastkramande matcher. Serien mellan Cleveland Guardians och Tampa Bay Rays innehöll inte mycket offensiv men ändå, första matchen var klar på under två och en halv timme, match två tog typ det dubbla. En 15-inningsklassiker där Cleveland avgjorde med en walk off-homerun som skickade ut Rays ur slutspelet.

St Louis Cardinals mot Philadelphia Phillies bjöd på en spektakulär vändning av Phillies i match ett och de fortsatte rida på den vågen och tog hem match två. Apropå vändningar så går det inte att inte nämna Seattle Mariners prestation i match två mot Toronto Blue Jays. Efter seger i match ett såg det verkligen ut som att det skulle bli en match tre men 8-2 blev 8-9 och Seattle skulle äntligen få en hemmamatch i slutspelet.

Ska vi titta på vad San Diego Padres åstadkommit hittills då? Jo, de slog ut New York Mets med 2-1 i matcher i Wild Card-serien. En överraskning så klart mot ett Mets-lag som vann 101 matcher i grundserien och även om de tappade NL East-titeln till Atlanta Braves i slutet ändå väl skulle ha vunnit mot Padres, men icke.. Sen då? Jo, inatt fullbordade Padres en kanske ännu större skräll när man slog ut Los Angeles Dodgers i NLDS med 3-1 i matcher, detta efter att ha vänt 0-3 underläge till 5-3 i matchen inatt. Ett flertal spelare i Padres har klivit fram. Den största överraskningen för mig? Trent Grisham! Var fan kom den ”spark-en” ifrån?

Pratar vi skrällar är det bara att fortsätta. Philadelphia Phillies lyckades ganska enkelt (eller?) besegra Atlanta Braves med 3-1 i matcher! Första matchen vann Phillies till slut knappt med 7-6 i Atlanta, men märk väl att Phillies ledde med 7-3 (var det väl?) där. Atlanta tog match två och det var 1-1 i matcher när serien vände tillbaka till Philly. Men i de två matcherna var det ju inte något snack? Vad hände med Braves egentligen.. Phillies mindre krossade dem ju!? Kul, absolut, men ändå oväntat att Braves skulle falla igenom på det sättet.

Mariners då? Jo de fick sin hemmamatch igår. Den var, ehrm, lång.. Nästan sex och en halv timme match och saftiga 18 innings (jo, jag såg hela)! Tyvärr förlust (0-1) till slut men jag kan inte låta bli att gå tillbaka till match ett. När jag gick och la mig då ledde Seattle med 6-3 i matchen och såg ut att gå mot en 1-0 ledning i matcher i Houston mot Astros men, som vi redan vet, så blev det inte. I 9:e inningen låg Astros under med 7-5 med två man på bas/två outs och upp klev MONSTRET Yordan Alvarez. Vad gjorde Scott Servais då? Säsongens misstag är kanske att ta i men han satte in Robbie Ray och jag minns när jag kollade condensed att ”det här lär inte bli bra”. Det blev det inte..

Alvarez slog en enorm 3-run HR och Astros hade mirakelvänt 5-7 till 8-7 och säkrat segern i match 1. Gick luften ur Mariners redan där? Nä, såklart inte men det går inte att komma ifrån att jag hade velat se utvecklingen hur det sett ut om det blivit två matcher i Seattle istället för en. Alvarez slog ytterligare en betydande homerun i match två innan Servais började höja fyra fingrar när han skulle slå. Astros med en sweep alltså men så ojämnt var det verkligen inte!

Vad har vi kvar av DS-matcherna då? Jo, Guardians-New York Yankees lever ännu där Guardians efter nattens vändning i 9:e när 3-5 blev 6-5 leder med 2-1 i matcher. Nu blir jag inte förvånad om Yankees vinner inatt och tar det till en match fem i New York natten mot tisdag. Gerrit Cole på kullen för Yankees inatt, go time för honom att bevisa att han är värd det stora kontraktet han fick? Hur det går.. Vi får se, men tror att det blir tight igen. Blir att kolla condensed imorrn bitti så klart!

Det har diskuterats flitigt inför DS-serierna huruvida det skulle vara en ev. fördel att ha en ”bye” under Wild Card-matcherna eller inte med tanke på att det gick många dagar mellan spelade matcher. Med facit i hand kan man väl säga att Astros hanterade det bra. Braves och Dodgers? Hmm, vet inte, men jag har ju inga problem att tänka mig att Phillies och Padres bara körde vidare fullpumpade med självförtroende efter vinsterna i sina respektive Wild Card-serier.

