Notebook – December 2022

Tjäääänna!

Som en del av er såg var jag nära att skriva den här krönikan redan i torsdags meeen efter råd från några stycken så blev det inte en krönika då (när det fortfarande pyste ur öronen) utan istället nu.. Frågan är dock, pyser det fortfarande? Ni får väl se! Välkommen till årets sista ”notebook”:

Det var ett minst sagt frenetiskt Winter Meetings i år i San Digeo. Pengar slängdes ut till höger och vänster då flera av lagen hade spenderarbyxorna på. Ett lag gjorde tydligt vad som gällde, steppade upp när det behövdes för att behålla en stjärna och ett annat gjorde det inte. Business? Sånt som händer? Till viss del ja, men jag ska nu förklara lite var i i alla fall min frustration ligger.

Vi går tillbaka till inför säsongen 2014. Boston Red Sox har just vunnit ett bejublat mästerskap där Jon Lester varit en av frontfigurerna, bl.a. med två vinster i det årets World Series. Med ett år kvar på kontraktet så erbjuder Red Sox en kontraktsförlängning på fyra år och 70 miljoner dollar. Ett ”slap in the face” utan dess like och ni vet hur det gick sen. Under säsongen byttes han bort till Oakland Athletics och efter säsongen försökte Red Sox smått desperat mot slutet signa om honom till vad jag minns var någonstsans i trakten 6/135 men han signade istället med Chicago Cubs för 7/155. Red Sox-fans var besvikna, arga och undrade ”ja men om ni var villiga att ge honom det, varför gav ni honom ett jävla pissbud inför säsongen då?”. Jag kommer inte ihåg exakt när det var men ägaren John Henry har i efterhand sagt ”I think we blew it with the Jon Lester-situation”. NO SHIT SHERLOCK!?

Vi spolar nu fram till i år, 2022. Efter säsongen 2019 signade Xander Bogaerts en kontraktsförlängning (6/120) med en opt out i kontraktet efter år tre, dvs efter säsongen 2022. SÅ! Vad hade man då lärt sig av misslyckandet med Jon Lester? Ärligt, inte ett jävla dugg! Man erbjöd honom alltså ETT extra år för 30 millar, dvs 4/90. Man tog sig för pannan och tänkte att ”here we go again”. Någonstans mitt i det här också ska vi påminnas om vad som hände med Mookie Betts och hur man inte behöll en superstjärna för att ta sig under lyxskatte-taket inför säsongen 2020 OCH hur man jämförde Rafael Devers (mer om honom sen) värdemässigt med Matt Olsons kontrakt i Atlanta. De är SÅ jävla offside så det liknar ingenting och det är inte första gången jag skriver detta..

Jag var en av de som var helt inne på att ”Bogey” skulle bytas bort innan trade deadline i somras och var ärligt talat lite förvånad när de behöll honom. Då tänkte jag att ”jaha, då har de väl lärt sig något och insett vad han faktiskt betyder för laget/staden/fansen osv”. Med facit i hand är det ju bara att titta nu och säga ”neeeheeedu, inte den här gången heller!”. Låt mig göra en sak väldigt tydligt innan jag fortsätter detta med att ställa en fråga samt svara på den:

”Mäh, tycker du att Boston Red Sox skulle ha matchat San Diego Padres bud på elva år och 280 miljoner dollar?”. NEJ! Absolut inte! Självklart INTE! Kontraktet ÄR helt fantastiskt för Xander och jag är glad för hans skull, låt mig poängtera det, men förutom det är det ju totalt vansinne att betala en 30-åring för 11 år?! Nej, min frustration är att mitt älskade lag inte har lärt sig ett jävla dugg över vad som hänt under de dryga tio åren som gått (och kolla den här listan nu):

Jon Lester försvann
Mookie Betts försvann och man fick väldigt lite tillbaka (förlåt Alex Verdugo!).
Man slarvade bort Xander Bogaerts som verkligen VILLE spela i Boston
Vad detta nu innebär för ”Raffy” (a.k.a. han kommer ocksåförsvinna)

”Men vadå? Varför är det klart att Devers försvinner med ett år kvar på kontraktet?!!”
Ingenting är klart, men svara mig på en sak. Exakt vad är det som pekar på att han skulle vilja stanna? ”Asamycket pengar” säger någon. Javisst, men vad är det då? Han fyller 27 år först efter säsongen, Xander fick ett elvaårskontrakt som 30-åring, vad kan ”Raffy” be om då? 13-15 år? 30 millar om året? Då snackar vi alltså ett spann mellan 390 och hisnande 450 miljoner dollar! Kan Red Sox betala det? Klart de KAN och ska de rädda sitt anseende nu så borde de faktiskt chocka mig/oss och göra det men, exakt ingenting pekar ju på att de kommer göra det?! Devers själv då, hur tror ni han känner? Han vet om historien med Lester, han såg hur de släppte iväg Mookie och hur de nu lät en av hans bästa kompisar i ”Bogey” gå så jag blir inte ett dugg förvånad om han spelar igenom det här året, blir free agent och drar snabbare än kvickt. Vill jag behålla honom? Självklart, men varför skulle HAN vilja det just nu?

