Vår införrapportering fortsätter med National League East.
Atlanta Braves
Hur gick det ifjol:
Det första året på den nya arenan SunTrust Park slutade ungefär som väntat, med tanke på den rebuild man befinner sig i. 72-90 räckte till en tredjeplats i den svaga divisionen. Ett bakslag var Braves bestraffning gällande sina avsteg från regelverket gällande internationella transfers. General Manager John Coppolella blev avstängd från allt basebollrelaterat på livstid och klubben förlorade tolv MiLB-spelare och får skriva kontrakt med en internationell spelare först efter säsongen 2020.
Viktiga nyförvärv/förluster:
I Scott Kazmir och Brandon McCarthy får klubben två stabila veteranpitchers som agera förebilder för den lovande skara pitchers som finns i organisationen. Kazmir kämpar dock för tillfället med höftproblem. Största förlusten får outfieldern Matt Adams antas vara. Adams hade en ok säsong med 20 HR men ansågs överflödig på Braves infield och byttes bort till Nationals.
Vem slår in poängen:
Ender Inciarte når bas och Braves stora stjärna Freddie Freeman slår in honom. Freeman hade lite skadebekymmer ifjol men slog fortfarande .302 och 28 HR.
Vem är lagets ess:
Återigen får colombianen Julio Teheran stå i centrum, även om det inte är lika glasklart i år. Teheran hade ett jobbigt 2017 med en ERA på 4.49 och en FIP på 4.95 (upp från 3.69 säsongen innan).
Hur kommer det gå i år:
Det är svårt att tro på några stordåd den här säsongen, utan det mesta kommer antagligen att handla om hur man förvaltar sin enorma potential man har i de egna leden. Braves toppar så gott som varje lista gällande vilken klubb som har bäst samling prospects, och inte sällan är det den venezuelanska outfieldern Ronald Acuna, 19 år, som toppar den individuella listan.
Kuriosa / Övrigt:
Braves publiksnitt ökade från 25 000 till 31 000 stycken åskådare efter flytten från den gamla OS-arenan Turner Field till nya SunTrust Park.
Miami Marlins
Hur gick det ifjol:
Tvåa i divisionen och före storheter som Braves och Phillies, det kan väl inte vara dåligt? Om vi adderar 77-85 och 20 segrar bakom divisionssegrarna Nationals så säger det mer om verkligheten. Marlins hade ett ruffigt år med sportsliga motgångar och antagligen fortfarande något i affekt över bortgången av José Fernandez. På plussidan fick man fina prestationer av Giancarlo Stanton, Marcell Ozuna, Christian Yelich och catchern J.T. Realmuto. Stanton gick och vann NL MVP-utmärkelsen efter 59 HR och 132 RBI med ett BA på .281. Så på ett individuellt plan gick det hyfsat.
Viktiga nyförvärv/förluster:
I vilken ände börjar man i? Det är oundvikligt att inte nämna Jeffrey Lorias försäljning av Marlins, vilket vi avhandlat mer detaljerat här. Den nya konstellationen ägare stod inför valet att fortsätta bygga laget kring fixstjärnan Stanton eller försöka byta bort kontraktet värt 285 miljoner dollar över tio år. Det blev det sistnämnda och av bara farten har man även bytt bort tongivande spelare som Yelich, Ozuna och Dee Gordon. In kommer bland annat de etablerade spelarna Starlin Castro och Cameron Maybin, men mest spännande är Lewis Brinson som kom från Brewers i bytesaffären som inkluderade Yelich. Outfieldern Brinson klassas som Marlins största prospect men antas redan vara MLB-redo.
Vem slår in poängen:
Med så många tongivande spelare bortbytta landar ansvaret för produktionen på Justin Bour och Realmuto med stöttning av Castro. Realmuto och Castro har dock båda knorrat över klubbens rådande situation och yttrat en vilja att bli bortbytta.
Vem är lagets ess:
Med ett lag som elaka tungor klassar som ett AAA-lag så är det svårt att finna någon som riktigt sticker ut. Vem som är lagets bästa pitcher för närvarande står mellan Dan Straily (10-9, ERA 4.26, FIP 4.58) och José Urena (14-7, ERA 3.82, FIP 5.20). Inga ”top of the rotation”-spelare i andra lag direkt.
Hur kommer det gå i år:
Det enda som talar för Marlins är att NL East fortfarande får ses som en ganska svag division innan konkurrenterna får sina pusselbitar på plats. Samtidigt, krasst sagt, så har man divisionens svagaste lag och klubben och dess fans lider av de nya ägarnas beslut att skeppa iväg de bästa spelarna.
Kuriosa / Övrigt:
Undertecknad kommer att vara på plats på Marlins-Braves i maj.
New York Mets
Hur gick det ifjol:
Mets 2017 var en av säsongens stora besvikelser. Från World Series 2015 och Wild Card Game 2016 till 70-92 och en fjärdeplats i divisionen. Anledningen stavas skador, vilket förföljde laget så gott som hela säsongen. Bara en månad lyckades man vara .500 eller bättre och det var juni som man var just .500 (14-14). För att förtydliga hur långt efter man var konkurrenterna ifjol så spelade man 0-7 mot Dodgers, 0-4 mot Yankees, 7-12 mot Marlins, 6-13 mot Washington och 1-6 mot Diamondbacks.