Frågan är ju hur den perfekt säsongsindelningen skulle se ut. En kompis till mig uttryckte det som att han gärna sett en grundserie bestående av 154 matcher samt DS-serierna i bäst av sju. Det skriver jag under på. Wild Card-matcherna då? Visst, bäst av tre i år kändes lyckat men jag är inte främmande för att det faktiskt skulle bara vara en match ändå. Inte lika lång väntan för ”bye”-lagen samt som sagt, det skulle kunna bidra till att även DS-matcherna avgjordes i bäst av sju. Dessutom hade det troligen betytt att serien kunde börjat runt femte april istället för slutet av mars som är opening day-datum nästa år. Med tanke på klimat hade det absolut varit gynnsamt och fördelaktigt för ett flertal av lagen och även ligan i stort.

”Men Johan, du har ju inte sagt något om Boston, det gör du ju alltid”..
Ja, vad ska jag säga. Som vanligt sorgligt när en säsong tar slut, speciellt med tanke på hur säsongen utvecklade sig. Min spontana känsla om jag ska försöka sätta ord på det är att det var ett förlorat år som lätt kunde ha bjudit på mer. Hade man kunnat nå Yankees i AL East? Nej.. Hade man haft en chans mot Astros eller Guardians i ALDS? Nej.. Mot Yankees? Högst troligt inte, även om de spelade ganska jämnt mot dem i flera matcher trots Yankees dominans i säsongsserien resultatmässigt, det är bara att erkänna.

Media är både en tillgång och en mindre styggelse i olika fall tycker jag. När jag läser att ”Red Sox ägare har nått ut flera gånger till Xander Bogaerts” så blir jag bara less. Den enda anledningen att en sådan ”hit job”-text kommer ut är för att försöka få över fansen på sin sida genom att säga ”jo då, vi försöker allt så ni vet”. Men vi köper det inte era jävla sopor! Ni har haft hur länge på er som helst att förlänga en stöttepelare/ledare/mästare i laget och ni har misslyckats. Free agency är här (eller ja, efter World Series men ändå), ”Bogey” kommer utnyttja sin opt out-klausul och lär, som jag ser på det, lämna. Chicago Cubs, Phillies, Braves, Dodgers, Yankees (hemska tanke!), Cardinals m.fl. är potentiella landing spots. Kommer han tillbaka så, kanon! Men lämnar han har Red Sox front office/ägare misslyckats återigen. Återigen tänker ni, vad menar du? Läs tidigare krönikor om hur de ”misshandlat” egna spelare tidigare så förstår ni.

Ska vi nämna något om debaclet som är MLB och hur de ”hanterat” sina internationella fans? Vilken soppa.. Ändra detaljer i MLB.TV-avtalet TVÅ dagar innan första slutspelsmatchen för att sedan göra en kovändning i ett flertal länder men till exempel fortsatt pissa på Storbrittanien som måste skaffa abonnemang hos BT Sport för att kunna se matcherna? Uselt.. Vi här hemma har sedan match två av Wild Card-matcherna kunnat använda MLB.TV igen vilket såklart är bra. Känner ni dock er blåsta på konfekten och vill ha en refund kan ni ansöka om det via detta Twitter-konto. 24.99 USD betalades tillbaka till mig igår kväll (ja, även om det faktiskt funkar igen).

Viaplay har haft ett svajigt slutspel med matcher som inte börjat sändas i tid och inatt fortsatte fiaskot när slutet av matchen mellan Mariners och Astros helt klipptes bort för att istället visa grounds crew-personalen i San Diego jobba med planens ”tarp” efter nattens rain delay. Katastrof ju (i sammanhanget).

Om vi ska försöka att inte sluta med en ”Debbie Downer”-attityd vill jag nämna Jonatan/Bases Loaded igen som bjudit på ett mycket trevligt forum genom både röst- och skrivchatten via Discord ett flertal kvällar och tack till er alla som hoppat in och snackat om baseboll och annat.

Redan nu är det också klart att vi kommer ha två CS-matcher på östkusten nästa lördag så hoppas på en match runt tiotiden på kvällen? Väl mött då alla som vill skriva om eller snacka baseboll!

Tills vi hörs nästa gång så ha det fint och tack för att ni läser/följer oss här på Playball!

/Johan – @Rodsockan

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!