Jag skrev tidigare i veckan att jag gladdes åt New York Yankees förlängning av Aaron Judge för att jag får chansen att se honom på östkust-matchtider (då ju han är en fantastisk spelare!) och jag trivs faktiskt att ha honom som rival till mitt lag då det behövs för att hettan mellan Yankees och Red Sox ska finnas kvar. Skillnaden mellan Red Sox/Bogaerts och Yankees/Judge då? Jo, även om Yankees kanske inte var helt schyssta att göra kontraktsförslaget offentligt under spring training så erbjöd de honom i alla fall en fair deal med det kontrakt det faktiskt erbjöd! Fick han MYCKET mer än det sen? JA, men Yankees visade ändå att ”vi vill behålla dig” och sen valde Judge att betta på sig själv. Något som uppenbarligen gick asbra..

Grejen är ju att när Yankees insåg att ”shit alltså, nu är det nära att det här skiter sig” då ökade man sitt kontraktsförslag som rapporterades vara typ 8/300 och sträckte sig till 9/360 för att få dealen i land. SÅ gör ett lag/franchise som inser att ”vi har INTE råd att förlora den här spelaren”. Det jag menar är att jag önskar att Red Sox hade ett liknande mindset och det sårar mig som fan att inse att så är inte fallet och det är för jävla sorgligt när man tittar på det här två lagens historia om hur de slogs om spelare och var två giganter, Boston Red Sox är inte längre en gigant och det svider nå överjävligt måste jag säga.. Men, som jag sa, grattis Yankees, njut av er spelare, det förtjänar ni!

Jaha, då sansar vi oss lite.. Vad har hänt för övrigt då?

Steve ”jag har alla pengar” Cohen fortsätter spendera och det sista han verkar bry sig om i typ hela världen är lönetak/straffskatt osv. Justin Verlander, José Quintana, Brandon Nimmo, David Robertson och sent igår kväll även Kodai Senga. Jisses, Mets går för det och ”Stevey” vill vinna ett mästerskap, så är det minst sagt.

Texas Rangers signing av Jacob DeGrom? Bra, galet eller både och? Säkert både och men jag har samma känsla nu som när de signade Corey Seager och Marcus Semien inför förra säsongen, nämligen att ”jaha, men hur långt räcker det då?”. Jag tror i och för sig att de kommer bli bättre med Bruce Bochy som manager men ändå, de har nog en bit kvar. Imponerande kontrakt dock, ett statement i sig..

Har ju skrivit massor om Bogaerts redan men snackar vi shortstops överlag så är det ju extremt tydligt vilka galna kontrakt de som signat fått. 11/280 för ”Bogey” och 11/300 för Trea Turner i Philadelphia Phillies. Man måste ju fråga sig, hur mycket kommer Carlos Correa få och av vilka? Kommer Minnesota Twins chocka oss med en monsterdeal? Samt var hamnar Dansby Swanson (hej Chicago Cubs!)?

Trots min frustration/ilska över Red Sox hanterande/nuvarande situation/allmänna jävla fadäs eller vad man nu ska säga har de ju ändå signat ett par spelare. Att ta in closern Kenley Jansen på två år och 32 miljoner dollar känns, hmm ja, de behöver en closer så på det sättet bra men satan vad pengar, huuuva.. Signingen av Masahito Yoshida är något jag däremot är glad för och känner att det kan förhoppningsvis bli jättebra. Några sa att de överbetalade för honom men jag vet inte, är han den ”hitting och on base-machine” som han beskrivs som så varför inte. De var ju minst sagt tvungna att göra något. De har dessutom stabiliserat upp sin bullpen, inte bara genom Jansen utan även Chris Martin (inte Coldplay-sångaren!), något som verkligen behövdes.

Vad ska de göra framåt då? Jag hoppades och trodde på Senga när det sades igår att Red Sox var villiga att ge honom sju år men han ”nöjde” sig med 5/75 av Mets då han enligt rapport ville gå till ett ”win now”-lag och även om det smärtar mig är det bara att inse att Red Sox inte är där just nu (även om de själva verkar tro/tycka det). Chris Bassitt? Ja, kanske.. Carlos Rodon? Vore trevligt men näe, något lag kommer ge honom flera år och mera pengar, tror jag i alla fall. Vem som ska spela shortstop? Vet inte.. De har Marcelo Mayer som de tror på i framtiden men det är ju två-tre år bort. Vi får se helt enkelt..

Glöm inte årets bössa till Musikhjälpen som jag nyss startade upp! Var med och skänk pengar om ni vill och kan!

Ett år till har gått, ett år där jag återvände hit till Andreas och Playball och det har varit kul igen att skriva mera på en nivå som passade mig istället för den känslan jag hade mot slutet förra sejouren av att jag ”måste” prestera mer än vad jag egentligen ville (igen, helt på eget bevåg utan press från varken Andreas eller någon annan!). Får jag skriva en gång i månaden hinner jag samla intryck, reflektioner och förmedla tankar (galenskap?) osv och jag har inga tankar på att lämna igen utan vi ses 2023 allihopa. Vill önska er en god jul och ett gott nytt år till alla och tack för att ni fortsatt läser/följer oss här på Playball!

/Johan – @Rodsockan

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!