Viktiga nyförvärv/förluster:
En hel del intressanta namn i Jay Bruce (tillbaka efter att ha blivit bortbytt i somras), Adrian Gonzalez, Jason Vargas och Todd Frasier. Mets har varit ett av de lag som bäst passat på att nyttja reapriset på spelare det här årets offseason. Bruce för 39 miljoner över tre år och Frasier 17 miljoner för två år är kap. Vargas och Gonzalez är båda 35 år men åtminstone Vargas tros få en mer framträdande roll. Mets har en ny manager i Mickey Callaway som tidigare varit pitching coach i Indians.
Vem slår in poängen:
Bruce, Yoenis Cespedes och Michael Conforto är Mets framstående offensiva vapen. Conforto och Cespedes dras dock med skadebekymmer. Conforto ser ut att missa hela april och Cespedes vara eller icke vara på ”opening day” är fortfarande ovisst.
Vem är lagets ess:
Noah Syndergaard är lagets kanske mest spektakulära spelare och säkerligen ordentligt revanschsugen efter ett skadebekymrat 2017. 25-åringen från Texas har en av ligans snabbaste fastball och ska vara helt återställd från fjolårets muskelproblem i sin högra arm.
Hur kommer det gå i år:
Mets är ett av de lag som är mest beroende av att det klaffar för lagets bästa spelare då det är relativt tunt material bakom. Om allt faller på plats, exempelvis att Syndergaard och Cespedes får vara friska, så är laget helt klart en slutspelskandidat. Fortsätter skadeeländet så blir det antagligen som ifjol.
Kuriosa / Övrigt:
Matt Harvey börjar sin sista säsong innan han blir free agent. Snacka om läge för ”contract year”.
Philadelphia Phillies
Hur gick det ifjol:
Det är alltid svårt att recensera ett lag i rebuild, då hela syftet är att starta om från början. Bort med etablerade spelare, in med nytt och fräscht med potential. Säsongen gick som den gick och Phillies slutade sist i divisionen och näst sist i National League, men mycket handlade om att spela in nya spelare som sagt. Man fick bra gehör från spelare som Aaron Nola, Adam Morgan, Rhys Hoskins och tysklandsfödda Aaron Altherr.
Viktiga nyförvärv/förluster:
Snacket kring Phillies har varit att de med sin rebuild skulle börja investera i nya, dyra spelare efter säsongen 2018. Då är spelare som Bryce Harper, Manny Machado och Clayton Kershaw tillgängliga för free agency. Phillies överraskade många genom att redan till denna säsong skriva kontrakt med etablerade spelare och mest tongivande är Carlos Santana och Jake Arrieta.
Vem slår in poängen:
I Santana får man power, och förhoppningsvis kan Maikel Franco hitta tillbaka till formen 2015. 25-åringen slog förvisso 24 HR men sänkte sitt OBP till .281 och OPS till .690.
Vem är lagets ess:
Arrieta kommer definitivt få ett ansvar värdigt ett ess nu när han är en Phillie med en årslön på 25 miljoner dollar. Framtidsmannen är Aaron Nola som var fjolårets bästa pitcher i laget.
Hur kommer det gå i år:
Med nyförvärven på plats så borde det givetvis gå bättre. Mycket beror på hur Mets och Braves får utväxling på sina trupper i år. Phillies kan dock spela avslappnat i år. Ett slutspel skulle vara en rejäl bonus, men få kräver det redan i år.
Kuriosa / Övrigt:
Redan 2012 twittrade Jake Arrieta ut tweeten ”Where’s the best cheesesteak in Philly?”. Nu får han minst tre år på sig att ta reda på det.
Washington Nationals
Hur gick det ifjol:
Ömsom vin, ömsom vatten. Grundserien gick som smort och man vann divisionen överlägset. Bara Dodgers (104) hade fler segrar än Nationals (97) i NL, men så kom slutspelet och Nationals förlorade ytterligare en gång utan att avancera till NLCS. Ett misslyckande och managern Dusty Baker fick sparken.
Viktiga nyförvärv/förluster:
Ganska lugnt på den fronten för Nationals, men nya spelare är Matt Adams från Braves som kan bli nyttig. Likaså Miguel Montero som förstärker catchersituationen om han hittar tillbaka till de fina åren han hade i Arizona.
Att tappa relievern Matt Albers kan vara ett risktagande. Albers var en av de främsta spelarna i Nationals bullpen förra året medd en ERA på 1.62 och en SO/9 på 9.3.
Vem slår in poängen:
Nationals har ett gäng potentiella machavgörare som Ryan Zimmerman och Daniel Murphy, men det mesta kretsar förstås kring en av sportens främsta spelare – Bryce Harper. Efter ett mediokert 2016 så kom Harper starkt tillbaka ifjol.
Vem är lagets ess:
Nationals har en trio pitchers som de flesta lag skulle tittar avundsjukt på i Gio Gonzalez, Stephen Strasburg och Max Scherzer. Det är möjligt att Strasburg är fansens favorit med sin långa Nationals-historia, men Scherzer är ett monster och har vunnit två raka Cy Young Awards som ligans bästa pitcher.
Hur kommer det gå i år:
Även om motståndet i divisionen bör ha tuffat till sig med Phillies och Mets respektive spelartransaktioner så borde divisionen i sig vara en munsbit för Nationals. Man har bättre startande pitchers, bättre bullpen och bättre slagmän än vad konkurrenterna har. I slutändan handlar det om hur långt man kommer i slutspelet, och för att krydda till det ytterligare så kan detta vara Bryce Harpers sista år i huvudstadsklubben. Det känns som att klubben gått all-in för detta scenario – att vinna klubbens första World Series.
Kuriosa / Övrigt:
Max Scherzer kastade flest strikeouts 2017 i National League, 268 stycken. Bara Bostons Chris Sale stod för fler, 308 stycken.
Andreas – @anwest1
Foto: The West End